Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '10

 
Kategori
Güncel
 

Hile

Hile
 

Oylama öncesi "hile" söylentilerine kulak asmamalı!


1. Seçmen sayısında hile var mı?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referandumda oy kullanacak seçmen sayısını 49.466.269 olarak açıklamıştır. Bu rakamın doğruluğunu test etmek için; nüfusumuzdan, oy kullanamayacak olanların sayısını çıkarmak yeterli olacaktır.

Oy kullanamayanlar 18 yaşın altında kalanlar olduğuna göre, bu yaş grubunda kaç kişinin olduğunu bulmamız lâzım!

Bir yöntem; her yıl doğan ortalama çocuk sayısıyla 18’i çarpmak… Türkiye’de her yıl ortalama olarak 1.300.000 civarında çocuk doğuyor (TÜİK). Öyleyse 1.300.000’le 18’i çarpmak lâzım… O vakit çıkan rakam; 23.400.000 oluyor.

Diğer yöntem; öğrenci sayısından gitmek… İlköğretim ve lisede 15 milyon öğrenci var. Bunlara, okul çağına gelmeyen ilk 6 yaş grubundaki çocukları da eklerseniz 23 milyon civarında bir rakam ortaya çıkıyor. Okula gidemeyen 400 bin çocuğu da buraya dâhil etmek lâzım. O zaman, biraz önce bulduğumuz rakama ulaşırız.

Gerçi, ilköğretimden sonra liseye devam etmeyen hayli çocuğumuz da vardır. Fakat aynı zamanda lise çağında olup da 18 yaşını geçen de hayli çocuğumuz var. Her iki durumda olanların denk olduğunu farz edebiliriz.

Bu durumda, oy kullanamayacak kişi sayısının 23–24 milyon arasında olduğunu kabul etmek zorundayız. Bu rakamı, nüfusumuz olan 72 milyondan çıkarırsak kalan rakam seçmen sayısını verir. O da, 48–49 milyon arası bir rakam olur. Ortalamasını 48, 5 milyon dersek, YSK’nın verdiği rakam tam 1 milyon fazla...

Bu fark nereden kaynaklanıyor olabilir?

Öldüğü halde kayıttan düşmeyen ve çeşitli işlem hatalarından olabilir. Nitekim haberlerde seneler önce ölmüş kişiler için seçmen kartı çıkarıldığını işittik.

Fakat aynı zamanda, bazı adreslere orada oturmayanlara ait seçmen bilgi kartları geldiğini de gördük. Buralarda kasıt var mıdır? İncelemek lâzım.

Çocukların İstanbul’daki adresine de, böyle, 3 kişiye ait seçmen bilgi kartı geldi. Muhtara bildirdik. Muhtar, onların “yanlış beyan”dan ceza alacaklarını söyledi.

Netice; bazı haberlerde duyurulduğu gibi 6–7 milyonluk bir seçmen fazlalığı söz konusu değil. Belki 1 milyon civarında bir fazlalık var, bunun da büyük bölümünün ihmalden kaynaklandığı kanaatindeyiz.

2. Bilgisayar programında hile olabilir mi?

CHP milletvekili Tacidar Seyhan, elektronik programın %52–53 “evet”e göre ayarlandığını iddia etti. Siz hangi rakamları girerseniz girin, bilgisayardan çıkan hep %52–53 olabilirmiş! Böyle bir şey bize zor gibi gözüküyor ama incelenmeli!

3. Başka türlü hileler var mı?

Bin bir çeşit hile olabilir. Elektrikler kesilebilir, bilgisayarlar kilitlenebilir. Bunlar hem 2007’de hem de 29 Mart 2009’da oldu. Bilhassa 2009’da meydana gelen elektrik kesintisi İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve bunların bazı ilçelerindeki seçim sonuçları hakkında kafalarda soru işaretleri bıraktı! Bu hile söylentilerinden iktidar tarafının hiç rahatsız olmaması da insanı düşündürüyor.

Hile nasıl önlenir?

Sandıklara sahip çıkarak!

Eğer bütün partilerin sandık “görevli” ve “gözlemci”leri vazifelerini bihakkın yaparlarsa yukarıdaki hilelere tevessül edilse bile, bilahare yapılacak itirazlarla gerçek neticeler elde edilebilir.

Bu konuda MHP’de sıkı bir çalışmaya şahit olduk. MHP teşkilatı sandıklara sahip çıkma hususunda kararlı…

Kılıçdaroğlu zaten her konuşmasında konunun üzerinde duruyor. Dolayısıyla CHP de sandık sonuçlarının doğru yansıması için tedbirlerini almıştır.

Bununla beraber, bütün vatandaşların da sonuçlara ilgi göstermesi, oy verdiği sandıktan çıkan neticeleri takip etmesi muhtemel istismarları önleyecektir.

Vatandaşa düşen bir görev daha var: Hile söylentilerini bir tarafa bırakarak, gönül huzuruyla sandık başına gitmek ve oyunu kullanmak. Mutlaka oy kullanmak!

Her türlü oyunu bozacak olan, millet fertlerinin tek tek atacağı “1 oy” dur.

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..