Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '20

 
Kategori
Teknik Bilgiler
 

Hibrit ve Elektrikli Otomobil

Hibrit aslında biyolojik bir terimdir ve melez anlamına gelir. Aslında hibrit otomobilleri özetlemek için adını söylemek yeterlidir. Hibrit otomobillerin çift motoru bulunur. Bu motorlardan birincisi benzinli ya da dizel olurken diğeri elektrikli bir motordur.
 
Hibrit araçlar da bulunan elektrik motoru düşük devirlerde ve kalkışta tork sağlamak, sıkışık trafikte ve ilk hareketlerde benzinli motorun yerine geçerek yakıt tüketimini azaltma amaçlı kullanılıyor. Tüm bunların yanında vites değişikliklerinde “lag” ismi verilen gecikmelerin önlenmesi içinde elektrikli motor destek veriyor.
 
Hibrit Araçlar Nasıl Çalışır?
Hibrit özetle, araç ilk hareketini alırkan, kalkış esnasında ve düşük hızlardayken elektrik motoru kullanılır ve oldukça iyi tepkilerle araç kalkışını tamamlar. Hızlanma aşamasında daha fazla güce ihtiyaç olduğundan benzinli motorla birlikte elektriklimotorda çalışır ve performans en üst seviyeye ulaşır. Seyir esnasında ise araç sabit hızda ilerlerken elektrikli ve benzinli motor optimum düzeyde yakıt tasarrufu sağlar ve dengede çalışır. Frenleme de ve yavaşlama aşamasında ise hibrit bataryası şarj edilir. Araç durduğunda ise benzinli ve elektrikli motorlar otomatik olarak durur ve bu da egzoz emisyonlarını düşürdüğü gibi yakıt tasarrufu sağlar.
 
Hibrit araçların en belirgin özelliklerinden biri diğer standart araçlara göre daha düşük benzinli bir motora sahip olmasına karşı daha fazla verim sağlamalarıdır.
 
Toyota tarafından oluşturulan aşağıdaki grafiklerde Hibrit otomobillerin çalışma prensiplerini görebilirsiniz.
 
 
 
Elektrikli Araçlar Nasıl Çalışır?
Elektirikli otomobiller (tam elektrikli otomobiller) hibrit otomobillere göre farklıdır ve tek bir motorla çalışır. Yalnızca elektrik motoru olan bu araçlarda motor 60 volt enerjiyle çalışır ve bu enerjiyi depolayan bir bataryası bulunur. Teknoloji geliştikçe bu bataryaların ömrü daha da uzayabilmektedir ve bataryayı şarj noktalarında, prizlerde şarj etmek mümkündür. Günümüzde 40 dakikada tüm bataryayı şarj eden elektrikli otomobiller üretilmeye başlanmıştır.
 
Elektrikli araçlar oldukça sessiz çalışır ve bazı araçlarda elektronik motor sesi verilir, bu ses hem sürücüyü hemde trafikte bulunan diğer yaya ve araçları uyarmak içindir.
 
Elektrikli otomobilleri tüm elektrikli cihazlar gibi belirli aralıklarla şarj etmek gerekiyor, oysa hibrit otomobillerde benzinli motor ana güç kaynağı olduğu için batarya kendi kendine sürüş esnasında doldurulabiliyor.
 
 
 
Yiğit Dedeoğlu
www.yigitdedeoglu.com
____________________________________________
İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı
Hukuk & Ceza Mahkemeleri Bilirkişi
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Der. İstanbul Temsilcisi
 
Toplam blog
: 7
: 72
Kayıt tarihi
: 20.04.20
 
 

Yiğit Dedeoğlu, ileri sürüş teknikleri ve yol güvenliği uzmanı. Hobi olarak başladığı otomobil sp..