Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Hıdrellez ve gelenekler

Hıdrellez ve gelenekler
 

Her yörede farklı şekillerde kutlanır Hıdrellez Bayramı. Benim çocukluğumda resimde görülen "Hıdırlık Tepesi" mesireliğinde toplanılır ve şenlikler yapılırdı. Tüm akrabalar orada buluşmak için sözleşirdik. O günlerden akılmda kalan yeşil can erikleri ve çağlaları tuzlayıp yemek. Şimdi de yiyoruz ama tadı aynı değil. 

Uzun süredir burada yaşadığım için memlekette hala nasıl kutlanıyor, bilmiyorum artık. Denizli'de Hıdrellez geleneği yaygın bir şekilde devam ediyor. Türbe ve yatırlara dua etmek için, özellikle son yıllarda sınavlara hazırlanan çocukların velileri tarafından ziyaretler yapılıyor ve adaklar adanıyor. Gül ağacı dikme geleneği çok yaygın.Genellikle gül ağacına dileklere uygun olarak çizilmiş resimler - figürler asılıyor. 5 Mayıs akşamı asılan dileğin ertesi sabah ezandan önce alınması gerekiyormuş.

Herkesin dileği farklı, "arabın derdi kırmızı pabuç" misali. Kimi para takıyor, cüzdanım dolsun, diyor. Kimi 2-3 katlı ev çiziyor, çoluk çocuğuma kalsın, diyor. Kimi okul resmi çiziyor, çocuğum o üniversiteyi kazansın, diyor. Dolap kapakları da o gece açık bırakılırmış, Hızır uğrasın, diye. Bunu da yeni duydum.

Bizim memlekette sadece 5 Mayısta değil, yılın her günü kapıya gelen meçhul bir yabancı, kılık kıyafeti perişan olan, ama dilenmeyen Hızır olarak kabul edilir ve yiyecek-içecek verilirdi. Şimdi olsa o yabancı ya sapık ya da meczup sayılır, değil mi?

Gelenekler de zamanla anlam kaybına uğruyor.

Bazı küçük beldelerde bu tür kutlama günleri gençlerin evlilik amaçlı karşılaşma ve tanışma günleri olarak sayılıyor. Eş bulma veya kısmet açma amaçlı bir gün. Yine toprağa resim çizilerek, taşlarla ev yapma veya araba yapma örnekleri de mevcut. Bir keresinde arkadaşım bir  fabrika resmi çizip Server Gazi Türbesi'nde bir gül ağacına asmıştı. Çok gülmüştüm.. Allah gözünü doyursun, diye... Hala çizmeye devam ediyor kaç yıl geçti...

Tüm bunlar inanç meselesi. Ben şimdiye dek böyle adaklarda bulunmadım. Ama çok dileyip istediğim her şey gerçekleşti, şükürler olsun!

Bu uygulamalar da psikolojik etkilerin, telkinlerin olduğu da muhakkak. İnanan yapsın!

Sonuç olarak, Hıdrellez geleneği eski zamanlardan beri kutlanıyor ve kutlanacak. Yöresel farklılıklar olsa bile ortak motiflere rastlamak mümkün. Amaç baharın gelişini, doğanın uyanışını, yeniden canlanışını kutlamak. Aynen Nevruz Bayramı, Paskalya Bayramı, St.Georges Günü ya da Aya Yorgi Kutlaması gibi. Kültürler farklı olsa da amaçlar aynı. Şimdiden kutlu olsun..

Gönlünüz sevgi dolsun ve tüm dilekleriniz gerçekleşsin!

Esenlikler dilerim!

Fotograf: Hıdırlık Camii-Çorum

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..