Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '15

 
Kategori
Felsefe
 

Hikmetler : Aziz Nesin'le bir kez daha

Hikmetler : Aziz Nesin'le bir kez daha
 

nkfu.com


Aziz Nesin zamanında nice komik hikayeler yazdı. Ciddi ciddi okumaya başlarken, dizlerimizi tuta tuta kahkahalar attığımızı bilirim. Herhalde onun hikayelerini okuyan herkes öyleydi. Şimdi yavaş yavaş yavaş piyasadan çekildi. Yeni yazarları  “Moda” diye vamp ışıklarına çıkarıyorlar. Ama Aziz nesin ölür mü; onun hikayeleri unutulur mu? 
 
Çünkü o hikayelerde hep Anadolu insanının yazgısı var. Şimdi Aziz Nesin ve Kemal Sunal el ele hala Türkiye halkının biraz gülmesine katkıda bulunuyorlar. Aslında Anadolu halkı onları seyrederken, onlarda kendini buluyor, gülüyor.. Çünkü doğruyu söylüyorlar.
 
Aziz Nesin’in öykülerinden başka, güzel şiirleri vardır; denemeleri vardır; makaleleri vardır. Tiyatro oyunları vardır… Ömrü boyunca yazmıştır.  Ve çok güzel, özlü sözler söylemiştir. Tabii anlayana. Onlardan bir avucunu burada verelim. 
 
Aziz Nesin diyor ki: 
 
“Toplum ne denli yozlaşır, aptallaşır, akılcılıktan uzaklaşırsa; O denli fizik ötesi gizli güçlere, cine, periye, büyüye, fala bağlanır! Bugün Türkiye bu durumdadır!”
 
Gerici güçlerin en belirgin özelliği şudur: İlerici olan, yeni olan her şeyi, önce ona karşı gelerek yıkmaya çalışırlar; beceremezlerse kendi içlerine alır boğar, yok ederler. Türkiye'deki gericilik, emperyalizmin ancak bir dış belirtisidir. Gericiliği söküp atmak istiyorsak, önce kökü dışarıda gericiliğin besleyicileri olan emperyalizmin kökünü yurdumuzdan kazımalıyız!
 
Yaptığımız en güzel şey ayrandır. Onu da yoğurda su katarak yapıyoruz!
 
Silahlanmaya ödenen para, dünyadaki açlık sorununun tamamen halledilmesi için gereken paranın yaklaşık 100 katıdır.
 
Tembellerin çalışma günü yarındır.
 
Yoksulun tek silahı çalışmaktır. (Vakıf çocuklarına öğütlerinden)
 
İşin zoruna gideceksin. Her zaman zoru dene... Zoru yapamasan bile, zoru yapmaya çalışarak hiç olmazsa kolayını yaparsın. (Ali Nesin’e öğütlerden)
 
Korku, en beşeri duygudur. Benim iktidarlara başkaldırışımı görenlerden kimi beni korkusuz insan sandılar. Oysa ben korkarım. Ne var ki, bende, başkalarına yararlı olacaksa, doğru bildiğimi, inandığımı söylemek, açıklamak duygusu, korku duygusuna her zaman üstün gelmiştir. Korkarım, yine söylerim.
Korkmuyorum diyenler, ya başkalarına yalan söylüyorlar, ya kendilerine yalan söyleyip kendilerini kandırıyorlar yada bilmeyerek insan olmadıklarını söylüyorlar. (Mum Hala, 6 Şubat 1970)
 
Nasıl bittiyse bundan öncekiler, bu da biter.. Bite bite sonunda bende biterim.. Olur biter !
 
Kadının aşka bakışı; 'bir sen, bir ben, birde bebek'ken, Erkeklerde bu durum; bir sen, bir ben, birde yedek' tir.
 
Ne ölünün arkasından konuşulur, ne de gidenin. Çünkü ha ölmüştür, ha gitmiştir kalan için.
 
Bahse girerim yarın bir yobaz çıkıp, “tuvalete gitmek günah” diye FETVA verse, tuvalete gitmeyecek ve altına yapacak o kadar öküz var ki bu ülkede.
 
Bir gün bu ülkenin başucuna bir not, yanağına da bir öpücük kondurup gideceğim. Çok tatlı uyuyordun uyandırmaya kıyamadım diyeceğim...!
 
En uyduruk kira davasının bile 2 yıl sürdüğü ülkede,17 yaşındaki gencin idam davası birkaç haftada görüldü ve sonuçlandı.( guzelsozlerin.com; tilgi.com)
 
Aziz Nesin de daha böyle yüzlerce, binlerce hikmetli söz bulunabilir. Ama ders almak isteyen kim?
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..