> 17 Eylük 2007" />
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '20

 
Kategori
Sosyoloji
 

Hey sen!...Başörtülü kız.

Bloğumun başlığı bana ait değildir... Kime ait olduğu bloğumun içinde geçmektedir. 

2000 yılında, "Türkiye'de İrtica" adlı bir kitap yazmıştım. Bu kitapta, genelde, "sosyopolitik ve sosyokültürel boyutu ileTürkiye'deki irtica" konusunu işlemiştim.

Kitabımın, "İslamın siayasallaşması ve  dini örgütlenmeler" adlı alt başlığında, "türban" konusuna da değinmiştim. Konuyu 1965-1967 yılları arasındaki zaman bölümünde ele almıştım.

Özetle şunları yazmıştım : "O günlerde meydana gelen Hatica Babacan olayı, İslamcı çevrelerde yankılar uyandırdı. Hatice Babacan, İlahiyat Fakültesi'nde derslere başörtüsüyle girince okuldan uzaklaştırıldı. Bunun üzerine İslamcı çevreler, 'AP döneminde de Müslümanlara zulüm yapılıyor' sloganlarıyla gösterilere giriştiler..."(1)

Bu yazı dizisi, bu ve benzer şekilde devam ediyor...

*

Şimdi başka bir kaynaktan devam ediyorum..(2).

("Kasım 1967, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi... Öğrenciler, "İslam Tarihi Dersi'ne giriyor. Profesör Neşet Çağatay kürsüde...

Profesör Çağatay derse başlamadan önce, öğrenciler arasındaki bir genç kızı işaret ederek, "Hey sen!...Başörtülü kız" diye sesleniyor...Başörtülü kız, "ben mi efendim?" diye soruyor.

Çağatay, "evet, sen" diyor; "sınıfta bu kıyafetle oturulmayacağını bilmiyor musun?...Ya başındakini çıkar ya da dışarı çık".

-- Olaylar, Neşet hocanın bu tavrı ile durulmadı. Hatice Babacan kısa sürede basının bir bölümü tarafından açılan bir kampanyanın başrol oyuncusu oldu...Fakültede boykot yapıldı. Başka kız öğrenciler de türban taktılar. Bazı 'açıklar' ile 'kapalılar' arasında gerilim arttı.

Olaylar büyüdü, dekan devreye girdi, sonuç vermedi. Hatica Babacan Anakara İlahiyat Fakültesi'nden ayrılmak zorunda kaldı.

Daha sonra, Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde okudu ve buradan mezun oldu.)

*

"Cumhuriyet Tarihi'nin ilk türban eylemini gerçekleştiren kadın olduğu söylenen Hatice Babacan" kimdi?

Elbette tahmin etmişsinizdir...

Hatice Babacan, 9 Mart 2020'de kurulan DEVA(Demokrasi ve Atılım Partisi)'nin Genel Başkanı Ali Babacan'ın halasıdır.

Ancak, Ali Babacan, Halası'nın, Türkiye'de "türban" olayını ilk başlatıcısı olduğu sırada, 6-7 aylık bir çocuktu"...Buna rağmen, sonradan onunla yaptığı konuşmalarında, halasını elbette bizden daha iyi tanımıştır. Halasını anlatırken kullandığım ikinci kaynağın yazarı, Reha Muhtar, Ali Babacan'ın halası için şunu da yazmıştı:

"Hatice Babacan, Cumhuriyet tarihine ilk türban eylemini gerçekleştiren kadın olarak, öyle sert hoyrat(kaba, kırıcı ve hırpalayıcı,cd) bir kişilik değildi"...

*

S O N U Ç :

Başlangıçta, Hatice Babacan'ın öncülüğünü yaptığı ve zamanında, kimi kişi, grup ve bazı medya tarafından şiddetle eleştirilen "türban", günümüzde "demokrasi" kapsamında sorunsuz bir konu olarak devam etmektedir...

Günümüzde yaşanan diğer bazı "siyasi, sosyal ve kültürel sorunların da", gelecekte "sorunsuz" hale gelmesi ümidiyle...

 

cdenizkent

 

--------------------- :

(1) Oral Çalışlar ve Diğerleri, "Yazı Dizisi-2", Cumhuriyet Gazetesi, 19 Şubat 2000

(2) Reha Muhtar, Gazetevatan.com>> Yazarlar,>>"Hey sen...Başörtülü Kız">> 17 Eylük 2007

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..