Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '09

 
Kategori
Kültürler
 

Hile günü-1 Nisan !...

Hile günü-1 Nisan !...
 

her şaka,şaka olmayabilir...



Gelenekler; bir toplumu, milleti birbirine bağlayan, kaynaştıran, varlığını sürdürmedeki en önemli etkendir. Ancak çağdaşlıkla kaynaşmayan geleneksellik de bir toplumun gelişmesinin önündeki en büyük engeldir.

Her toplumun yaşayış biçimi, hayata bakış açısı farklıdır ve tıpkı bireyler gibi bu farklılık toplumlara kişilik kazandırır. Aile yaşamı, komşuluk ilişkileri, bayramlar gibi özel günler ve bunların kutlamaları her toplumda farklıdır. Hepimizin bildiği bir örnek: Batı toplumlarında çocuk, 18'ini doldurduğunda aile onun üzerindeki bakım yönetim sorumluluğunu kaldırır, çocuk özgür olur her anlamda. Bizdeyse, nerede ise ölene kadar anne -baba bu sorumluluğu üzerinde hisseder. Biz bu konuda aşırıya kaçıyoruz toplum olarak. Hele bu çağda, çocuklarımıza gerekli özgüveni vermek onu kendi ayakları üzerinde duracak şekilde yetiştirme becerisini göstermeye çalışmak yerine, ileri yaşlarda bile çocuklarımızı yakın takipte tutuyoruz. Ama onlarınki de doğru değil bence, en güzeli orta yol.

Kanımca doğru olan; teknoloji, bilim söz konusu olduğunda yüzümüz çağdaşlığa dönük olmalı, kollarımızla kucaklamalıyız her geleni.Ama kültürümüzü, geleneğimizi elimizin tersi ile itmeden çağdaşlıkla gelenekselliği bir potada eriterek yapmalıyız bu kucaklamayı.

Bu kadar lafı; arkadaşımdan gelen bir e-postayı sizlerle paylaşmak adına yaptım... :))))))

1 Nisan şakası diye birbirimize yaptığımız hoşlukların kaynağının, hiç de hoş olmadığını anlatan tarihi bir anekdot anlatılıyordu bu e-postada.

15.y.y.ın sonlarında Haçlı ordusu, Endülüs Müslümanlarının kalesini kuşatır.Kaleyi almakta zorlanan komutan 31 Mart gecesi, elinde Kur'an ve İncil'le, kalenin önüne gelip Müslümanlara şunları söyler:"Şu iki kitap üzerine yemin ediyorum, size bir şey yapılmayacak"Bu söz üzerine kaleyi teslim eden Müslümanların hepsini, ertesi sabah öldürmüş komutan.

Bu yüzden 1 Nisan, Hıristiyanlar arasında "hile günü" olarak kutlanıyormuş.Hıristiyanları taklit etmeyi MODERNLEŞME sanan gafil Müslümanlar arasında da yaygınlaşmış, bu gün şaka günü olarak kutlanır olmuş.

Ne var bunda, ayrıntı bunlar demeyelim.Şeytan ayrıntıda gizlidir, bildiğiniz üzere...

 
Toplam blog
: 307
: 1382
Kayıt tarihi
: 08.08.07
 
 

Emekli Türkçe öğretmeniyim.Şimdi Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunan, Atatürk Eğitim Enstitüsü ..