Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '20

 
Kategori
Güncel
 

Hilafet Ve Papalık (6)

Bazı İslâm ülkelerinin dünyanın en zengin petrol kaynaklarına sahip olarak konfor içinde yaşamasına karşılık; birçok İslâm ülkesi de açlık sınırında yaşamaktadır. Zengin İslâm ülkelerinin, yoksul Müslümanlara yardım etmesine engel olan nedir ?

* * *

İslâmiyet bir yardımlaşma dinidir. İslâmiyet'ten önce de, sonra da hiç bir din ve fikir sistemi, onun kadar bu konuya eğilmemiş, yardım anlayışı ve bu anlayışın uygulanışını bu kadar geniş boyutlara ulaştıramamıştır.

Kur'an : "İyilikte ve kötülükten sakınmakta birbirinizle yardımlaşın; günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın." (Maide, 5/2), demiyor mu ? (*)

Örneğin petrol zengini olan Suudi Arabistan’ın, yoksul Müslümanlara yardım etmemesini, “sömürge” olmalarına veya haksız bir şekilde ülke yönetimlerini, sömürgeci Hıristiyan Batı'nın desteği ile ele geçirmelerine, onların desteği olmadan da ülkelerini yönetemeyeceklerini bilmelerine bağlayabilir miyiz ? Veya Müslümanların kendi ülkelerinin yönetimlerine seçtirilmemesini, seçilenlerin de bir askeri darbe ile indirilmelerine ?

* * *

3 Ekim 2018 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan Kralı Salman'ı, ABD'nin askeri desteği olmadan "iki hafta bile iktidarda kalamayacağı" yönünde uyardığını söyledi ve "Suudi Arabistan'ı biz koruyoruz" dedi. (1)

Adamlar bunu çok açık olarak ifade etseler de, bu sömürge ülkeler neden kurtulmak için bir araya gelememektedirler ? Onları engelleyen nedir ?

* * *

ABD Başkanı Trump, Vatikan’da Papa’nın (makam masasının) karşısında adeta “süt dökmüş kedi !” (**) misali oturmaktadır. Bu görüntüsü ile Trump, Papa'yı, bir devlet adamı olarak eşiti görmenin yanında onun, en yüksek dereceden dini temsil otoritesini de onaylamış olmaktadır.

Siyasi tarihe meraklı olanlar, bize öğretilen (-aslında dayatılan-), “Laik anlayışta 'Devlet ve Dinin Konumu' ”nu (**)'de verilen bu resimle (masada karşılıklı olarak oturmalarıyla) birlikte tekrar sorgulayabilirler.

* * *

Papalık (Vatikan Devleti), bir Amerika kadar ekonomik ve silahlı güce sahip olmadığına göre; ABD Başkanı Trump, neden Papa’yı kendisine eşit görmektedir ?

Başkan Trump da biliyor ki, Papa’nın Katolik Mezhebi inananları nezdinde (hatta Hristiyan Dünyasında) büyük bir itibarı / etkisi vardır ve bu etkinin siyasette (oy olarak) epeyce bir karşılığı da...

Bu noktada bir soru sorulmalıdır : İslam Dünyası'nda "Etkin bir Hilafet Kurumu"nun olması durumunda, en azından yardımlaşma temelinde bir yarar sağlamayacak mıdır ?

Yukarıda aktarılanlar paralelinde; " Neden İslam Alemi'nde dini yüksek dereceden temsil eden (öneren-telkin eden) bir temsil makamı (Hilafet Kurumu) bulunmuyor ? " denildiğinde, bize şunlar mı söylenecektir :

"- İslam Ülkelerinin liderlerinin tamamı bu konuda bir araya gelemeyecek kadar bencil ve basiretsiz, Müslümanlar da böyle bir temsil makamının önemini kavrayamayacak kadar saf ! "

Bu noktada, okuyana ufuk açmak adına bir soru da biz soralım :

- Peki Hristiyan Batı (ve Papalık), karşısında siyasi bir güç olarak bir “Hilafet Kurumu”, Halifelik ister mi ?

