Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '15

 
Kategori
Felsefe
 

Hikmetler : Yaşar Kemal'in Sözleri

Hikmetler : Yaşar Kemal'in Sözleri
 

internethaber.com


Bugün (2..2.2015) Yaşar Kemal’in cenazesi  toprakla buluştu. Rahmetler diliyoruz.
 
Yaşar Kemal (Kemal Sadık Gökçeli) bu dünyadan göçtü ama eser yaratan adam öyle kolay kolay uçar gider mi? O şimdi hep bizim göğümüzün üstünde , kanatlarını açmış ve bizi seyrediyor. Benden sonra bu insanlar ne yapıyorlar , diye. O da biliyor ki, bu devran birden durmaz… Gideceği yere kadar sürer gider ama , sonunu da kimse bilmez.
 
Ama bilgeler bir şeyler sezerler ve bunu sözcüklere koyarlar… İnsan üstüne, evren üstüne ve ötekiler üstüne… durmadan yeniden yaratırlar dünyayı, kendilerince yorumlarlar ve gördüklerini bize anlatırlar.
 
Yaşar Kemal de öyle bir bilgeydi. Gezdi dolaştı Anadolu’yu, Çukurova’yı … Dağları, ovaları ve onların destanını bize anlattı. Kimi bir iyice anladı; kimi de duyar gezer..! 
 
Şimdi bu bilgenin kafaya dank edecek birkaç sözünü derledik ve dikkatinize sunduk. Ama onda daha derlenecek, okunacak nice sözler var. Zaten her cümlesi bir derstir insana. Ömür boyu okumak gerek. Şimdi dinleyin bakalım ne der; Yaşar Kemal , namı diğer Kemal Sadık Gökçeli…: 
 
1. "Şu dünyada her bir yaratığın tutunacak bir dalı var, insanın yok..."
"Şu dünyada yalnız kalan, kimsesiz çaresiz olan yalnız be yalnız insandır. Herkesin, her şeyin yaşaması, ölümsüzlüğü var, insanın yok. Ağaç, kuş, otlar, böcekler, yılanlar çiyanlar, hiç birisi, hiç birisi yok olmuyor. Ama insan yok oluyor. Çünkü insan kendinde başlayıp, kendinde bitiyor..."
 
2. "Belki kuşlar çok derin, eski bir içgüdüyle buraya, o zaman kesilmiş olacak olan şu ulu çınarın üstüne, göğüne uğrayacaklar..."
"bir an duraklayıp bir şeyler arayacak, bir şeyleri anımsamaya çalışacak, beton yığını evlerin üstünde küme küme dolaşacak, konacak bir yer bulamayıp bir uzak keder gibi başlarını alıp çekip gidecekler."
 
3. "İnsan, evrende gövdesi kadar değil, yüreği kadar yer kaplar."
Çocuklar İnsandır...
 
4. "İnce Memed'den...
"Dünyanın bütün kötülüklerine baş kaldır. Bazen senin iyiliğin başkasının kötülüğüne de olabilir. Kendi iyiliğine de baş kaldır..."
 
5. 1971'de Abdi İpekçi'ye verdiği röportajdan...
"Evrende iki sonsuz doğurgan yaratıcı güç vardır. Biri insan, öbürü doğa. İnsan, yaratıcılığını yitirdiği gün, doğa yaratıcılığını bitirdiği gün her şey bitecektir. "
 
6. “Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır.”
7. Sait Faik hakkında...
"Bazı adam vardır, insan yüzünde sırf hınç, kin okur. Bazısında gurur, bazısında neşe, bazısında bayağılık, aşağılık.. Bu adamın üstünden başından da yalnızlık akar. Bir de bu adama Kadıköy iskelesinin kanepelerinden birine oturmuş, heybeli köylüleri, çıplak ayaklı serseri çocukları, hanım efendileri seyrederken rastlarsınız ."
 
8. "Ağrı Dağı Efsanesi"
"Şu insanlar, şu dünyada var oldukça her şeye akıl erdirecekler, kartalın uçuşuna, karıncanın yuvasına, ayın, günün doğuşuna, batışına, ölüme, kalıma, her şeye akıl sır erdirecekler. Karanlığa ışığa, her şeye, her şeye akıl erdirecekler, tek insanoğluna güçleri yetmeyecek. Onun sırrına ulaşamayacaklar.”
 
9. "Yalnızlık" isimli şiirinden...
"çın çın ötüyor yüreğimin kökünde 
şu dünyanın ıssızlığı
tanrı kimsenin başına vermesin
böyle bir yalnızlığı."
 
10. "Yılanların Öfkesi, Yılanların Öcü, Yılanların Hışmı ve Özgürlük Üstüne"
"Bizi düşünmeye alıştırmamışlar. Üstelik de düşünmeyelim diye ellerinden geleni yapmışlar. Allah beterin beterinden saklasın derler, bir de düşünenleri, gelin şuna düşünenleri demeyelim, düşünmeye çabalayanları hep öldürmüşler. "
 
11. "İnce Memed 1"
“Ne olursa olsun kadın konuşmuştu. Konuşan insan, öyle kolay kolay dertten ölmez. Bir insan konuşmayıp da içine gömüldü müydü, sonu felakettir.”
 
12. Yalan üzerine...
"Kendine güvendiğin için yalancı değilsin. Yalan dolan bilmediğin için yalan karşısında yenileceksin. Yalanın gücü doğrunun güçsüzlüğünden değildir. Yalan teşkilat kurmuş, doğru yalnızdır. Yalanın geleneği var, senin doğrunun her gün yeniden yaratılması gerek. Her gün bir şafak çiçeği gibi yeniden açması gerek. Sen yenileceksin. Yenilmenin tadına varacaksın. Doğru yenilmeli. Yenilmeyen doğru yenmiş sayılmaz. Doğru yenile yenile öyle keskin bir hale gelmeli ki.. Yüz bin yıl su altında, yıkanmış, düzelmiş çakıltaşı gibi."
 
13. "İnsanoğlu umutsuzluktan umut yaratandır..."
14. "Kim bilir, bir insanın iyilik mi kötülük mü, dostluk mu düşmanlık mı düşündüğünü şöyle yüzüne bakınca, kim bilir?..."
"Kim bilir? Tanışmadan, konuşup görüşmeden bir insan korkuludur, başka bir şeydir. Yani herhangi bir şeydir. Konuşup görüşüncedir ki işte o zaman insan insan olur. Tanışmadan görüşmeden bir insan bir ıssız ada gibidir. Tehlikelerle doludur..."
15. "Bir dil bulacağız her şeye varan. Bir şeyleri anlatabilen..."
"Böyle dilsiz, böyle düşmanca, böyle bölük pörçük dolaşmayacağız bu dünyada..." (onedio.com)
 
İnsanoğlu böyle sözlerden, bilgelerin deyişlerinden bir ders çıkarır mı. Bence bunlar da felsefe dersinin bir yardımcı dersi olarak okutulmalı : “Hikmetler” , diye.. Çünkü insanın böyle yaşamış bilgelerden alacağı dersler çoktur.
 
Oturup, okuyup, düşünelim. Yorumlayalım. Tartışalım… Ne diyorlar bunlar, bu yüce bilgeler? Ve en son giden , son bilge Yaşar Kemal ne diyor? Artık dünya onsuz, biraz daha ıssız. En iyisi eserlerine bir kez daha sarılmak.
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..