Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
Eğitim
 

Hiperaktivitenin Belirtileri Anne Baba tarafından bilinmelidir.

Hiperaktivitenin Belirtileri Anne Baba tarafından bilinmelidir.
 

Her hareketli çocuk hiperaktivite değildir.Çocuğunuzun Hiperaktivite olup olmadığını bilmek için Hiperaktivitenin çeşitlerini ve özelliklerini bilerek hareket edilmelidir.

   Hiperaktivite üç grupta incelenir.

1-Dürtüler önde olan hiperaktivite

2-Hiperaktivite önde,

3-Dikkat eksikliği önde,

 

Hiperaktivite anne karnında başlar.Çocuk büyüdükçe hareketlilik artar.Çocuk dikkatsizlik önde olan hiperaktivite ise arabanın önüne atlar,sık sık kaza geçirir.Dikkatsizlik ve dürtüsellik dikkat eksikliğinde artış oluşturur.Hiperaktivite çocuk için Anne Baba ,Öğretmen,doktoru çok önemlidir.

    Hiperaktivite olan çocuk çok hareketlidir.Yerlerini sık sık değiştirir,ses çıkartır.Bebeklikten itibaren hiperaktivite olan çocuğu zapt etmek büyüdükçe zorlaşır.

   Hiperaktivite hastalığı her 100 öğrenciden 5 tanesinde görülür.Çocuk sınıftadır ancak dikkatini derse veremez.Çok unutkan olurlar,derse dikkat veremezler.Dikkat dağınık olduğu için  başka işlerle uğraşmaya  başlarlar.Çocuk söyleneni dinliyor .Ancak,isteneni yapmıyor.

   Eğer ,çocuğunuz dürtüsel hiperaktif ise hiç düşünmeden hemen hareket eden ,Akıllarından ne geçerse hemen onu yapan çocuklardır.Dürtü bozukluğunun tahlili yoktur.Çocuğun dürtüsel yönden hasta olduğu öğretmenden,anne -babadan ,arkadaştan şikayet geldiğinde söylenir.

   Çocuğun bilişsel testleri yapması ve alt testleri yapması istenir .Ayrıca beyin elektrosu çekilir.Teşhis için Norolojik tedavi yapılır.Çocuğun hayatı ve duyguları doktor tarafından incelenir.

   Birçok Psikiyatrik bozukluk Hiperaktivite sanılır.Çocuğun bebeklik döneminde yaşadıkları anne baba tarafından doktora aktarılır.Çocuğun masada oturma süresi ve soru sorma biçimi anne baba tarafından bilinmelidir.

  Hiperaktif çocuk üç şekilde tedavi edilir.

1-Davranışsal Eğitim

2-Eğitilerek

3-ilaç ile

Hiperaktif çocuklar okulda öğretmenden görev alırlarsa hareketliliklerini azaltırlar.Anne Baba öğretmen ile işbirliği içinde olmalıdırlar ve davranışlarında tutarlı olmalıdırlar.Annne baba çocuklarını takip etmelidirler okuduğunu anlama biçimi nasıl oluyor .İlaç tedaVisinin yan etkisi varmı?

Çocuk takip edilerek korkutmadan hareketli işler vererek öğretmen,doktor, Anne Baba işbirliği içinde çözüm yolu oluşturulmalıdır.

Çocuğunuz için hiperaktif demeniz için 7 yaşından önce bazı belirtiler göstermesi gerkir.Bu çocuklar genel olarak dikkatlerini uzun süre toplayamazlar.

-Başladıkları işin sonunu getirmekte güçlük çekerler.

-Dikkat gerektiren günlük işlerden kaçınırlaR,

-Eşyalarını sık sık kaybederler,

-Günlük işlerde unutkanlık vardır.(Bu unutkanlık zeka sorunundan kaynaklanmaz)

-İşlerini düzensiz ve dağınık yaparlar,

-Genelde bir işten diğerine geçiş yaparlar,

-Karşısındakini dinliyormuş gibi davranıp ,sık sık konuyu değiştirirler,

-Çalışmaları plansızdır,

-Yerinde duramama hali vardır.Devamlı kıpır kıpırdırlar,

-Ellerinde sürekli bir şeylerle oynarlar,

 

Hiperaktif çocukların işlevselliği belirgin bir şekilde bozuktur.Grup içerisindeki kurallara uymazlar.Oyun içerisindeki kurallara uymazlar.Bu uyum sorunundan dolayı sık sık öğretmenden,arkadaşdan, çevreden şikayet gelebilir.

   Derse konsantre olamama durumundan dolayı zeki oldukları halde derste başarısız olurlar.

  Bu hareketlilik durumu iyi kanalize edilmezse yeni sorunlar çıkartır.Tedavi edilmeyen çocukları Anne-baba,öğretmen,çevre ile iletişimleri bozulur.Bu yüzden özgüvenlerini kaybederler.

   Sonuç bir Psikiyatristin tedavisi ile kesinleştirilmelidir.Türkiye'de en sık kullanılan ilaç "Ritalin" adlı Amerikan ilacıdır.Bunun  yanısıra pedagojik eğitim verilir ve  dikkat süresi arttırılır. 

 

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..