* * *

Hıristiyanlık bugün Katolik, Ortodoks ve Protestan kiliselerinden teşekkül eden üç büyük mezhepe ayrılmış durumdadır.

Hristiyanlar arasındaki en kalabalık mezhebi yüzde 50,1’lik oranla Katolikler oluşturuyor. Protestan cemaatlerin toplam Hrıstiyanlar arasındaki payı yüzde 36,7. Ortodoks mezhebindekilerin oranı ise yüzde 11,9 dolayında. (2)

Dünya Müslümanların nüfusu yaklaşık : 1 Milyar 700 Milyon.

Mezhepsel dağılımı :

- Sünni nüfus, yaklaşık 1 milyar 350 milyon civarında. (~%80)

- Şii Nüfus, yaklaşık 250-300 Milyon. (~%16) (3)

* * *

Yukarıdaki açıklama ve bilgilerde görülen şudur : 

- Hristiyan dünyası, (en büyüğü Katolik mezhep dikkate alınarak) % 50 oranında inananı ile büyük bir (siyasi) güce sahip olan bir Papalık Kurumu'na sahip;

- İslâm Dünyası, (en büyüğü Sünni mezhep dikkate alınarak) %80 oranında inananı ile merkezi bir Hilafet Kurumu'na sahip değil.

Günümüzdeki Papalık Kurumu :

"- 295 TV,

- 316 gazete,

- 187 radyo kanalını kontrol etmektedir. Bunların piyasa değeri de yaklaşık 70 milyar dolar…” civarındadır.

Eğer, İslâm dünyasında oluşturulacak bir Hilafet Kurumu'na böyle bir medya gücü verilirse, İslâm dünyasında meydana gelmesi muhtemel tabii afet, savaş ve kıtlıklarda bir faydasının olmayacağını ifade etmek akılcı olabilir mi ?

* * *

Yazı dizisini bitirirken, konu ile ilgili (dizinin ilk bölümünde verdiğimiz) Amerika’daki bir tartışma forumunda açıklanan bir görüşü tekrar hatırlayalım :

“...Bir halifeliğin var olmasına asla izin veremeyiz ve vermemeliyiz.

İlk olarak, bir halifeliğin bugünün dünyasında ne anlama geldiğini anlayın.

Halifelik esasen, İslâm’ın küresel bir din olmasını ve Müslümanların küresel bir topluluk olmasını gerektirir.

Müslümanlar, içinde bulundukları millete değil, halifeliğe daha yüksek bir bağlılık hissederlerse ne olur ? Sözü edilen ülkede, çoğunun radikalleşebileceği büyük bir müslüman nüfusu olsaydı ne olurdu ?...”

* * *

Sonsöz:

-Bir (lideriniz) mıknatısınız yoksa, toplu iğneleri (insanları) bir araya toplama şansınız da olmayacaktır.

 

www.canmehmet.com

 

AÇIKLAMA VE KAYNAKLAR :

(*) Daha fazlası için bakınız :https://sorularlaislamiyet.com/islam-dininin-yardimlasmaya-verdigi-onem-nedir-0

(**) http://www.15-temmuz.net/suudi-arabistan-da-basini-acan-melania-trump-vatikan-da-kapatti/1654/

(1) https://www.cnnturk.com/dunya/trumptan-suudi-kralina-biz-olmasak-iktidarda-2-hafta-bile-kalamazsin

(2) https://www.dw.com/tr/avrupada-hr%C4%B1stiyanlar%C4%B1n-oran%C4%B1-d%C3%BC%C5%9F%C3%BCyor/a-15615069

(3) https://odatv4.com/hangi-mezhebin-nufusu-ne-kadar-1505171200.html#:~:text=Di%C4%9Fer%20%C3%BClkelerdeki%20%C5%9Eii%20n%C3%BCfuslar%C4%B1%20da,'si%20ise%20%C5%9Eii'dir.

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..