Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hindistandan daha fazla Türk...

http://blog.milliyet.com.tr/hindistan

16 Kasım '06

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Himaleyalarda...

Himaleyalarda...
 

6000mt' nin üzerine çıkmak mı? Gerçekleşmeyecek bir hayal değil...

Himaleya dendiğinde, aklımıza ilk gelen Nepal olur; ama, Hindistan' da da Himaleyalar' ın keyfini çıkarabilirsiniz. Bunun için ya Sikkim' e veya çayıyla dünyada ün yapmış Darjeeling' e; ya da, Jammu & Kashmir bölgesinin doğusunda bulunan Ladakh bolgesine; ya da, Himalechal Pradesh eyaletine gitmeniz gerekir. Bu yazımda sizlere Leh bölgesinden; bir diğerin de ise Sikkim' den bahsedecegim.

Seyahat, genelde popüler olan bir hobidir; ama, bunun hakkını ne kadar verdiğiniz çok önemli. Ladakh, seyahatin tam anlamıyla hakkını verdiğiniz ve size bunun karsılığını fazlasıyla verecek bir bölge.

Ladakh, problemli Jammu & Kashmir'in doğusunda yer alan ve Çin sınırına çok yakın olan bir bolge ve baskenti Leh. Bu bolgede ki yerliler Ladakhi olarak adlandiriliyor ve Tibet'ten bu bolgeye gelmis kisiler. Ladakhiler, diger Hintlilerden cok farklilar. Hem gorunum olarak, hem inanc olarak hem de karakter yapisi olarak. Bu nedenlerle, J&K'deki din kokenli (Hindu-Islam) problemler, buraya ulasmis degil. Seyahat etmek icin guvenli bir bolge.

Peki, burda neler yapabilirsiniz? Ladakh trekking ve daglicilik icin cok populer bir bolge. Bolgeye ulasimin kolay olamamasi nedeniyle, cok fazla turistik degil ve bu unsur seyahatinize farkli bir renk katiyor . Leh'te, Leh sarayini ve farkli tapinaklari seyahat edebilir, cevrede bulunan yuzlerce yillik Budist tapinaklarini ve saraylarini gorebilir ve dunyanin en yuksek karayolu gecidini (5600mt) gecerek "Cicek Ovasi"na varabilirsiniz. Burasi Hindistan'da bir yabancinin gidebilecegi en kuzey nokta oldugu icin ayri bir onem tasiyor. En onemli aktivite ise trekking. Ozellikle, Haziran basi ya da ortasi giderseniz, ya da ne zaman yollar kardan arinirsa, karli daglarda trekking yapma sansiniz var. "Stock Kangri", 6200mt yukseklikte olan bir zirve ve buraya toplamda 3 gece 4 gun suren bir trekking turuyla gitmeniz mumkun. Teknik acidan cok fazla zor degil. Kramponlari bile 5800mt'den sonra kullanmaya basliyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken husus havadaki oksijenin incelmesi nedeniyle karsilasabilecegniz olasi problemler. Bu yukseklikte oksijen tupu alinmiyor; ancak, herhangi bir belirti de tirmanmayi durdurmaniz gerekiyor.6000mt uzerine cikanlar klubune katilmaniz cok da zor degil aslinda.

Ayni zamanda, burda cok kaliteli ve ucuz "Pashmina" sallar bulabilirsiniz. Pashmina bir tur yun ve koyunun bogazinin altindaki yunden uretiliyor. Cok ince, yumusak ve cok sicak tutan bir sal.

Pek, nasil gidilir Ladakh'a? Bunun icin iki seceneginiz var. Ucakla direk Delhi'den Leh'e ucmak ya da kara yolu ile gitmek. Iki secenegin de avantaj ve dezavantajlari var. Eger, Leh'e ucakla gitmek isterseniz, yukseklik nedeniyle problemlerle karsilasabilirsiniz. Leh, 3500mt ile gercekten de ilk baslarda sizlerin performansini zorlayan bir yapiya sahip. Diger yanda, ucakla Himaleyalar'in uzerinde yapacaginiz bir ucus, kanimca, yapabileceginiz seyir zevki en fazla olan ucuslardan biri. Ucaginiz 8000mt'de ucarken, 6000mt'den yuksek zirvelere dokunacak gibi hissediyorsunuz. Diger seceneginiz ise kara yolu. Kara yolu da seyir zevki acisindan cok keyifli; ancak, cok zorlu. Oncelikle Delhi'den Manali'ye otobusle gitmeniz gerekiyor. Bu seyahat bir gece suruyor. Daha sonrasinda, Manali'den Leh'e otobusle ya da kiralayacaginiz cip ile, 2 gun bir gece suren bir yolculuk yapmaniz gerekiyor. Birinci gun sonunda, bir gece konakliyorsunuz ve ertesi sabah 05:00'te tekrar basliyorsunuz. Yol boyunca surekli 5000mt'nin uzerine cikiyor ve tekrar 3500-4000mt araligina iniyorsunuz. Bu vucudunuzu zorluyor. Bu yolculuk, Hindistan'da yapabileveginiz en zorlu kara yolculugu; ama, en zevklisi ayni zamanda. Karayolunu da havayolunu da tercih etseniz, ilk bir kac gun kendinzi fazla yormamalisiniz ve vucudunuzun yukseklige alismasina izin vermelisiniz. Ben bu ikisini karistirip giderken kara yolunu, donerken ucusu tercih ettim ve de cok memnun kaldim.

Ladakh, kanimca kesinlikle gorulmesi gereken bir yer. O kadar sevdimki o bolgeyi ve insanlarini, elimde firsatim olaydi cok rahat haftalarimi harcardim. Umarim sizlerin de bu nefes kesen yeri gorme sansiniz olur...

 
Toplam blog
: 9
: 2049
Kayıt tarihi
: 06.09.06
 
 

Son bir yıldan fazla bir süredir Hindistan'da, bilişim teknolojileri alanında, veri ambarı üzerinde ..