Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

30 Aralık '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Hindi Dolması (Tarifi) Nasıl Yapılır? (Kestaneli - İç Pilavlı )

Hindi Dolması (Tarifi) Nasıl Yapılır? (Kestaneli - İç Pilavlı )
 

Hindi Dolması (Tarifi) Nasıl Yapılır? (Kestaneli - İç Pilavlı )


Hindi Dolması (Tarifi) Nasıl Yapılır? (Kestaneli - İç Pilavlı )

Evet efendim, hiiiçç lafı dolandırmadan ''Fırında Hindi'' için kullanılacak malzemeleri sıralıyalım.. Az buz bir iş değildir hindi dolması yapmak.. Önce malzeme, sonra zaman ister... Bütçeyi ne siz sorun ne de ben söyliyeyim.. Her zaman yaptığımız gibi; ''Allah bereket versin'' deyip mutfağa girelim...

Malzemeler:

1 Adet hindi
2 Adet soğan
2 Adet havuç
2-3 Adet defne yaprağı
2 Kaşık tereyağ
2 Kaşık salça
2 Su bardağı hindinin suyu
Tuz (2 çimcik) :)

Hazırlanışı:

1- Hindiyi temizleyip, yıkadıktan sonra şöyle bir yakışıklıca, düzgünce bir şekil veriniz. :)
2- Sebzeleri ile birlikte düdüklü tencereye koyup, 6-7 bardak su ve tuzunu ilave ettikten sonra hindi dağılmıyacak şekilde haşlayınız. (yani az pişiriniz)
3- Düdüklünün basıncını düşürdükten sonra, hindiyi dağıtmadan bütün olarak alınız.
4- Biraz soğutup, üzerine bolca salça ile karıştırılmış yağı sürüp, hindiyi fırın tepsisine koyunuz.
5- Tepsinin içine 2 bardak hindinin suyundan koyup, hindiyi kızgın fırında evire çevire (dövmeyiniz) kızartınız. :)
6- Kızaran hindiyi fırından alıp, genişçe ve büyükçe bir servis tabağına, (san ki sizin hindiniz dünyanın en güzel hindisiymiş gibi) yerleştiriniz.. :)
7- Tepside kalan suyu, (arzu edenlere) sonradan pilavın üstüne servis yapabilirsiniz..

Gönül notum:

1- Hindi büyük olduğu için, ben içini doldurmak yerine, iç pilavını ayrıca hazırlamayı uygun gördüm. (karar sizin)
2- Hindiyi servis tabağına bütün olarak aldıktan sonra kenarını iç pilavla süsleyerek ikram edebilirsiniz..

Şimdi de gelelim ''İç Pilav'' için kullanılacak malzemelere:

2 Bardak pirinç
5 Kaşık tereyağ
3 Bardak su ya da et suyu
2 Adet soğan
1 Demet maydonoz
Bir parça kuzu ciğeri (300 gr. kadar)
Bir avuç çam fıstığı
Bir avuç kuş üzümü
Bir kaç ''tane'' karabiber
Tarçın ve yenibahar (birer çay kaşığı)
Şeker (bir çimcik)
Tuz (2 çimcik) :)

Hazırlanışı:

1- Tabii ki de pirinci ayıklıyorsunuz. Sonra elinizin dayanacağı sıcaklıkta ki tuzlu suda 40-60 dk. kadar bekletiyorsunuz.
2- Diğer bir tencerede yağ ile, küçük küçük doğranmış soğanı, kıyılmış ciğeri, maydonoz, kuş üzümü ve çam fıstığı, bir kaç ''tane'' karabiber, tarçın ve yenibaharı birlikte kavurunuz.
3- Üzerine tuzu, şekeri ve üç bardak suyu da ilave ettikten sonra kaynatınız.
4- Islatılan pirinç iki defa soğuk su ile kırılmamalarına dikkat ederek yıkayıp, süzünüz. Kaynayan su içerisine pirinçleri ilave ediniz.. Delikli bir kepçe veya delikli bir kaşık ile karıştırınız. Kapağı kapatılır ve harlı ateşte kaynatılır. Tekrar karıştırılıp, hafif ateşe alınır. Kapağı kapatılır ve suyu çekene kadar bırakılır..
5- Suyunu çekince ateşten alınır, (arzuya göre) üzerine kalan yağ kızdırılarak dökülür. Karıştırılmadan yirmi dakika kadar demlenmeye bırakınız. Sonra kapağı açılarak nazikçe karıştırınız ve fırında kızarttığınız hindinin elinden (!) tutarak misafirlerinize sunmak için hazırlayınız.. :)

Gönül notum:

1- Pilav yapılacak bütün pirinçler su kaldıran, kırıksız, iyi pirinçlerden olmalıdır. Süt beyaz, kaba pirinçlerden daha ziyade pirinç unu ve sütlaç yapılır.
2- Hindimizin ayaklarını süslü bir kağıt ya da folyoyla sararsanız, gösterişi (manzarası) daha güzel olacaktır.. Özellikle ''yılbaşı'' akşamları ve davetlerde böyle tercih edilir.
3- Ayrıca ''Kestaneli'' arzu edenler için! Yarım kilo haşlanmış ve kabukları soyulmuş kestaneleri, pilavınıza katabilir ve hindinizle servis yapabilirsiniz..

Yapanlara, sunanlara, yiyenlere, afiyet şifa olsun efendim..

Sevgili Liza'nın bir tarifiydi..

Herkese Mutlu Yıllar...

''Melekler Yüreğinizden Öpsün''

Sabiha Rana

*****

Fotoğraf: http://www.kenthaber.com/Resimler/2004/12/27/hindi.jpg

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..