Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '09

 
Kategori
Kültürler
 

Hey Onbeşli Onbeşli

Hey Onbeşli Onbeşli
 

15 li çanakkale şehitlerimiz


Türkülerimiz…

Bazen bir ağıt, bazen coşkulu bir güfte, Doğu, Batı, Anadolu fark etmez, aynı yüreklerdeki acıyı, aşkı, ayrılığı bazen de sevinci dile getiren, ezgiyle dilden dile dolaşırken zaman içinde anonimleşen türkülerimiz.

“Hey on beşli onbeşli” türküsünü bilmeyenimiz yoktur. Müziği pek bi coşkulu, oynak bir türküdür. Düğün de dernek de çalınınca hemen kalkar, keyifle oynanır, raks eder davetliler.

Pazartesi akşam televizyon kanallarını zaplarken Kenan Erçetingöz’ün “Yüz Yüze” adlı programında, ilk defa dikkatimi çeken ismini sonradan öğrendiğim Elif Güvenlik adında bir şarkıcı, mimikleri, jestleriyle son derece abartılı, coşkulu bir şarkıyı icra edercesine müziğin akışına kaptırmış kendini hem söylüyor hem de raks ediyor. Türkünün hazin hikayesini daha önceden bildiğim için bir süre durup izledim ve merak ettiğim, seslendirdiği şarkının hikayesini bilip bilmediğiydi! Gerçi yeni nesil şarkıcılarımızın bu konuda işi çok da zor değil! çünkü! trend bu artık. Eski şarkıları alıp, remix versiyonuyla modernize etmeye çalışıyorlar. Bana göre bir şey ürettiklerini düşünmeleri gibi de bir yanılgıları var.

Oysa ki! bazı marşlar ve türküleri dinlemek, Milli duygularımı hareket geçirirken, kelimelerle tarif edemeyeceğim duyguları yüreğimin ta derinliklerinde hissettirir. Bu yüzden bunların dokusunu değiştirmelerine, her ne kadar telif hakkı talep edecek bestecisi olmasa bile, anonimleşen bu ezgilerin halka mal olmuş bir değer teşkil ettiğini düşündüğümden icra edilmesini de kesinlikle tasvip etmiyorum.!

Şimdi gelelim bu türkünün hazin hikayesine;

Çanakkale Savaşı Gelibolu yarımadasında tüm hızıyla devam ediyor. İngilizler, Fransızlar ve Anzaklar tarafından kuşatılmış tüm cephelerde ayrı ayrı hücum ediliyor. Bizim Mehmetçikler ellerinde süngülerle, siperler de gün geçtikçe şiddeti artan bu taarruzlara karşı koymaya çalışıyor. O kadar ki cephe de her gün binlerce askerimiz şehit düşüyor. Bunun üzerine takviye kuvvetlere ihtiyaç olunca padişah bir tebliğ yayınlayarak askere alınacak kimse kalmadığından, askerlik çağına gelmemiş, eli silah tutan boyu posu yerinde olanlar askere alınıyor. Daha sokaklarda koşup oynayacakları çağda, gönüllü olup olmadığına bakılmaksızın 15 yaşın üzerindeki ana kuzularının asker olmak zorunda kaldığı o kara günlerde yazılmış bir ağıt bu!

Hey Onbeşli onbeşli
Tokat yolları taşlı
Onbeşliler gidiyor
Kızların gözü yaşlı …

diye devam edip gidiyor....

 
Toplam blog
: 48
: 1807
Kayıt tarihi
: 17.07.09
 
 

Bir Nisan akşamı kışı uğurlayan, baharla gelmişim dünyaya…  Hobi olarak çeşitli tasarım etkinlikl..