Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '08

 
Kategori
Kitap
 

Hey Koca Yurt (Mitolojik Anadolu-Ege Tarihi)

Hey Koca Yurt (Mitolojik Anadolu-Ege Tarihi)
 

mitolojik temsili resim.


Anadolu'yu, özellikle Ege'yi mi tanıyacaksınız veya yeniden öğrenmek mi istiyorsunuz! O halde bir roman kadar akıcı, tarih kadar bilimsel, arkeoloji kadar derinlemesine bilgi için "Hey Koca Yurt" kitabını okuyun.

Bu kitabı bu güzel bölgemizde tatil yapan herkes bilir. Kitabı bilmeseler de yazarını bilirler. Halikarnas Balıkçısı. Kendisi bu adı seçmiştir. Halikarnası (Bodrum) çok sevdiğinden. Bize kabüllenmek düşer. Balıkçı, bu kitabı ile Ege'yi Anadolu'ya tescil etmiştir. Tabi ki bütün arkeolojik tarih ve kültürü ile.

Halikarnas'lı Balıkçı, kitabın sonunda diyor ki: "Uzak geçmişin olayları gözden ve gönülden geçirildikten sonra, tüm bu yerlere; (Hey Koca Yurt) Denmez de ne denir ?..

Asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı olan Halikarnas Balıkçısı, 1886 da İstanbul'da doğdu, Babası'nın görevi nedeniyle küçük yaşlar da Atina ve Girit'te bulundu. Orta öğrenimini Robert Kolejde okumuş ve Oxford Üniversitesi Modern Çağlar bölümünü (1908) bitirmiştir.

Resimli Ay, İnci vb.dergiler de yazılar yazdı, çeviriler, resimler, kapak resimleri, karikatür ve süsleme resimleri yaptı. Bu konudaki yeteneğini kullanmaya orta öğretimdeyken başlamıştı.

Yazdığı bir hikayede "halkı savaş aleyhinde kışkırttığı" gerekçesiyle zamanın İstiklal Mahkemesi'nce 3 yıl Bodrum'da kalebentliğe mahkum edildi (yani sürgün)(1924) Burada kaldığı süre içinde çok sevdiğinden "Karya" dönemi adı olan Halikarnas'ı kendisine ad olarak almıştır.

Mavi yolculuğun ilk kaşifi ve isim babası Halikarnas Balıkçısı'dır. Bodrum'lular Halikarnas Balıkçısı'na çok şey borçlular.

Ege hikayeleri içeren onlarca roman ve hikaye kitabı var. Bu kitabların içinde "Hey Koca Yurt" Anadolu tarihi açısından özel bir öneme sahiptir.

"Hey Koca Yurt... Batı uygarlığı senden çıkıp senden beslendiği halde yüzyıllardır hakkını yedi... Akan ırmaklardan esen rüzgarına kadar her zerreciğinde tarihi yapan, tarihi yaratan nice dev eserler var; yinede senin felsefeni, senin uygarlığını dile getiren bugüne dek çıkmadı.
Kadın erkek eşitliğinin ilk başladığı yer mi? Bilimdünyasının ilk icatları, insanlığı mutluluğa kavuşturan ilk keşifler mi? Bunların cevapları hiç kuşkusuz "Anadolu" olacaktır.
Anadolu uygarlığının felsefesi ilk defa bu kitapta dile geliyor. Batının yüzyıllardır Hellen uygarlığı diye ilan ettiği uygarlığın öz Anadolu uygarlığı olduğu ilk defa bu kitapta ispatlanıyor." (1972 basımı kitabın arka kapağı)

Bu kitabı yazan Halikarnas Balıkçısı'nın mütevazi vasiyeti de okunmaya değer: "Yazacağım bunlar ama belki yazamadan giderim. Sana şimdiden söylemiş olayım. Bodrum’a gömülmek istiyorum. Bittabi orayı çok sevdim. Hayli hizmetimde geçti. Belediye’yede yazmak istiyorum ama sana söyleyeyim daha iyi. Mindos kapısı tarafında bir yere gömsünler beni, yanımda Hatice’ye de (son eşi) bir yer ayırsınlar. Sakın mermer, beton filan istemem ha... Bir taş bulun, uzunca bir taş, yazısız. Onu diken mezarımın başına. Falanca oğlu filancaymış şu tarihte doğup şu tarihte ölmüşüm. Katiyen yazı istemiyorum, basit bir taş. Eh bizim tekne su almaya başladı. Şatafatı da sevmem, tepelere, deniz gören yerlere gömülmem şart değil. Nasıl olsa yattığım yerden denizi seyredemem, denizi ruhumda yaşatıyor gönül gözüyle her zaman görüyorum. Suat (oğlu) sık sık ziyaret edebilmeleri için İzmir’e gömmek istediklerini söylüyor. İstemem yahu. Bodrum’u severim bilirsin. Beni ziyaret için çocuklar arasıra da olsa gezmiş, hava almış olurlar. Zaten ben saygı duruşu isteyecek değilim ya. Balıkçı’ya bir Merhaba yaraşır.”

Hey Koca Yurt, "Yaşadığı toprakları ve bu toprakların yetiştirdiği devleri ve onların büyük eserlerini tanımak isteyenler için bu eşsiz eser bir başucu kitabıdır."

Bu ülkede arkeolojik kazıları ile yeni bulgular elde edenler, bu bilinçle hareket ederek bu toprakların değerini bu toraklara mal etmelidirler. Gerçek sahibine Anadolu'ya...




nariçi 18.01.08

Benim bu konularda ki diğer bloglarım:
"Anadolu'nun Tarih Hakkı"
"Anadolu'nun Antik Örenleri"
 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..