Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Hilal Güler, Abdülkadir Güler'i anlatıyor

Hilal Güler, Abdülkadir Güler'i anlatıyor
 

"Söke'de çalıştığı süre içinde görevi gereği köyleri ve Söke ovasını bir şair duygu ve görgüsü içinde gezmiş, görmüş ve incelemiştir. Bu izlenimlerini Atatürk'ün Söke'ye gelişi münasebetiyle düzenlenen törende SÖKE OVASI adını taşıyan destani şiirini okumuş ve Sökeliler tarafından takdirle karşılanmıştır.SÖKE OVASI şiiri daha sonra şairin yayınladığı SÖKELİ ŞAİRLER ve YAZARLAR -GÜLDESTE adını taşıyan kitapta yer almıştır." (1)
sözleriyle değerlendirilen Abdülkadir Güler;

1946 yılında Kızıltepe'nin Esenli Köyü'nde doğdu. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de okudu. Diyarbakır Erkek İlk öğretmen Okulu'nu (1964), Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü'nü (1976), AÜAÖF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü (1992) yıllarında bitirdi.

İlk görevine Kırşehir-Çiçekdağı-Demirli köyünde başlayan Abdülkadir Güler, yurdun birçok il ve ilçelerinde Türkçe öğretmenliği ve idarecilik yaptı. 1985-1993 yılları arasında Söke İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü iken, Ordu-Çamaş İlçe Millî Eğitim Şube Müdürlüğüne atandı. Kendi arzusu ile 1985'te emekliye ayrıldı. Şimdi Söke'de özel bir dersanede yönetici olarak çalışmaktadır.

Evli, üç çocuk ve bir torun sahibi olan yazar, çeşitli edebî yazıları ile 1962'den beri sanat ve kültür alanında görülmektedir. Şiir, eleştiri, deneme, folklor, araştırma ve incelemeleriyle Beşparmak, Tarla, Gülpınar, Size, Millî Kültür, Güney'de Kültür, Çağrı, Türk Edebiyatı, Türk FolklorAraştırmaları, Türk Folkloru, Sivas Folkloru, Adımlar ve Aydınca gibi birçok dergilerin yanında, yerel gazetelerde de yer aldı. Folklor Araştırmaları Kurumu ile İLESAM üyesi olan yazar, Beşparmak dergisinin kurucuları arasında da yer almıştır. Türk Folkloru (Halk Edebiyatı), başarılı çalışmalarından dolayı 1998 yılında Folklor Araştırmaları Kurumu tarafından kendisine Türk Folkloruna Hizmet Ödülü verilmiştir.
"Yerli ve Yabancı Gözüyle YUNUS EMRE" adlı incelemesiyle 1996 yılında Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce araştırma dalında "Birincilik" ödülüne layık görüldü.

Basılmış Eserleri:
Dicle Köprüsü (Şiirler, Çaba Yayınları, Ankara Basım ve Ciltevi / Ankara-1970)
Harran'da Atatürk Çiçeği (Şiirler, Birinci Baskı: Ekim 1986 Doğruluk Matbaası-İzmir)
Söke Şairleri Antolojisi (Şiirler, Birinci Baskı: Şubat 1990 Doğruluk Matbaası-İzmir)
Yerli ve Yabancı Gözüyle YUNUS EMRE (İnceleme-Araştırma-Derleme, Hür Efe Matbaası-İzmir 1992)
Mardin Folkloru (Gelenekler-Görenekler, Marev Vakfı / Ankara Şubesi Kültür Yayınları-1998 Yorum Basın Yayın Sanayi-Ankara).

Hilâl GÜLER
Söke Hilmi Fırat Anadolu Lisesi
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

Şairin NOTU: Sevgili öğretmen Hilal Güler'e teşekkürler.
Gönderen Oyhan Hasan Bıldırki Zaman: 18:59 Etiketler: Hayat Öyküsü

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..