Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '17

 
Kategori
Tarih
 

Hicri ve Miladi

Hicri ve Miladi
 

Hicret


Bu yazıda Hicri ve Miladi seneler arasındaki farkın nasıl oluştuğunu ve devam eden yıllarda nasıl geliştiğini anlatmaya çalışacağım. Zaten bilenlerin okumasına gerek yok tabii. Bir de kullanacağım yıl rakamları kesin değil yaklaşık olacaktır, zira maksadım kesin farkların saptanması değil farkın neden ve nasıl oluştuğunu genel olarak açıklamaktır.

Peygamberimiz miladi 570 yılında doğdu, 40 yaşında iken yani miladi 610 iken peygamber oldu. Yaklaşık 10 yıl sonra, yani 50 yaşında, yani miladi 620 yılında Mekke’den Medine’ye hicret (göç) etti. Burada, rakamları akılda daha kolay kalır maksadıyla yuvarlak aldım, yoksa, gerçek seneler 1-2 sene fark edebilir.

Demek ki Hicret olduğu sene (yani Hicri sıfır yılında veya noktasında)  miladi ile hicri sene arasında ki fark 620 yıl imiş. Fakat bu 620 yıl fark takibeden senelerde, her sene biraz daha azalarak şimdilerde yaklaşık 578 yıla kadar inmiş. Bu nasıl oluyor? Şöyle oluyor.

Bildiğiniz gibi miladi yıl dünyanın güneşin etrafında dönüş süresi olan 365 günden oluşuyor. Hicri yıl ise ayın dünya etrafındaki dönüş süresinden oluşuyor. Bu sebeple hicri yıl miladi yıldan yaklaşık (ortalama) 10 gün kadar daha kısa. Yine bu sebeple yaklaşık her 33 yılda bir hicri yıl ile miladi yıl arasındaki fark 1 yıl azalıyor. Şimdi 2017 yılında olduğumuza göre, 2017 – 620 = 1397; 1397 /33 =42, 620 – 42 = 578. Gerçek hesaplar biraz daha ince ve karmaşık, benim yukarıda yaptığım hesap çok kaba (ve o nispette yanlış) ama avantajı akılda kalması, hatırlanması birçok kişi için daha kolay olabilir.

Şüphesiz bütün bunlar Google’da var ama durup dururken kimse Google’ı açıp da (daha binlerce ilginç konu varken) bu konuyu incelemez, ama bu yazı gözüne çarpanlar belki fırsat bu fırsat deyip bir solukta bu yazıyı okurlar da akıllarında kalır. Kalın sağlıcakla.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..