Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Heybeliada Neval Kültür Merkezi

Heybeliada Neval Kültür Merkezi
 

Siyah beyaz hayatımın en güzel rengi sen! Yaşam kaynağım sen! Ömrümün rengi iyiki varsın...

Gülay Dinç kimdir?

1961 doğumlu üç cocuk annesi, 31 senesini yurt dışında yaşamış ev hanımıyım. İlkokulu bitirdikten sonra çok küçük yaşta evlenerek Almanya'ya gelin gittim. Kırk yaşından sonra orta ve liseyi dışarıdan bitirdim.

Neval'den bahseder misin?

Neval 28 yaşında benim ortanca çocuğum. Doğum sırasında oksijen yetersizliğinden zihinsel gelişmesini sağlayamadı. Almanya'da eğitimini bitirdikten sonra diğer çocuklarımızda kendi ayaklarının üzerinde durma yaşına geldikleri için biraz geç de olsa Neval için bir şeyler yapalım istedik.

(NKM) Neval Kültür Merkezi'nden bahseder misin?

Neval'in adı altında Adalarda yaşayan engelli çocuklarımız için de birlikte bu çatı altında onları sosyal hayata kazandıralım istedik.

Neval Kültür Merkezi bir arkadaşımın dedigi gibi, ' Annelerinin kızlarına amaç verdigi bir dünyada Neval bana amaç verdi.'

Merkez Heybeliada'da. Merkezimizde cep tiyatrosu diyebilecegimiz 120 kişilik küçük bir salonumuz var. İkinci katımızda gizli bahçe dedigimiz cafemiz ve bilgisar odamız var. Üçüncü katta derslikler bulunuyor.

Çalışmalarınızdan bahseder misin?

Çalışmalarımız, hemen hemen hergün faaliyetlerimiz var. İngilizce, tiyatro, gitar, baglama, vitray, bayanlara spor. Bu çalışmalara engelliler içinde haftada iki günde olsa uzmanlar eşliginde kurslar verecegiz.

Merkez kaç senesinde kuruldu?

Ç

Merkeze gelmek için şartlarınız var mı?

Hayır hiç bir şartımız yok. Cafe dediğimiz bölümde kitaplığımız da var, isteyen herkese açık. İsteyen kitabını alıp çayını içebilir. Üyeliğimiz ücretli değil. Sadece kursa katılanlar küçük bir aidat ödüyor.

Merkezin kuruluş amacı nedir?

Kuruluş amacı yıllar öncesine dayanıyor. Adalarda böyle bir yerin olmadığını gençlerin gidebilecekleri kültürel anlamda hiç bir yerin olmadığını gördük.

Amacımız gençlerin gidebileceği alkolden uzak, kahvelerini içerken okuyabilecekleri kitaplar olan, onlara küçükte olsa kültürel bir hizmet sunmaktı. Neval ve Neval gibi olan sayıları küçümsenmeyecek kadar fazla olan engellilerin yaşadığını onlarında bu toplumun içinde var olduklarını en acısı da evlerde saklı kalmamaları gerektigini ailelere anlatmaktı.

O günden bu güne ne degişti?

Çok şeyler değişti. Biz Adalarda bir ilke imza attık bizim için bu çok önemli.

Engellilerin sorunlarından bahseder misin?

200 üzerinde bedensel ve zihinsel engelli yaşıyor. Biz ilk etapta zihinsel engelliler için bir şeyler yapmak istiyoruz. Martın 7 sinde engelli çocukları olan ailelere biligilendirme toplantısı yapacağız. Bu konuda çalışmaları olan Fatma Sayman hanım bizde toplantı yapacak, sonrasında en azından haftada iki gün engellileri sosyal hayata kazandırma çalışmalarımız olacak.

Devlet kurumlarından yardım alıyor musunuz?

Şu anda sadece kendi gücümüzle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bina bize ait olduğu için cafe bölümümüzden ve çocukların aidatlarıyla giderlerimizi karşılıyoruz.

Basınla aranız nasıl?

Ben bir kaç gazeteye faks çektim, ' biz Adalarda kendi çabamızla böyle bir yer açtık sizlerden destek bekliyoruz ' diye. Hiç bir yanıt gelmedi. İlk defa Nufel Yavuz Almanya' dan radyo programına telefonla canlı yayına bağlanmamı sağladı. Bunun dışında yazılı olarak bu bizim ilk röportajımız olacak, umarım ses getirir ve birileri bizim farkımıza varır.

Umarım ve dilerim bu röportaj ses getirir...

Bizim amacımız çok paralar kazanmak değil. Umarım öncü oluruz da diğer adalarda da bu tür yerler açılır.

Hedefiniz nedir?

Hedefimiz, buradaki gençlerle birlikte çok güzel yerlere gelmek, festivaller düzenlemek. En önemlisi unutulmaya yüz tutmuş kültürümüze sahip çıkmak...

Sevgili Gülay Dinç, (NKM) Neval Kültür Merkezine kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Sefalar getirdin...


http://www.nevalkulturmerkezi.com/

ok yeniyiz...2007 de Temmuz ayında kurulduk ve son üç aydır yoğun olarak çalışmalarımız var. Burası Neval için geç de olsa hayatının dönüm noktası oldu.

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..