Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '07

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Hipertansiyon

Hipertansiyon
 

Vücudun bütünlük halinde ve sağlıklı bir biçimde çalışmasını beyinde yer alan hipotalamus sağlar. Vücutta bulunan alıcılar, beyine o anki durum hakkında sürekli bilgi gönderirler. Beynin diğer bir bölgesinde işlenen veriler hipotalamusa gelir ve gereği yapılır. Örneğin koşacaksınız. Bunun için kaslarınıza daha çok kan akışının sağlanması gerekir. Bu bilgi beyin ön bölgesinden hipotalamusa gelir. İç organların kan damarları daraltılır, bacak, kalça, bel gibi koşarken fazla enerjiye ihtiyaç hisseden bölgelerde damarlar gevşetilir. Kalp hızı arttırılır. Böylelikle hipotalamus, yeni gelişen duruma göre vücudun dengeli çalışmasını sağlamış olur.

Hipotalamusun kontrolü, beyin ön bölgesi ve talamus tarafından sağlanır. Kendisine gelen emirleri uygular. Emirler yanlış biçimde verildiğinde vücudun dengesi bozulacaktır. Bunun en belirgin örneği hipertansiyon-kan basıncı yüksekliğidir.

İşte bu nedenlerden dolayı sinirlenince, üzülünce ya da aşırı yorgunlukta tansiyon değişiklikleri gözlenir. Eğer hipotalamusun aldığı emirler sürekli olarak yanlış ise o zaman sonuç hipertansiyon hastalığıdır.

Görüldüğü gibi hipertansiyon bir sonuçtur. Doğru çalışamayan beynin bir sonucu. Aynı sonuç hipertansiyon yerine kolesterol yüksekliği ya da şeker hastalığı olarak da gelişebilirdi. Burada önemli olan nokta, vücüdun dengeli çalışmasının bozulması sonucu hastalıkların geliştiği ve nedenin beyin duyarlılığı olduğudur.

Sonuçta hangi hastalık olursa olsun, tedaviler mutlaka beyin duyarlılığını azaltıcı yönde olmalıdır. Aksi taktirde günümüz sağlık uygulamalarında olduğu gibi, sürekli sonucu tedavi etmeye çalışan ilaçlara mahkum olunur. Hipertansiyon, tansiyon düşürücü ilaçlarla tedavi edilemez. Sadece ötelenir, oyalanır.

Beyin ön bölge duyarlılığına neden olan etkiler hipertansiyonun da esas nedenini oluşturur. Kişilik özellikleri beyin ön bölge çalışmasıyla ortaya çıkar. Örnegin; sinirli , aceleci, sabırsız insanların beyin ön bölgeleri duyarlıdır. Duyarlı olan beynin stres, üzüntü ve zorlu koşullarda duyarlılığı daha da artar. Hem duygu, düşünce ve hareketlerinin kontrolü hemde vücudun dengeli çalışması bozulur.

Hipertansiyon tedavisi için batıda önemi her geçen gün artan adaptojen tedaviler ile nöroterapi yöntemi, beyin duyarlılığını düzeltmesi ve genel sağlığı koruyucu özellikleriyle öne çıkmaktadırlar.

Dr Güçlü Ildız

Nöroloji Uzmanı

 
Toplam blog
: 21
: 1271
Kayıt tarihi
: 25.06.07
 
 

Nöroloji uzmanıyım. Tedavilerin hastalık belirtilerine göre değil kişiye özel olması gerektiğini ..