Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '07

 
Kategori
İnançlar
 

Hıdrellez

Hıdrellez
 

Bu gece hıdrellez. Birazdan bende dileklerimle ilgili atağa geçeceğim. Yıllardır bir adettir bizim ailemiz için. Yaşımız daha küçükken kardeşimle anlamaz, dalga geçerdik annemle. O da ısrarla anlatmaya çalışırdı.

Özgür ruhlu, ukala bir ergenlik yaşadık bizde birçoğumuz gibi. Gelenek ve göreneklere, inançlara anında karşı çıkardık. Kocakarı işleri derdik hep. Sonradan sonraya bizde bağlandık. Annemizden önce ona hatırlatır olduk.

Beyaz bir kağıda özenerek dilekler çizilir, çizilemiyorsa yazılır. Sonra bir gülün, gül yoksa bir çiçeğin altına kıbleye doğru dilek dolu kağıdımız konur ve sabah ezanıyla birlikte toplanır. Ekstradan isteğe bağlı cüzdanınızı da açıp koyabilirsiniz; bereketi artsın, hiç boş kalmasın diye. Bizim evimizin Hıdrellez gecesi bu şekilde geçer.

Önceleri; o isyankar yaşlarımızdayken; dileklerimiz annemizin kontrolünden geçtiği için midir nedir pek zevk alamıyorduk. Zaten annemiz maksimum üç dilek yazmamız gerektiğini söylediği için ne yazacağımızı da şaşırırdık. Aşk meşk dilemeye kalksak hemen RTÜK kıvamında sansüre uğrardı. Tabii bir de dileklerimiz daha kısa vadeye yönelik olduğundan bizim için pek bir anlamı olmuyordu, unutup gidiyorduk.

Ne zaman ki hayatın gerçekleriyle yüzleştik, ne zaman ki büyük konuşmalarımızın ayaklarımıza dolandığını gördük, ne zaman ki özgür ruhlu olmak karın doyurmuyormuş öğrendik, işte o zaman bir şeylere inanmaya ihtiyacımız oldu. Dilekler tuttuk, fallar baktırdık.

Hıdrellez de benim için bir oyun, heyecanlı bir bekleyiş oldu. Bir şeylere güvenmek belki de. İlahi şeyler insanların ruhunu dinlendirir bence. Tabi ipin ucunu kaçırmamak kaydıyla.

Hıdrellez’ in ne olduğuyla ilgili ufak bir araştırma yapmıştım, her yıl dileklerim sırasıyla olmaya başladıktan sonra.

Hıdrellez geleneği, bir bayram olarak bütün Türk milletinin topluca kutladığı, bir takım töreleri yerine getirdiği bir bahar bayramıdır. Hızır inancı çok kuvvetlidir. Yapılması ve yapılmaması gerekenler vardır. Bütün bunlar zaman geçtikçe bir takım değişime uğramış olsa da tılsımı gün geçtikçe artmaya devam ediyor.


Bahar bayramımız kutlu olsun.

 
Toplam blog
: 13
: 586
Kayıt tarihi
: 25.01.07
 
 

1981 doğumlu ve yükselenine kadar aslan burcuyum. Mükemmel KOLEJ yıllarının ardından maalesef ki T.E..