Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '18

 
Kategori
Futbol
 

Hıncal Uluç Haklı mı?

HINCAL ULUÇ'A GÖRE GALATASARAY UMUT VERMİYOR

Galatasaraylılar takımlarının yeni sezona hazır olup olmadığını merak ediyor. Hıncal Uluç'a göre hazır değil. Hatta kendi sözleri ile "umut vermiyor". Hıncal Uluç son yazısında Galatasaray camiasını ve Fatih Terimi uyarmış oldu. Galatasaray'da işlerin iyi gitmediğini ve bunun baş sorumlusunun Terim olduğunu öne sürdü. 

Uyarıları arasında transferin yetersiz olması, kampın yüksek maliyeti, Yasin ve Tolga'nın kaybedilmesi, Terim'in oyuncu kayırması sonucu takım için huzurun bozulması, kadro içi alternatifleri görmemesi, yenilikler denemek istememesi, takımı iyi oynatamaması, takımın duran top kullanamaması, Tugay'ın altyapı koordinatörlüğünden alınmış olması gibi hususlar var. Ayrıca geçen sene rakiplerin yetersiz olmasından ötürü şampiyon olunduğu iddiasında.Bunların detayları Hıncal Uluç'un yazısında mevcut. 

Galatasaray'ı hazırlık maçlarında yakından izlemiş biri olarak, durumun Hıncal Uluç'un ileri sürdüğü kadar kötü olduğuna inanmıyorum. Yani Galatasaray kesinlikle sayın Hıncal Uluç'un ileri sürdüğü gibi umutsuz bir tablo değil. 

 

GALATASARAY'I NASIL BULDUM?

Öncelikle Galatasaray'ın geçen sezonki şampiyonluğunu rakiplerin kötü olmasına bağlamak doğru değil. Beşiktaş kadro ve oyun olarak Galatasaray'ın üstündeydi. Fenerbahçe kadro olarak kötü olsa da ikinci yarıda iyi bir performans ortaya koydu. Başakşehir son ana kadar zorladı. Dolayısı ile bu tespite katılmak mümkün değil. Şampiyonluk ihtimali ilk yarı sonunda Beşiktaş ve Başakşehir'in gerisinde olan bir Galatasaray vardı ve bu takımı Terim diriltti dersek yanlış söylemiş olmayız.

Diğer konulara bakarsak, Galatasaray'ı hazırlık maçları ile değerlendirmek de bence doğru değil. Mevcut kadro yapısı dahilinde hocanın oyun ve oyuncu tercihleri için de birkaç hafta beklemek gerek. Esasen Galatasaray'ın kadrosu iki takviye ile son derece yeterli. Bir stoper ve Gomis'e alternatif genç bir yabancı forvet ile tüm eksiklikler kapatılabilir. Hatta Muğdat'ın da varlığını düşünürsek, bence Gomis gönderilip yerine genç ve yabancı bir santrafor alınırsa, üç alternatif ile üç kulvarda yol alınır. Altyapıdan gençler ile de takviye edildiğinde kadro fena değil. 

Galatasaray'ın en önemli avantajı sağlam omurgası. Rakiplerinde bu sıkıntı var. Muslera-Maicon-Fernando- Gomis ile çok iyi bir omurga var. Türkiye ligi üzerinde bir omurga. Özellikle Muslera büyük bir avantaj, bazı sezonlar tek başına etki etti. Bunların yanına bek ve kanat oyuncu zenginliğini de eklerseniz, ciddi bir güç ortaya çıkıyor. 

Hıncal Uluç'un dediği gibi Feghouli ve Belhanda boş adamlar değil. Kariyerleri ortada. Kendilerini henüz bulamamış olabilirler ama Terim onları kazanmaya çalışıyor. Rodrigues ve Onyekuru ise son derece büyük tehditler. Hareketli, hızlı, adam geçen kanat oyuncuları. Buna büyük yetenek Sinan'ı da eklersek, ortaya hiç fena olmayan bir takım çıkıyor. Rotasyonda İsmail, Selçuk, genç Yunus, Eren, Donk, Serdar'ı da eklerseniz ortaya baya can yakabilecek bir takım çıkıyor. Zaten Türkiye'nin en pahalı kadrosu da bu kadro.  

 

ULUÇ'A HAK VERDİĞİM KONULAR

Hıncal Uluç'a hak verdiğim iki konu var. Birincisi halen eksikler var ve giderilmedi. Stoper-forvet belirsizliği bir an önce çözülmeli. Bence orta sahada yeterince oyuncu var. Ancak genç bir merkez orta saha ile rotasyonda derinlik sağlanabilir. Ancak hücuma dönük orta saha veya ön libero açığı olduğunu düşünmüyorum. İyi bir stoper, iyi bir orta saha ve genç ama gelecek vaat eden, biraz kaliteli bir forvet alınmalı, bunlar şart. Gomis belirsizliğinde özellikle forvete para harcanabilir. 

İkincisi, Yasin konusunda bence de hata yapıldı. Mutlaka kalmalı ve yedek dahi olsa oyuna sonradan alınarak katkı sağlama imkanı verilmeliydi. Yasin çok iyi bir rotasyon alternatifi olabilirdi. Tolga konusu da böyle. Yasin- Tolga ikilisi bugün 4 büyükler ve Başakşehir'de rahatlıkla rotasyonda yer bulabilecek kalitede isimler. Kolay kaybedildi. 

Oyuna gelince Galatasaray'ın yavaş, hareketsiz ve temposuz olduğu doğru ama daha sezon başındayız. Takımlar hemen form tutmaz. Terim'in takımları bile. Bu nedenle, fiziksel olarak üstüne koyarak ilerletecektir takımını. Geçen sene bu ekip, Terim'in mucize dokunuşu ile şampiyon oldu. Şansına falan da olmadı. Bu sezon Terim en baştan işin içinde. Bu takıma güvenirseniz, bu sene de ilk 3'te yer alır, son maça kadar da şampiyonluğu kovalar. 

 

KADRO ŞAMPİYONLAR LİGİ İÇİN YETERLİ Mİ?

Bence yeterli değil. Gerçekçi bakmak gerek. Galatasaray gruplardan çıkarsa büyük başarı olur. Esas hedef UEFA Avrupa Ligi olmalı. Kadro UEFA Avrupa Liginde çeyrek final için yeterli ama yarı final sürpriz olur. Lig için yeterli olduğunu söylediğimiz kadro, ŞL için yetersiz. ŞL'de gruptan çıkması muhtemel takımların hepsi çok üst düzey olacak. Oradan öteye bu kadro ile gidilmesi zor. Galatasaray dünyanın en değerli 80 takımı arasında bile değil, hatırlatmak isterim (86.). 

Şapkadan tavşan çıkarmakta mahir olan Terim, bu sefer futbolun gerçekleri karşısında sanıyorum ki bu tavşanı çıkartamayacak. Ana hedef yine lig şampiyonluğu, kupa şampiyonluğu (şart değil) ve UEFA Avrupa Liginde çeyrek final olabilir. Bunlar daha gerçekçi hedefler. 

Terim futbolculardan verim alma uzmanı. Eldeki kadrodan verim alırsa bu sene ligde önemli iş yapar. Özellikle Belhanda ve Feghouli'den verim alması halinde, iki yeni transfer yapmış kadar olacaktır. Bu sebeple ısrarla bunları oynatıyor. Sayın Uluç'un tecrübesi ile bunu görmüş olması gerekirdi. Terim bu ikiliyi kazanmak istiyor.  

Kadroda Muğdat dahil kötü diyeceğimiz futbolcu yok. Hepsi de belirli bir kalitenin üzerinde. Aralarında değerinin üzerinde para ödenmiş Tarık gibi futbolcular var, ancak rotasyonda herkes üst kalite, yıldız olamaz. Takım oyuncuları, yeteneği daha sınırlı ama çalışkan isimler de lazım. 

 

ALTYAPI

Bir zamanlar muazzam bir altyapısı vardı Galatasaray'ın. Bülentler, Tugaylar, Okanlar, Suatlar, Emreler, Fatihler çıkardı buradan. Sonra ne olduysa oldu, Galatasaray hazıra konmayı tercih etti. Tıpkı Fenerbahçe gibi hatalı işler yapmaya başladı. Şimdi Galatasaray Futbol Akademisi projesi ile altyapıya dönüş başladı. Borçlardan dolayı biraz da zorunlu bir dönüş. Geçen akşam Tunus'ta hazırlık maçında altyapıdan gençleri izleyince çok mutlu oldum. Galatasaray o efsane altyapısına yeniden yöneliş sinyalleri veriyor. Terim'e güvenin, Terim bu işi mutlaka başarır. Hatta bana göre ileride bu altyapıların başına koordinatör olarak geçmesi ve camiaya bu şekilde hizmet etmesi gerekli. 

 

SPOR YAZARLARI VE YORUMCULAR DİKKAT ETMELİ

Ben, sayın Uluç ve diğer pek çok spor yazarının, yorumcunun işi doğru gördüklerimizi ve bildiklerimizi yazmak. Ancak unutulmamalı ki bizlerin sırtında küfe yok. Küfe, teknik adamların sırtında. Bazen gerçekten acımasız eleştiri yapabiliyoruz. Bazen de önyargı, duygusallık ya da hatalı analiz nedeniyle hatalı yorumlarımız olabiliyor. Teknik adamlar 7/24 tesislerde, o takım ile aynı havayı soluyor. Hepsi de müthiş tecrübeye sahipler. Bunları eleştirirken mutlaka bildikleri bir şey olduğunu da hesaba katmalıyız. Hata yapmaya devam ediyor ve bu hatalar da sahada olumsuzluklara dönüyor ise elbette eleştiri yapacağız. Ama daha sezon başlamadan hoca ve takımları yerden yere vurmak doğru değil. Camiaları galeyana getirmek de doğru değil. Bu şekilde inandırıcılığı da kaybediyoruz.   

 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..