Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '11

 
Kategori
Spor
 

Heykeli Yıkılmayacak Örnek Spor Adamı: Özhan Canaydın

Heykeli Yıkılmayacak Örnek Spor Adamı: Özhan Canaydın
 

Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un, Kars’taki Ani Harabeleri’nin yanı başında yer alan yapıtı İnsanlık Anıtı’na yönelik tartışmalar devam ederken, Türk sporunun örnek bir ismi, İstanbul Levent’te açılan heykeliyle ölümsüzlüğe kavuştu. Galatasaray Spor Kulübü’nün eski başkanı Merhum Özhan Canaydın, kendi adını taşıyan parkta geçtiğimiz Pazar günü açılışı gerçekleştirilen heykeliyle hem sevenlerinin, hem de taraflı, tarafsız tüm sporseverlerin kalbindeki yerini sonsuza dek aldı.

Ben Fenerbahçe taraftarıyım. Aslında pek de alışılan bir durum değil, bir kulüp taraftarının, hele de ezeli rakip olan bir başka kulübün başkanına karşı böylesine içten duygular beslemesi. O’nu en çok, 6 Kasım 2002 tarihinde oynanan ve Fenerbahçe’nin 6–0’lık üstünlüğüyle sonuçlanan Fenerbahçe-Galatasaray karşılaşmasında, rakip takımın atılan her golünü büyük bir olgunluk ve centilmenliğiyle alkışlayan Galatasaray Başkanı görüntüsüyle hatırlıyorum. Bu davranışı, başkanı olduğu Galatasaray camiasında çok eleştirildi ama Özhan Canaydın, kendine özgü olgunluğu ve sportmenliğiyle Fair Play Ödülü’nün sahibi oldu.

22 Mart 2010 tarihinde yitirdiğimiz Özhan Canaydın, 68. yaş gününde açılışı gerçekleştirilen heykeliyle, uzun yıllar sakini olduğu Levent’te sevenleri tarafından saygıyla anıldı. Yrd. Doç. Dr. Önder Büyükerman’ın yapımını üstlendiği Özhan Canaydın heykelinin Levent semtine kazandırılmasında, hiç şüphesiz Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın da önemli katkıları vardı.

Yaptığı iş ve gerçekleştirdiği projeler ne olursa olsun, bu ülkede ardından heykeli dikilecek belki de çok az sayıda insan vardır. Ama bazı insanlar fazla bir şey verememiş olsalar bile, sadece üstün karakterleri ve kişilikleriyle de geniş kitlelerin takdirini kazanabilirler. Özhan Canaydın, işte böyle biriydi.

Kısa bir süre önce hizmete giren Ali Sami Yen Spor Kompleksi ve Türk Telekom Arena Stadı, O’nun eseriydi. Onca maddî imkânsızlığa inatla direnerek, tutkunu olduğu renklere modern, Avrupa Fatihi Galatasaray’ın adına yakışır bir tesis kazandırmada verdiği mücadele pek de azımsanacak türden değildi. Ama en büyük eserinin açılışını görmeye ve Şampiyon Galatasaray’ının yeni zaferlerini locasından seyretmeye, ne yazık ki Özhan Canaydın’ın ömrü vefa etmedi. Sadece bu bile Özhan Canaydın’ın heykelini dikmeye yeter.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..