Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '14

 
Kategori
Tarih
 

Hicret, İslam, Türkler ve Yunanlılar

Hicret, İslam, Türkler ve Yunanlılar
 

Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicreti bundan 1436 yıl önce, yani MS 578 yılında oldu. Şimdi gelin bu tarihi bazı başka tarihlerle karşılaştıralım.

Tarihteki gelmiş geçmiş en büyük fatih ve lider Büyük İskender MÖ 323 de öldü. Yani Hicretten 901 sene evvel. Kendisi Aristo’nun talebesiydi.

Büyük alim  Aristo, ki kendisi bugün hala kullandığımız mantık biliminin kurucusudur, M.Ö 322 de öldü. Yani hicretten 900 sene evvel. Bugüne kadar Aristo mantığının yerini alan yeni bir mantık modeli ortaya çıkarılamamıştır. Yani “tezat” hala külli müsbet ile “külli menfi” önermeler arasındaki ilişkidir, “tenakuz” da hala “külli müsbet” ile “cüzi menfi” veya “cüzi müsbet” ile “külli menfi” önermeler arasındaki ilişkidir. 20 Yüzyılda “modern mantık” diye bir şey çıkardılar ama bu hala klasik Aristo mantığının yerini alabilmiş değildir.

Euclid, yani büyük Geometri alimi, MÖ 283 de öldü. Yani hicretten 861 yıl evvel. Plato MÖ den 347 de öldü. Yani hicretten 925 yıl evvel. Hepimizin lisede okuduğumuz meşhur Pisagor teoreminin mucidi  Pisagor MÖ 495 de öldü. Yani hicretten 1073 sene evvel. Sokrat da MÖ 399 da öldü, hicretten 977 sene evvel.

Peki Türkler tarih sahnesine ne zaman çıktılar. İlk Göktürk Kağanlığı MS 552 de kuruldu. Lütfen dikkat ediniz MÖ değil Milattan sonra. Yani Büyük İskender’den 875 yıl sonra, Aristo’dan 874 yıl sonra, Euclid’den 835 yıl sonra, Plato’dan 899 yıl sonra, Pisagor’dan 1047 sene sonra.

Lafı fazla uzatmayalım. Demem o ki, Müslümanlıktan da, ilk Türk devletinin ortaya çıkmasından da yaklaşık dokuz yüz yıl önce elin oğlu, matematikle, geometriyle, trigonometriyle, mantıkla, felsefeyle, demokrasiyle uğraşıyordu, kafasını böyle şeylere yoruyordu.  

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..