Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Eğitimci ve Yazar Uğur KALKAN

http://blog.milliyet.com.tr/ugurkalkan

11 Ağustos '16

 
Kategori
Psikoloji
 

Hipnoz altında yaşamaktan nasıl kurtulabiliriz?

Hipnoz altında yaşamaktan nasıl kurtulabiliriz?
 

İnsanların hayata bakış açıları, kişilikleri, inançları, vb. doğduğu günden itibaren alınmaya başlanan mesajların bilinçaltına kodlanmasıyla şekillenir. Daha sonrasında ağzımızdan çıkan her bir söz bilinçaltı kalıplarımızı oluşturmaya ya da değiştirmeye devam eder.

Bilinçaltımızdaki A inanç kalıbı, B olarak gördüğü olguyu A yapma gücüne sahiptir. Kişiler çevreyi ve kendisini bilinçaltında gizlenen kalıplarla anlamlandırır. İşte sözcükler burada önem kazanmaktadır. Geçmişte, yani çocukluk yıllarında oluşan inanç kalıplarını değiştirebilmek, dili; olumlu, bilinçli ve bir amaç doğrultusunda kullanmakla sağlanabilir.

Örneğin; söylediğimiz ‘bende şans ne gezer, benden ne köy olur ne kasaba, ben kim o kim, ben asla yapamam, ben adam olmam, ben topluluk içinde konuşamam, çok güldüm kesin başıma bir iş gelecek, vb.’ gibi birçok söz ya da cümleler bizi bir kalıbın içine sokar. Çoğunlukla düşünülmeden söylenen ve bir anda ağızdan çıkan bu kalıplamalar her zaman hayatlarımızda sorunlara yol açacaktır.

Yukarıdaki örnekler gibi ‘ben’ dedikten sonra, arkasından ne söyleyeceğimize dikkat etmemiz gerekir ve olumsuz bir durumda, hemen olumlu bir cümle ile değiştirmeliyiz. Çünkü dil, gerçekliğimizi oluşturmadaki en önemli araçtır ve bunu etkili kullanmak zorundayız.

Bu bilgileri bilinçli bir şekilde kullanıp, hayatımızın sorunlu alanlarına uygulayabilirsek dilin yaratıcı gücünden yararlanmış oluruz. Bu yaratıcı güç olumlama cümleleri ile kendini göstermektedir. Bir ara da bu konuya değineceğim, söz.

 

Eğitimci ve Yazar UĞUR KALKAN

www.kuantumzeka.com

facebook.com / ugurkalkan.kuantumzeka

 
Toplam blog
: 16
: 1189
Kayıt tarihi
: 28.01.14
 
 

Eğitimci ve Yazardır. Uzmanlaştığı alanlarda seminer ve eğitimler veren yazar, farklı kurum ve de..