Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '22

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

HIFT(Yüksek Yoğ. Fonk. Ant)

Sportif performans için antrenman, aynı program içinde birden fazla fitness bileşeninin geliştirilmesini gerektirir. Bu bağlamda, metabolik ve kas-iskelet sistemi zindeliğini aynı anda geliştirme potansiyeline sahip antrenman stratejileri, sporcular ve antrenörler için büyük değer taşımaktadır. Yüksek yoğunluklu fonksiyonel antrenman (HIFT), bireyin fitness seviyesine göre ayarlanabilen ve geleneksel egzersizden daha fazla kas kazanımı sağlayan fonksiyonel, çok eklemli hareketleri vurgulayan bir antrenman modelidir. Nispeten yeni bir yöntem olarak HIFT, genellikle yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman(HIIT) ile karıştırılır ancak ikisi birbirinden farklıdır. HIIT uygulamaları, toparlanma için düşük yoğunluklu egzersiz ile serpiştirilmiş, kısa tekrarlanan şiddetli egzersizler ile karakterize edilirken HIFT, dinlenmeyi içeren veya içermeyen çeşitli aktiviteleri ve sürekli olarak çeşitli fonksiyonel egzersizleri kullanır. Son on yılda, HIIT programlarının etkinliğini değerlendiren çalışmalar, metabolik ve kardiyorespiratuar adaptasyonlardaki gelişmeleri belgelemiştir ancak, HIFT'in etkileri hakkında daha az şey bilinmektedir.

Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman (HIIT) ve kuvvet egzersizinin kardiyovasküler ve metabolik sağlık gibi biyobelirteçleri iyileştirdiği ve ayrıca tüm nedenlere bağlı ölümleri azalttığı bilinmektedir. Yüksek yoğunluklu fonksiyonel antrenman, tekrarlayan aerobik egzersizlere kıyasla daha fazla kas kazanımı sağlamak için hem HIIT hem de kuvvet egzersizinden türetilen bir antrenman paradigmasıdır. Böylece hem kardiyovasküler uygunluk hem de güç parametrelerini iyileştirir.

Yüksek yoğunluklu fonksiyonel antrenman seansları yüksek düzeyde metabolik stres ortaya çıkarabilir ve direnç antrenmanı egzersizleri, dayanıklılık, hipertrofi, kuvvet ve güçte gelişmelere yol açabilecek şekilde reçete edilir. Benzer antrenman modellerinin sporcu popülasyonunda etkili olduğu gösterildiğinden, HIFT'in verimli bir antrenman yöntemi olması mümkündür.

 
 
Toplam blog
: 10
: 162
Kayıt tarihi
: 21.12.18
 
 

Spor fizyolojisi anabilim dalı mezuniyetim sonrası yerel bir belediyeye bağlı sağlık müdürlüğünde..