Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

23 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

HES yapmak uğruna kesilmesinler diye, beş yüz yıllık çınarların gölgesinde piknik yaptılar

HES yapmak uğruna kesilmesinler diye, beş yüz yıllık çınarların gölgesinde piknik yaptılar
 

Resim: Fethiye/Kargı Çayı


21 Mayıs Cumartesi günü Fethiye Kargı çayı üzerinde yapılmak istenen hidroelektrik santralleri (HES) protesto etmek için, çınar ve günlük ağaçlarıyla kaplı çayın gözündeki geleneksel Kızıldere piknik alanındaki pikniğe ilgi yoğun oldu. Başta Karacaören, Yanıklar, Kargı, Göcek olmak üzere yakın köylerden pikniğe yaklaşık 500 kişi katıldı. Akşam saatlerine kadar yenilip içildi, davul zurna eşliğinde yöresel oyunlar oynandı ve HES projelerinin zararlarını anlatan konuşmalar yapıldı. 

Yörede uzun süreden beri devam eden HES kurma gayretlerine karşı Karacaören Muhtarı Tacettin Akçalı tarafından geçen yıl iptal davaları açılmıştı. Bu davalar sürerken Mayıs ayı başlarında baraj inşaatını başlatmak üzere Eres Enerji AŞ’nin balık çiftliklerinin hemen yanında bir şantiye kurması, halkta tedirginlik yarattı. Bazılarının çapı 3 metrenin üzerinde olan çınar, günlük ve kızılağaçların kesileceğinden endişe duyan köylüler, şantiye kurulduğundan bu yana duydukları sıkıntıyı çeşitli defalar dile getirdiler. Bu amaçla geçtiğimiz günlerde derenin kıyısında yine çok sayıda köylünün katılımıyla bir basın açıklaması yapılmıştı. Bu kez çevredeki turizmcilerin ve çiftçilerin katkısıyla suyun gözü olarak bilinen Kızıldere’de büyük bir piknik düzenlendi. 

En yakın yerleşim yeri Karacaören köyüne 8 km. uzaklıktaki piknik alanına, köylüler konvoylar halinde sabahın erken saatlerinde gelmeye başladılar. Alanda çadırlar kuruldu, mangallar yakıldı ve akşam saatlerine kadar bir yandan yenilip içildi, diğer yandan yöresel oyun havaları ve türküler eşliğinde eğlenildi. Zaman zaman katılımcıların yaptığı konuşmalarla kurulmak istenen HESlerin zararları anlatıldı ve önlenmesi için sürmekte olan girişimler hakkında bilgi verildi. 

Piknik alanının hemen yanında “Erikoğlu-Keserali HES” adı altında kurulmak istenen barajla ilgili olarak Erikoğlu Holding bünyesindeki Eres Enerji AŞ tarafından 2009 yılında bir elektrik üretim lisansı alınmış durumda. Ancak aynı holdinge bağlı farklı şirketler 2003 yılından bu yana Kargı Çayı üzerinde HES kurmak için çeşitli girişimlerde bulunuyorlar. Geçtiğimiz Mart ayına kadar yöremizi de içine alan 1/100 binlik çevre düzenleme planında Kargı Çayı üzerinde 2 tane HES projesi bulunurken, bu planın tekrar askıya çıkarılan son halinde çay üzerindeki HES sayısının 5’e yükseltildiği görülüyor. Suyun akışında düzensizlik yaratması kaçınılmaz olan bu durum, tarım ve turizmle geçinen yöre insanını ve nadir türleri barındıran hassas bitki örtüsünün yok olmasından korkan çevrecileri ayağa kaldırmış durumda. 

Kargı çayı havzası günlük ağaçlarının doğal üreme koridoru olmasının yanı sıra barındırdığı çok sayıda türle Akdeniz yöresindeki canlı hayata kaynaklık ediyor. Yüzyıllardır çevre köylülerin içme ve sulama suyunu karşılayan Kargı Çayı, geleneksel yayla göçü yolu üzerinde yer alması ve sahile yakın olduğu halde yayla iklimi özellikleri göstermesi gibi nedenlerle kültürel açıdan da büyük önem taşıyor. Projelerin gerçekleşmesi durumunda doğal ve toplumsal açıdan giderilmesi olanaksız zararlar yaşanacağını düşünen köylüler, HES karşıtı eylemlerinin devam edeceğini belirtiyorlar. 

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..