Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '15

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Hipnoz ve Hipnoterapinin efendileri-3 günümüz

Hipnoz ve Hipnoterapinin efendileri-3 günümüz
 

http://hipnozvemutluluk.com/2014/09/hipnoterapinin-efendileri-3-modern-cag/ 

Aslında burada yer alan isimler hakkında neler yazayım, daha doğrusu çalışmalarını bir iki sayfada nasıl toparlarım diye çok düşündüm ve açıkçası işin içinden çıkamadım. Burada her birinin özelliklerini belirtmeye kalksam kişi başına 3-4 bölümlük yazı dizileri çıkması içten bile değildi. Sadece isimlerini belirtsem, kendi çalıştıkları ana bilim dalları ile hipnoterapi bilimine yaptıkları katkılara ve şahsiyetlerine büyük bir saygısızlık olacaktı. O yüzden en azından işin tarihsel ve kronolojik yaklaşımıyla ilgilenenlere kısa bir kaynak olması amacıyla çok kısa bilgilerle derlemeye çalıştım. Bu yüzden sizlerden ve çalışmalarıyla insanlığa büyük katkılar sağlamış bu kişilerin aziz anılarından özür diliyorum .

Fritz_Perls

FRITZ PERLS(Friedrich Salomon Perls) 1893-1970 : Alman Psikiyatr ve psikoterapist olan Perls birçok psikoterapist ve hipnoterapiste(Gıl Boyne gibi) esin kaynağı olan ve psikoterapi dünyasında çığır açan Gestalt Psikoloji modelinden esinlenerek oluşturduğu ”Gestalt Terapisi”nin kurucusudur. 1951 Yılında eşi Laura ile birlikte Gestalt Enstitüsünü kurmuş ve halen yayınlanan (ülkemizde de hayli ilgi gören) 3 ciltlik ”Geştalt Terapisi İçimizdeki Çocuk Yenilik, Heyecan ve Büyüme” isimli esein yazarları arasında yer almıştır. beni de çok etkileyen ”Gestalt Duasıyla” bilinen Perls ün dizeleriyle başlamak istiyorum.
do my thing and you do your thing.

I am not in this world to live up to your expectations,
and you are not in this world to live up to mine.
You are you, and I am I,
and if by chance we find each other, it’s beautiful.
If not, it can’t be helped. (Fritz Perls, “Gestalt Therapy Verbatim”, 1969)

Benim isteklerim var, senin isteklerin var.
Ben bu dünyaya senin isteklerini gerçekleştirmek için gelmedim.
Sen de benimkileri gerçekleştirmek için gelmedin bu dünyaya.
Sen sensin ve ben de ben.
Şayet bir rastlantıyla birbirimizi bulursak güzel olur.
Aksi taktirde bir şey gelmez ki elden…

DAVE ELMAN  1900-1967 : Hipnotistlerin hemen hepsinin uyguladığı kendi adıyla anılan induksiyon tekniğinin mimarı olan Elman, tıp dünyasından olmamakla birlikte hipnoz ve hipnoterapi bilimine katkı yapan 3 büyük isimden ilkidir diyebiliriz(Elman, Tebbets,Boyne). Genç yaşlarda sahne hipnozuyla uğraşan Elman jazz müzisyeni ve bestecisi olarak yaşamını sürdürmüş sonraları radyo programcısı olmuştur. 1940 ların efsanevi radyo programı ”Hobby Lobby” nin yapımcısı ve sunucusu olan Elman, sonradan hipnozu doktor ve dişçilere tanıtmaya karar vererek tüm ABD yi dolaşmaya başlamıştır. Burada edindiği tecrübeleri ”Medical Relaxation” ve “Hypno-Analysis” isimli kayıtlar oluşturarak hem hipnoterapiyi tanıtır hem de eğitim kaydı olarak yayınlar.

Hayatının son dönemlerinde yazdığı ”Hypnotherapy” isimli kitap hala satılmakta olup, Tıbbi Hipnoz tarihinin klasikleri arasında yer almaktadır.

ericksonMILTON HYLAND ERICKSON 1901- 1980 : Konuyla ilgili olanların modern hipnoz ve hipnoterapi deyince aklına gelen tartışmasız ilk isimdir. ERICKSON’cu ya da ERICKSONIAN terapi olarak adlandırılan tekniği bugün birçok terapi akımına da ilham kaynağı olmuştur.
Hipnozu geleneksel yöntemlerden çıkartarak danışan merkezli bir terapi şekline dönüştüren ve bu alanda bir devrim yaratan Erickson un en önemli yöntemlerinden birisi ise, transa sokmadan kelimeler ve anlattığı hikayelerle hastalarını hatta çevresindekileri etkileyebilmesiydi.
Onun bu özelliğini geliştiren Richard Bandler ve John Grindler , bugün NLP (neuro linguistique programing-sinirsel dil programı )olarak bildiğimiz tekniği oluşturmuşlardır.
American Society of Clinical Hypnosis (Amerikan Kilinik Hipnoz Derneği) kurucusu olan Erickson , hipnozu resmen kullanmadığı durumlarda bile tekniği bir terapi yöntemi olarak o kadar çok hipnoza dayanıyorduki, yaptığı herşeyin kökenini bu sanattan alıyordu. Erickson a göre Freud dan bu yana uygulanan tüm terapilerin kökeninde hipnoz yatıyordu. (Jay Haley-Uncommon Therapy)
Erickson’a göre hasta transda olsun olmasın endirekt yollarla verilen telkinleri bilinçaltı zihin her zaman dinler ve kaydeder. Hatta normal konuşma yoluyla dahi bu sağlanabilir. Hasta farkında olsun veya olmasın bu yöntemle terapotik bir dönüşüm başlar ve zihin hastayı iyileşme yönünde ilerletir.

