Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '17

 
Kategori
Güncel
 

Hıdırellez nedir? ne zaman kutlanır?

Hıdırellez nedir? ne zaman kutlanır?
 

Baharın gelişini simgeleyen, inanışa göre zorluklarda yardımcı olan Hızır aleyhisselamın İlyas Peygamber ile buluştuğu gün olan Hıdırellez her sene çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor.

Hıdırellez nedir?

Bu sene Hıdırellez ne zaman kutlanacak?

Bu sorulara cevap arayalım. Türk geleneklerine göre  kutlanan ve bu gelenekler yörelere göre farklılık gösteren bir etkinlikten söz ediyoruz.

Mevsimlik bayramlardan biri olan bu günde en yaygın olan geleneklerden biri de, dileklerin kabul olması için gül ağacının dibine notlar bırakılması veya şekiller çizilmesi olacak.

Peki, Hıdırellez etkinlikleri neler?

Hıdırellez de neler yapılır?

Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır.

6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. 

Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

5 Mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır.(Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı kişiler olmak düşlenir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.

Hızır ve Hıdırellez’in inancının kaynağı ile ilgili olarak farklı teoriler mevcuttur. Kimilerine göre bu inancı Orta Asya, Ortadoğu ile Anadolu kültürlerine aittir. Kimilerine göre de İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançları ile ilintilidir.

Aslında Hıdırellez Bayramı'nı ve Hızır inanınışı tek bir kültüre bağlamak mümkün değildir. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Osmanlı itibariyle Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı sevinç kutlamaları yapılmaktadır.

Hıdırellez gecesi en çok yapılan etkinliklerden biri ateşten atlamadır. Bunun sebebi de ateşten atlanıldığında hastalıklardan korunulacağına inanılmasıdır. Hıdırellez'in en yaygın ritüelü budur ve ateşten atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır. 

Sıcak günlerin tadını çıkarmak dileğiyle…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..