Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hindistandan daha fazla Türk...

http://blog.milliyet.com.tr/hindistan

03 Haziran '08

 
Kategori
Bilişim
 

Hindistan ve bilişim

Hindistan ve bilişim
 

Hindistan'ın önde gelen bilişim firmalarında I-Flex'in Mumbay ofisi...


Merhabalar!

Uzun süre önceki bir yazımızda Hindistan ekonomisine genel bir bakış yapmıştık. Bu yazımızda Hindistan'ın dünyada en meşhur olduğu alanlardan biri olan bilişim sektörüne bakacağız.

Hindistan'da bilişimin temelleri, efsane başbakan Jawaharlal Nehru zamanında, 1950'lerde atıldı. Nehru'nun insiyatifi ile kurulan IIT'ler gelişimin lokomotifi oldu. Günümüzde dünyanın en prestijli teknik okulları arasında gösterilen ve ABD'de ki MIT ile eş tutulan IIT'ler, 30-40 sene sonrasını öngören bir vizyon sayesinde ortaya çıkmışlar. Daha sonraları IIT'lere bir çok eyalet çapında ve yerel çapta teknik okul katıldı. 70'lerin sonlarına kadar bu okullardan mezun öğrenciler batıya, özellikle ABD'ye göç ediyorlardı.

Böyle bir ortamda, TCS (TATA Consultancy Services) 1968 yılında kurulan ilk yazılım firması oldu. Hindistan'ın en büyük gruplarından olan TATA'ya bağlı olan TCS günümüzde; 110, 000'den fazla kişiye istihdam sağlamakta, 50 ülkede 800 müşteriye hizmet taşımakta, 2007/2008 mali yılı sonunda 5, 600, 000, 000$ (Beş milyar altıyüz milyon dolar!) gelir elde etmiş, 2010 yılında 10, 000, 000, 000$ gelir ve dünyanın önde gelen 10 teknoloji firmasından biri olmayı hedeflemektedir. TCS savunmadan sinemaya, hemen hemen tüm sektörlerde faaliyet göstermektedir.

Endüstrinin geçmişine baktığımızda; yoğun çalışma, sabır ve zamanlamanın endüstrinin gelişmesinde kilit durumda olduğunu görmekteyiz. 70'li yıllarda kurulan ve 80'li yıllarda emekleme devrelerini geçiren büyük bilişim firmaları (TCS, SATYAM, Infosys, Wipro) ilk sıçramalarını 90'lı yıllarda gerçkleştirdiler. 90'lı yılların başında Hindistan ekonomisinde ve mali yapısında liberalleşme yönünde yapılan yenilikler sonucunda, dünya çapında isimlerini duyurmaya başladılar. O günlerde daha çok teknik destek hizmeti veren bilişim firmaları, ABD ve Avrupa'lı müşterilerinin güvenini kazandılar. Tabii bu arada Hindistan'ın inanılmaz maliyet avantajlarını unutmamız gerekiyor. 1999 yılı sonlarına yaklaşırken, dünya Y2K (2000 yılı problemi) ile çalkalanıyordu. Bu problemin çözümü için bir çok firma, Hindistan bilişim sektörünü çözüm merkezi olarak seçti ve Hindistan bilişim firmaları bu sınavdan yüzlerinin akıyla çıktılar. 2000 yılı ile birlikte hızlı yükselme de başlamış oldu.

Günümüzde Hindistan Bilişim Sektörü, kendi teknoloji ve çözümlerini üretip dünya çapında uygulamaya başlamış durumdadır. Bu noktada en iyi örnek "I-Flex" olmuştur. Bankacılık ve finans alanında geliştirdikleri ürünler ile (en popüleri 'Flexi Cube'dür) kısa zamanda bir çok bankanın parçası durumuna gelmiştir. I-Flex, 2006 yılında ORACLE tarafından satın alınmaya başlamış ve yakında ismini "ORACLE FINANCIAL SERVICES"a çevirecektir.

Açıkçası bu yazının sonu kolay kolay gelmez. Anlatılacak o kadar örnek, değinilecek o kadar nokta var ki... Hindistan gibi gelişmekte olan bir ülkenin; yüzbinlerce kişiye istihdam sağlayan, milyarlarca dolarlık gelir yaratan, teknolojik trendlere yön vermeye başlıyan bir bilişim sektörüne sahip olması gerçekten çok etkileyici ve kolay anlatılabilir bir olay değil, tıpkı Hindistan'ın kendisi gibi...

 
Toplam blog
: 9
: 2049
Kayıt tarihi
: 06.09.06
 
 

Son bir yıldan fazla bir süredir Hindistan'da, bilişim teknolojileri alanında, veri ambarı üzerinde ..