Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '13

 
Kategori
Sinema
 

Himalaya-Bir Şefin Çocukluğu,Eric Valli filmi

Himalaya-Bir Şefin Çocukluğu,Eric Valli filmi
 

Himalaya-Bir Şefin Çocukluğu


Film-Eric Valli
 
“Sen manastırdan ayrıldığında,üstadlarımdan birinin bir sözünü hatırladım.Eğer gideceğin yolu seçmen gerekirse,en zorunu seç.En zor yol.En meşakkatli yol.”
 
Fransız fotoğraf sanatçısı Eric Vall’nin Himalaya dağları ile Tibet sınırı arasında bulunan ve 1956 yılına kadar haritalarda bile gösterilmeyen Dolpo’da yaşayan Budist topluluğun yaşamını ele aldığı özel bir film.
 
“Film Tibet’in dağlık bölgesnde yaşayanların hikayesini anlatıyor.
 
Tinle yaşlanınca, kervan şefi olan oğlu, bir kervan dönüşünde ölür.
 
Yaşlı adam, oğlunun arkadaşı ve yardımcısı olan Karma’yı suçlar.
 
Bu bölgede yaşayanlar kervanla 10 günden uzun süren bir yolculukla tuz satmaya gitmekte ve karşılığında buğday gibi temel besin maddelerini alıp geri dönmektedirler.
 
Filmde Tinle’nin oğlunun ölüm törenine de yer veriliyor.Himalayaların yüksek kesimlerinde yaşayan bu insanların cenaze törenleri oldukça ilginç.
 
Bu törenlerin temelini bölgenin zorlu doğa koşulları belirlemiş aslında.Tibet’in topraklarının büyük kısmı kayalardan oluştuğundan mezar kazmak mümkün değil , yakıt ya da yakacak odun da zor bulunan maddeler olduğu için ölülerini belirlenmiş olan yüksek bir yere götürüp orada parçalara ayırıyor ve o bölgeye has akbabaların yemesine izin veriyorlar.
 
Kervanın yeniden yola çıkış tarihi, köyün yaşlıları tarafından belirlenirken, genç Karma kervan liderliği yapmak istediğini söyler ancak oğlunun ölümünden onu sorumlu tutan Tinle, küçük torununun şef olması gerektiğini ve kervanı bu kez kendisinin yola çıkaracağını söyler.
 
Köyün yaşlı adamları, yolculuk için yaşlanmış olduklarını söyleseler de Tinle’yi ikna edemezler.Yaşlı Tinle 8 yaşındayken Budist bir manastıra verdiği, yıllardır görmediği oğlunu kervanda yardımcı olması için yanına çağırır.Ancak dua etmekten ve fresk boyamaktan başka bir şey bilmediğini söyleyen oğlu gelmeyi reddeder.
 
Bu arada genç Karma, köyün yaşlılarının verdiği karara uymaz ve kendi yaklarını erken yola çıkaracağını ve isteyenlerin kendisiyle gelebileceğini söyler.Pek çok kişi Karma’nın kervanına katılır ve yola çıkarlar.
 
Bir kaç gün sonra Tinle, gelini ve küçük torunu, bir kaç yaşlı kervancı ve son anda karar değiştirip gelen Lama oğlu ile yola çıkar.Yolda Lama olan oğluna neden fikir değiştirdiğini sorar ve şu yanıtı alır;
 
“Sen manastırdan ayrıldığında,üstadlarımdan birinin bir sözünü hatırladım.Eğer gideceğin yolu seçmen gerekirse,en zorunu seç.En zor yol.En meşakkatli yol.”
Burcu Barış Künar
 
 
 
 
Toplam blog
: 191
: 1283
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Başlangıçta sadece su ve onun üzerinde salınıp duran sis mevcuttu.  Baba Apsu ortaya çıktı ve tat..