Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

30 Aralık '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
31935
 

Hindi Dolması (Tarifi) Nasıl Yapılır? (Kestaneli - İç Pilavlı )

Hindi Dolması (Tarifi) Nasıl Yapılır? (Kestaneli - İç Pilavlı )
 

Hindi Dolması (Tarifi) Nasıl Yapılır? (Kestaneli - İç Pilavlı )


Hindi Dolması (Tarifi) Nasıl Yapılır? (Kestaneli - İç Pilavlı )

Evet efendim, hiiiçç lafı dolandırmadan ''Fırında Hindi'' için kullanılacak malzemeleri sıralıyalım.. Az buz bir iş değildir hindi dolması yapmak.. Önce malzeme, sonra zaman ister... Bütçeyi ne siz sorun ne de ben söyliyeyim.. Her zaman yaptığımız gibi; ''Allah bereket versin'' deyip mutfağa girelim...

Malzemeler:

1 Adet hindi
2 Adet soğan
2 Adet havuç
2-3 Adet defne yaprağı
2 Kaşık tereyağ
2 Kaşık salça
2 Su bardağı hindinin suyu
Tuz (2 çimcik) :)

Hazırlanışı:

1- Hindiyi temizleyip, yıkadıktan sonra şöyle bir yakışıklıca, düzgünce bir şekil veriniz. :)
2- Sebzeleri ile birlikte düdüklü tencereye koyup, 6-7 bardak su ve tuzunu ilave ettikten sonra hindi dağılmıyacak şekilde haşlayınız. (yani az pişiriniz)
3- Düdüklünün basıncını düşürdükten sonra, hindiyi dağıtmadan bütün olarak alınız.
4- Biraz soğutup, üzerine bolca salça ile karıştırılmış yağı sürüp, hindiyi fırın tepsisine koyunuz.
5- Tepsinin içine 2 bardak hindinin suyundan koyup, hindiyi kızgın fırında evire çevire (dövmeyiniz) kızartınız. :)
6- Kızaran hindiyi fırından alıp, genişçe ve büyükçe bir servis tabağına, (san ki sizin hindiniz dünyanın en güzel hindisiymiş gibi) yerleştiriniz.. :)
7- Tepside kalan suyu, (arzu edenlere) sonradan pilavın üstüne servis yapabilirsiniz..

Gönül notum:

1- Hindi büyük olduğu için, ben içini doldurmak yerine, iç pilavını ayrıca hazırlamayı uygun gördüm. (karar sizin)
2- Hindiyi servis tabağına bütün olarak aldıktan sonra kenarını iç pilavla süsleyerek ikram edebilirsiniz..

Şimdi de gelelim ''İç Pilav'' için kullanılacak malzemelere:

2 Bardak pirinç
5 Kaşık tereyağ
3 Bardak su ya da et suyu
2 Adet soğan
1 Demet maydonoz
Bir parça kuzu ciğeri (300 gr. kadar)
Bir avuç çam fıstığı
Bir avuç kuş üzümü
Bir kaç ''tane'' karabiber
Tarçın ve yenibahar (birer çay kaşığı)
Şeker (bir çimcik)
Tuz (2 çimcik) :)

Hazırlanışı:

1- Tabii ki de pirinci ayıklıyorsunuz. Sonra elinizin dayanacağı sıcaklıkta ki tuzlu suda 40-60 dk. kadar bekletiyorsunuz.
2- Diğer bir tencerede yağ ile, küçük küçük doğranmış soğanı, kıyılmış ciğeri, maydonoz, kuş üzümü ve çam fıstığı, bir kaç ''tane'' karabiber, tarçın ve yenibaharı birlikte kavurunuz.
3- Üzerine tuzu, şekeri ve üç bardak suyu da ilave ettikten sonra kaynatınız.
4- Islatılan pirinç iki defa soğuk su ile kırılmamalarına dikkat ederek yıkayıp, süzünüz. Kaynayan su içerisine pirinçleri ilave ediniz.. Delikli bir kepçe veya delikli bir kaşık ile karıştırınız. Kapağı kapatılır ve harlı ateşte kaynatılır. Tekrar karıştırılıp, hafif ateşe alınır. Kapağı kapatılır ve suyu çekene kadar bırakılır..
5- Suyunu çekince ateşten alınır, (arzuya göre) üzerine kalan yağ kızdırılarak dökülür. Karıştırılmadan yirmi dakika kadar demlenmeye bırakınız. Sonra kapağı açılarak nazikçe karıştırınız ve fırında kızarttığınız hindinin elinden (!) tutarak misafirlerinize sunmak için hazırlayınız.. :)

Gönül notum:

1- Pilav yapılacak bütün pirinçler su kaldıran, kırıksız, iyi pirinçlerden olmalıdır. Süt beyaz, kaba pirinçlerden daha ziyade pirinç unu ve sütlaç yapılır.
2- Hindimizin ayaklarını süslü bir kağıt ya da folyoyla sararsanız, gösterişi (manzarası) daha güzel olacaktır.. Özellikle ''yılbaşı'' akşamları ve davetlerde böyle tercih edilir.
3- Ayrıca ''Kestaneli'' arzu edenler için! Yarım kilo haşlanmış ve kabukları soyulmuş kestaneleri, pilavınıza katabilir ve hindinizle servis yapabilirsiniz..

Yapanlara, sunanlara, yiyenlere, afiyet şifa olsun efendim..

Sevgili Liza'nın bir tarifiydi..

Herkese Mutlu Yıllar...

''Melekler Yüreğinizden Öpsün''

Sabiha Rana

*****

Fotoğraf: http://www.kenthaber.com/Resimler/2004/12/27/hindi.jpg

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

bunca emekten sonra onu yemek için yürek ister...elinize sağlık ;)

Gülden Işık 
 23.12.2012 14:38
Cevap :
Yürek şöyle istiyor; gözün ve midenin sesine dayanamadığı için! Gerçekten çok güzel oluyor... Bizimkiler şimdiden hayalini kurmaya başladı... Yalnız ufak bir değişiklikle hindiden değil çiftlik tavuğundan yapmaya niyetim var. Tavuktan (bana göre)daha lezzetli oluyor. Şimdiden mutlu yıllar diliyorum... Sevgi ve duayla... :)   23.12.2012 16:59
 

Teşekkürler.

Şengül SELVİ 
 31.12.2008 22:25
Cevap :
Mutlu yıllar sevgili Şengül.. Teşekkür ederim..  02.01.2009 0:50
 

Sapık mısın dedi! Demek pişmemiş!!!

Ahmet Balcı 
 30.12.2008 20:13
Cevap :
Bizim hindi bu sene de çok içli'ydi efendim. Ailenize ve size hayırlı seneler diliyorum.. Sevgi ve selamlar..  31.12.2008 11:39
 

Keşke yapabilseydim bu yıl ama misafirliğe davetliyim yılbaşında,,,,,,arkadaşım 2009 yeni yılının sana ve ailene mutlu,huzurlu ve sağlıklı geçmesini diliyorum(Yeni yıla ait yazım var okursanız çok sevinirim),,,,,,,,sevgiler arkadaşım,,,,,,

Alyoşa-Sevmek Güzeldir. 
 30.12.2008 15:01
Cevap :
Sevgili Alyoşa, sunduğunuz güzelliklerle birlikte size ve sevdiklerinize hayır dolu mutlu yıllar diliyorum.. Sevgilerimle..  31.12.2008 11:37
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 2048
Toplam yorum
: 5298
Toplam mesaj
: 713
Ort. okunma sayısı
: 3527
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci Yazar, NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneş..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster