Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '17

 
Kategori
Felsefe
 

Hintlilerin kadim eseri: Bgahavad Gita:

Hintlilerin kadim eseri: Bgahavad Gita:
 

İNSANIN İÇ MÜCADELESİ: Bgahavad Gita

Bhagavad Gita; "Hocanın Ezgisi" ya da "Kutsal Ezgi" anlamına gelmektedir. Bhagavad Gita'nın sayfalarını aralamadan önce bu kitapla ilgili bazı temel bilgileri paylaşmak yerinde olacaktır.

Bhagavad Gita, Mahabarata (İnsanlığın Büyük Hikâyesi) adındaki bir Hint destanında yer alan 18 bölümlük bir kısımdır aslında. Bir de Mahabarata'nın uzunluğunu düşünmek lazım değil mi? İnsanlığın Büyük Hikâyesi olunca sayfalara sığmayacaktır kuşkusuz... Bu nedenle şöyle denilmiştir zaten "İnsana dair her şey Mahabarata'da vardır, Mahabarata'da yer alan her şey insanoğlunun başından geçmiştir."

Mahabarata, Bilgelik Şehri Hastinapura'nın yönetimi için Pandavalar ve Kuravalar arasında geçen savaşı konu alır. Bu destan içinde öyle bir hikâye vardır ki, o başlı başına Bgavad Gita kitabına ilham olur. Pandavaların lideri Arjuna'nın Gandiva adındaki okunu atacağı sırada savaş meydanında yaşadığı çaresizlik ve yılgınlığın nasıl bir iç uyanışa dönüştüğünün büyütücü bir hikâyesidir bu!  Arjuna'nın Kuruchetra Meydanı'nda ruhsal bir acı içinde diz çökmesi ve "Bu savaş olmak zorunda mı?" diye hocası Khrişna'ya sorması ile başlar her şey.

Dış dünyadaki gerçek bir savaş, bir anda iç uyanışı tetikleyen ve kendini keşfe dönüşen felsefi bir hikâyeye dönüşüverir. Kitabın çözümleme anahtarı ise artık kişinin kendi farkındalıkları, hazır bulunuşluğu, bu macerayı kabul edip etmemesi ile belirginleşecektir. Gandiva, artık kişinin kendi iç yolculuğunda atacağı bir "ok"tur ve bunun için sürekli bir "çaba"ya ihtiyaç vardır. Kuruchetra artık Hindistan'daki bir savaş meydanı olmaktan çıkıp kişinin her gün o savaşı verdiği "dünya sahnesi" olacaktır. 

Peki, Arjuna oku atacak mıdır?

Sizce?

Siz olsanız ne yapardınız? Kendi yaşam sahneninizin Arjunaları olarak siz kendi okunuzu atacak mısınız?

Okuyup ilham almanız dileğiyle...

 
Toplam blog
: 4
: 733
Kayıt tarihi
: 26.01.17
 
 

Öğrenmeye ve öğretmeye genel olarak ilgili birisiyim. Bildiklerimi paylaşmak ve öğrenmek en büyük..