Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Hileli kömüre dikkat

Hileli kömüre dikkat
 

Uygun ödeme koşullarıyla derneklerden kömür alanlar hileli kömür sürpriziyle karşılaşabilir


Emekli, dul ve yetimlerin haklarını korumak için kurulan emekli dernekleri uygun fiyatlı ve taksitli kömür hizmetiyle binlerce emeklinin imdadına yetişiyor. Aracı firmaların dernek adına dağıttığı kömürlerin kalitesiz çıkması emeklileri maddi güçlüğe düşürürken, hava kirliliğini de tetikliyor.

Yaşadıkları ekonomik sıkıntılara olumsuz hava koşulları da eklenen emekliler cazip ödeme koşullarıyla emekli dernekleri aracılığı ile satılan kömürlere ilgi gösteriyor. Bir emekli derneği aracılığı ile komşusuyla birlikte 2,5 ton kömür satın alan Haki Cantürk aldığı kömürlerin büyük bir kısmının kalitesiz çıkması üzerine ilgili derneğe başvurarak yardım istedi. Derneğin verdiği yanıtı yetersiz bulan Cantürk’ün Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Ege Linyitleri İşletmeleri Müdürlüğü’ne yaptığı şikâyet üzerine yetkililer inceleme başlatıp, marka ihlali ve kalitesiz kömürü piyasaya sürmek iddialarıyla ilgili inceleme başlattı.  Benzer durumla karşılaşan birçok vatandaşın sessiz kalmayı tercih ettiğini ifade eden yetkililer vatandaşın sessiz kalması durumunda hileli satış yapanların engellenemeyeceğini savundu.

Yıllık üye geliri 12 milyon TL

Türkiye genelinde üye sayıları 1 milyonu aşan emekli dernekleri temelde emekli, dul ve yetimlerin haklarını korumak için kurulmuş olsalar da günümüzde hesaplı kömür temin eden işlevleriyle tanınıyor. Her yıl ihale düzenleyerek kendilerinden kömür talep edenlere kömür sağlayan dernekler, vatandaşlardan aldıkları belgelerle üye sayılarını arttırıyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla emeklilerin aylıklarından aidatlarını kendi hesaplarına aktaran emekli derneklerinin yıllık 12 milyon TL’ye ulaşan ciddi bir geliri olduğu tahmin ediliyor. Birçok kentte farklı isimlerle kurulan dernekler kömür dağıtımını sürdürürken Urla’da yaşayan Haki Cantürk aldığı kömürün kalitesiz çıkması ve ısı vermemesi üzerine yaptığı başvurular ile kendisine hileli kömür satıldığını öğrenince ne yapacağını şaşırdı.

SGK maaştan kesinti yapıyor

Eşinin maaşından altı taksitle ödeyerek satın aldığı kömürün kalitesiz çıktığını savunan Cantürk, “Emeklilerle resmen dalga geçiliyor. Emekli dernekleri bizlerin haklarını savunacağına birtakım kişilerin ekmeğine yağ sürüyor. Soma Kömür İşletmeleri’nden gelen yetkililer numune alırken kömürün kalitesiz olduğunu beyan ettiler. Benzer durumu yaşayan ancak hakkını aramayan çok sayıda emekli var. SGK aracılığı ile maaşlarımızdan kesinti yapılırken dernekler bizlerden aldıkları formlarla üyelik işlemi de yapıyorlarmış. Bu şekilde derneklerin üye sayıları artarken, aynı zamanda bazı sahtekârlar kalitesiz kömürü rahatça piyasaya sürebiliyor” dedi.

Vatandaş şikâyette bulunsun

1970 yılında kurulan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) İzmir Şube Başkanı Raif İkier emeklilerin üye olacakları derneği seçerken dikkatli olmalarını istedi. İkier, “Biz bugün ülkemizde 92 şubemiz ve 600 bini aşkın üyemizle en yaygın sivil toplum kuruluşlarından biriyiz. Emeklilerimize kömür hizmetini de sağlıyoruz. İhaleyle her yıl bir şirketten kömürü temin ediyoruz. Herhangi bir şikâyette derhal inceleme yapıp kömürü değiştiriyoruz. Ancak birtakım kişiler dernekleşerek emeklilere zarar verecek işler içine girebiliyorlar. Çok dikkatli olmak gerekiyor” diye konuştu.

 

A.Buğra TOKMAKOĞLU (Ege Telgraf)

Abtokmakoglu@gmail.com

 

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..