Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '06

 
Kategori
Heykel / Seramik
 

Heykelin geleceği

Heykel yapımında ilk olarak hangi malzemenin kullanıldığını bilmiyoruz ama büyük olasılık ahşap olsa gerektir, çünkü taştan daha kolay işlenir.

Heykel bugüne dek, taş, ahşap, keramik, metal malzemelerini klasik olarak kullandı.

Sonra 20. Yüzyıl’da hemen her malzeme denenmeye başladı: Plastik ve tüm türevleri (özellikle saydam akrilik), cam, gazete kağıdı, vb. 30 yıla yakın bir süre önce, ytong taştan totemcikler yontardım, malzeme hem hafifti, hem de delikliliği ona özgün bir görünüm veriyordu.

Heykel tüm bu aşamaları geride bıraktı. Geriye ne kaldı?

Işık heykeller. Ya da diğer bir deyişle holografik ve sanal heykeller. Ki bu da bilgisayarların yaygınlaştığı 1980’ lerden beridir yaygın olarak deneniyor.

Varılan malzemesizlik aşaması, sanırım klasik heykel eğitimi almış olanları rahatsız edebilir. Sonuçta heykel plastik (yoğrumsal) bir sanattır ve işin içine dokunma da girmektedir. Dokunulmayacak heykeller klasik anlayıştakileri oldukça mutsuz edebilir.

Sanal heykel, modern dans koreografisiyle de birleşmekte. Teknolojinin katkısıyla, bedene takılan ışık noktalarıyla tüm devinimlerin ve durguların (bedensel pozisyonların) heykeli tasarlanabilmekte. Klasik desende çizilmiş bir bedeni, çizgileştirme veya grafikleştirme, sanal heykele çok geniş olanaklar sağlar. Herşeyden önce, malzeme için geçerli olan yerçekimi yasasından kurtulursunuz.

Sanat özgürlüktür. Geleceğin heykeli de katı hal fiziğinden özgür olacaktır.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..