Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Hipotiroidide Beslenme İpuçları

Sağlığımızı  tehdit  eden,  metabolik bir bozukluk olan  hipotiriodi, tiroid bezinin yeterli çalışmaması halidir. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmakta, ancak çoğunlukla  da genetik geçiş göstermektedir.  Hipotiroidi   tedavisinde besinlerin önemli bir yeri olduğunu biliyor muyuz? Hipotiroidisi olan bir kişi beslenmesinde nelere dikkat etmeli?

Hipotiroidide Beslenme Tüyoları:

Uzm .Dyt. Sercan Ünal, öğünlerde fazla karbonhidrat ve fazla enerji alınmamasını, yağ oranı yüksek besinlerin, klor ve flor oranı yüksek  suların tüketilmemesini, katı yağlardan, kafeinli içeceklerden,  sigara  ve alkolden uzak durulmasını, ayrıca troid ilaçlarının alındığı öğün soya içeren besinlerin alınmamasını ön görüyor.

İyot oranı düşük olan kişilerin, soya fasülyesi ve soya ürünlerini    tüketmemelerini önemle hatırlatan Uzm. Dyt. Sercan Ünal, ayrıca guatrojenik besinler olan brokoli, turp, lahana çeşitleri, karnabahar, hardal otu ve şalgam gibi sebzelerin troid hormonunun çalışmasını azalttığını söyleyerek, bu gıdalardan uzak durulmasını sağlık veriyor.

3 ana ve 3 ara öğün alınmasını, günde 2-2.5 litre su tüketilmesini, hazır meyve sularının yerine, meyvenin tercih edilmesini vurgulayan Uzm. Dyt. Sercan Ünal, günlük düzenli egzersiz yapmanın da, tiroid bezinin daha iyi çalışmasında büyük rolü olduğunu söylüyor.

Bunların yanı sıra, glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesinin, haftada en az iki kez omega-3 oranı yüksek olan balık türlerinin tüketilmesinin, haftada en az bir kez mercimek, nohut, kuru fasulye  gibi bakliyat türü besinlerin sofrada bulundurulmasının da yararlı olacağını söyleyen Uzm. Dyt. Sercan Ünal, son olarak akşamları hafif yemeklerin tercih edilmesini öneriyor.  

 

Kaynak: http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/hipotiroidide-beslenme-tuyolari/642

Bu makale de ilginizi çekebilir:

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..