tebbetsCHARLES TEBBETTS:1915-1992 : jazz sanatçısı olan Tebbetts gece kuluplerinde çalışırken sahne hipnozuyla tanışmış daha sonraları hipnozun terapi alanıyla ilgilenerek kendi hipnoterapi yöntemlerini geliştirmiştir. Reklam ve şarkı besteciliği konusunda profesyonel hayatını sürdüren Tebbets dönemin (günümüzün de) efsane isimleri olan Dave Elman, Milton Erickson ve Gil Boyne ile çalışmalarda bulunmuştur. Kısmi felç geçirdiği dönemde otohipnozla yeniden yürümeye ve konuşmaya başlaması ününe ün katmıştır. Bu olaydan esinlenerek yazdığı Self-Hypnosis and Other Mind Expanding Techniques (Westwood Publishing) halen satılmaktadır. Dünyanın dörtbir yanından binlerce tıp adamı ve hipnotiste eğitim veren Tebbetts ”Parts Therapy/Parça Terapisi olarak adlandırılan sistemin de öncüsü olmuştur.

boyneGIL BOYNE: 1924 – 2010 : Modern çağ Hipnoz ve Hipnoterapi tekniklerinde çığır açan en önemli isimlerden birisi de kuşkusuz Boyne dur. Tıp dünyasından olmamakla birlikte geliştirdiği terapi sistemi ile binlerce klinik terapiste rehber olmuş, bu yönde binlerce hipnotist, psikolog, psikiyatrist ve doktora eğitimler vermiştir. 2.Dünya savaşından sonra sahne hipnozcusu olarak yaşamını sürdürürken katıldığı psikoloji seminerlerinden etkilenmiş ve hipnozu bir terapi yöntemi olarak kullanmaya başlamıştır. ”Transforming Therapy” olarak isimlendirdiği regresyon bazlı ve Gestalt Terapisi ile birleştirilmiş yöntemini ortaya çıkartmıştır. 1976 da kurduğu Hypnotism Training Institute ABD nin ilk lisanslı hipnoterapi eğitim merkezi dir. Hollywood yıldızlarından politikacılara kadar birçok ünlünün terapisti olan Boyne nun halen yayınlanan çok sayıda kitap, DVD ve hipnoterapi eğitim setleri bulunmaktadır.

slider4

Dr.John BUTLER :

 Aynı zamanda benim de hipnoterapi hocam olan BUTLER tartışmasız hipnoterapi konusunda dünyanın önde gelen otoritelerindendir. 30,000 saatlik pratik ve 30 yılı aşkın başarılı uygulamalarıyla saygın bir hipnoterapisttir. 20 yıldır da dünyaca tanınmış bir hipnoterapi eğitmeni olarak faaliyet göstermektedir. 1992’de Londra’da Royal College of Nursing’de NHS’nin ilk resmi hipnoterapi eğitiminde eğitim vermek gibi çeşitli gruplara hipnoterapi eğitmenliği yapmaktadır.

Amerikan Council of Hypnotist Examiners tarafından onaylanmış bir hipnoterapi eğitmenidir ve eğitim asistanlığını yaptığı ünlü terapist Gil Boyne’la birlikte verdiği 1000 saatlik resmi eğitim de dahil uluslararsı alanda hipnoz eğitimleri vermiştir. Dr. Butler tıbbi psikoloji, tıbbi nörobilimler ve tıp fakültelerindeki birçok konuda eğitim vermiştir. Deneysel nöroanatomist olarak görev yapmış ve tıbbi alanda nöroendokrinolojide uzmanlaşarak araştırma yürütmüştür. Britanya’da hipnoterapi alanındaki standartları ve düzenlemeyi başlatmak için 1986 yılında hipnoterapi okullarının yönetici ve delegeleriyle ilk konferansı düzenlemiştir. Britanya’da klinik hipnoterapi mesleğinin gelişiminde önemli bir figürdür. Mesleğe olan katkıları 2004 yılında Ulasal Hipnoterapistler Konfederasyonu tarafından fark edilerek ödüllendirilmiştir. Medyada klinik hipnoz alanında önde gelen bilgi kaynaklarından birisi olarak gösterilmiştir. Hipnozla ilgili yasal davalarda polise uzman tanık ve danışmanlık yapmıştır. Ciddi ameliyatlarda hipnoterapiyi anestetik olarak kullanmasına odaklanan birkaç programla beraber 20’nin üzerinde uzman hipnoterapist olarak televizyon programı yapmıştır.Klinik çalışması ilk defa 12 yıl önce filme çekilmiş ve o zamandan beri aralarında 1997’de Carol Vorderman’ın da bulunduğu BBC TV serisi “Mysteries” ve “Hypnosurgery2”nin ilk yayını gibi birçok defa medyada yer almıştır.

Butler, Kurucusu   olduğu     Hypnotherapy Training International (HTI Britain) İngiltere nin halen direktörlüğünü yapmakta ve HTI bünyesinde eğitimler vermektedir. 

 
Toplam blog
: 22
: 278
Kayıt tarihi
: 01.09.14
 
 

1963 Yılında İstanbul'da doğdum. Üniversite Eğitimimden sonra (Marmara Üniversitesi İktisat) yakl..