Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '11

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Hiçlik

Hiçlik
 

Sartre - Varlık ve Hiçlik


Bu sadece milyarlarcada birini görebildiğimiz, uçsuz bucaksız mükemmel kainatta bir nokta eder mi dünyamız acaba ve o dünyanın içinde atomun çekirdeği kadar mı görünüyoruzdur? Mükemmel bir büyüklük ve gözle görülemeyecek kadar devasa bir küçüklük, devasa çünkü o atom çekirdeği kadarlık bir bedene dünyalardan taşan Yüce Rabbimin ruhu üfürülmüş, işte o mükemmel büyüklüğü doldurabilecek, atom çekirdeğine sığdırılmış devasa bir Ruh tur bütün gerçek ... 

Hiçlik denen kocaman bir küçüklükte burada başlar ... 

Nedir hiçlik? 

Nasıl bir duygudur? 

Hiçlik'ten ne anlıyoruz? 

İsterseniz konuya önce madde boyutunda hiçliği hissetmekle başlayalım. Eğer birgün, yaşadığınız yeri bir uzaylıya tarif etmek durumunda kalsaydınız, ne gibi bir cevap verirdiniz? 

Bilimsel verilere dayanarak belki şunları söyleyecektiniz. "Samanyolu ...adı verilen muhteşem bir galaksinin, dış kenarında yer alan küçük bir güneş sisteminin, üçüncü gezegeninde yaşayan varlıklarız." Ama bu cevap onun için hiçbir anlam ifade etmeyecekti. Çünkü samanyolu galaksisi 300 milyar güneşten oluşuyordu. Ve evrende bizimki gibi, milyarlarca başka galaksi de vardı.Bizim içinde bulunduğumuz güneş sistemi gibi, milyarlarca güneş sistemi bir araya gelerek bir galaksi meydana getirir. Milyarlarca galaksi de, bir araya geldiğinde bir evreni oluşturur. Sonsuzlukta birçok evren düşünün ve o evrenler içinde kendinizi! Bu duygu sizi mutlaka hiçliğe götürecektir. Bir spiritüel bilgi bakın bu sonsuzluğu nasıl anlatıyor: 

"Enini bilmediğiniz bir genişlik, ucunu düşünemediğiniz bir uzunluktasınız. Ve biliniz ki, mutlak şimdi sizin içinde bulunduğunuz o yer bile sınırlıdır, bir başka uçsuz bucaksızın içinde. Ve biliniz ki, öylesine uzanmıştır uzunluklar, genişlikler. Ve biliniz ki, en bilemeyeceğiniz yerin, en göremeyeceğiniz yerin en üstünde yalnız O, yalnız O'nun emri vardır. Ve şimdi siz küçüklüğünüzü böylece görüp, O'ndan, O'nun emrinden şüphe etmenin ne olduğunu düşünün." 

 
Toplam blog
: 8
: 1916
Kayıt tarihi
: 02.07.08
 
 

İzmir / 1983 - Ankara / 2000 - İstanbul / 2007 ... Her fırsatta gezerim, şu ana kadar Türkiye'nin he..