- Kategori
- Türk Mutfağı
- Okunma Sayısı
- 78
Hindistan Cevizli Sahlepli Keşkül

sevilen tatlı keşkül
Osmanlı tarihinden günümüze gelen çok sevilen geleneksel tatlılarımızdandır. Çok kolay hazırlanır. Keşkülü fukara adı ile tarihi bir hikayesi de vardır.
Kanuni döneminde dergahlara mensup olan dervişler fakirler için para toplarmış.Sırtlarında asılı olan kaplara keşkül denirmiş. Burada toplanan para ile malzeme alınıp tatlı yapılıp fakirlere dağıtılırmış.
Kabın adı keşkülden dolayı ve fakirlere dağıtıldığı için Keşkülü fukara adını almış.
Osman Hamdi'nin Kamlumbağa Terbiyecisi tablosunda ki dervişin sırtında ki kaba keşkül denir.
Seyşel adalarında yetişen Coco - Hindistan cevizinin içi oyulup yapıldığı gibi metal ya da ağaçtan da yapılırmış.
Geleneksel tarifinde badem toz haline getirilerek katılır. Fındık ya da hindistan cevizi de katılabilir. Ben bir de sahlep ilave ettim .Hoş aromatik bir lezzet ortaya çıktı. Belki siz de seversiniz...İsteğe bağlı tabi.
Malzemeler :
5 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı hindistan cevizi
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı sahlep
Üzeri için fıstık vs.,
Yapılışı :
Tencereye evvela yumurta sarısı koyup çırpın sahlep hariç tüm malzemeleri çırparak ekleyin en son sütü ekleyin.El çırpıcısı ile karıştırarak koyulaşıncaya kadar kaynatın. Sahlepi ekleyip bir iki dakika daha kaynetıp kuplara paylaştırın.
Soğuyunca üzerini fıstık, badem vs.ile süsleyin. Buzdolabında 2-3 saat soğutup servis yapın.
Afiyet olsun..
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
