Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '18

     
    Kategori
    Beslenme / Diyet
     

    Hipotiroidide Beslenme

    Hipotiroidide Beslenme
     

    Sevgiyle kalın.. DYT.AYŞE NUR CEYHAN


    HİPOTİROİDİ VE BESLENME

    Hipotiroidi Nedir?
    Hipotiroidi tiroid bezinin az çalışmasina ve bu nedenle troid hormonlarının (T3 ve T4) kanda yeterli miktarda bulunmaması durumuna hipotiroidi denir. Troid yetmezliği nodüllerden sonra en sık görülen troid hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanır. Bu hastalıkta kalıtsal faktörler ön plandadır. Hipotiroidi hastalarının en sık yakındığı şikayetlerden bir tanesi kilo verme güçlüğüdür. O sebeple hipotiroidi de beslenme ve diyet tedavisi oldukça önemlidir.

    Hipotiroidi nedenleri?
    İyot kaynakları kısıtlı ülkelerde hipotiroidinin en sık rastlanan nedeni iyot eksikliği iken, toplumsal iyot desteği çalışmalarının yürütüldüğü iyotu yeterli bölgelerde en sık hipotiroidi nedeni; otoimmun tiroid hastalığı ve ardından tiroidektomi(guatr ameliyatı) sonrası gelişen hormon yetmezliği olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Belirtileri Nelerdir?
    Hipotroidinin en belirgin bulguları metabolizma hızının yavaşlamasıyla da ortaya çıkan halsizlik, yorgunluk, üşüme, kabızlık, eklem ağrıları, deride kuruluk, saçlarda dökülme, yüz ve özellikle göz kapaklarında şişme, hareketlerde yavaşlama, adet düzensizliği, iştah azalmasına rağmen kilo alma problemleridir.

    Tedavisi
    Serum tiroid uyarıcı hormon (TSH) ve tiroksin hormonu (T4) düzeylerinin ölçümü, hipotiroidi tanısında kullanılması gereken testlerdir. Kanda TSH düzeyinin yüksek ve T4 düzeyinin düşük olması hipotiroidiyi göstermektedir.

    İlaç tedavisi ile birlikte sağlıklı beslenme ve diyet tedavisi ile hipotirodinin seyrini olumlu yönde değiştirecektir.

    Hipotiroidi beslenme ve diyet tedavisi

    1.Tiroid hastalıklarında önemli olan tuzun içerdiği iyot miktarıdır. Hastalığın seyrine göre iyotlu yada iyotsuz tuz tercih edilebilir. Bu hastalarda tuz tüketimi ve kullanılacak tuzun türü açısından hekime ve diyetisyene danışılmalıdır.

    2.Hipotroidi hastalarının çoğunda kansızlık görüldüğü için beslenmelerinde demir içeren gıdalar tüketmeye özen göstermelidirler.

    3.Troid hastalarında görülen ödemden dolayı troid hastalarında su tüketimi çok önemlidir. Günde yaklaşık 2,5-3 litre su tüketmelidirler.

    4.Kabızlık problemi olan hipotroidi hastaları yüksek posalı beslenmeli ve bol su tüketmelidirler. Fakat çok fazla posa alımının da dışarıdan alınan tiroid hormonlarının emilimini engelleyeceği unutulmamalıdır. O yüzden lif tüketimi de dengeli olarak ayarlanmalıdır.

    5.Günlük diyetle alınan soya fasulyesi, brokoli, kabak, turp, Brüksel lahanasi ve kara lahana tiroid bezi yetmezliği yapmaz

    6.Soya  tiroid hormon ilaçlarının emilimini bozduğundan dolayı  tiroid ilacının alındığı öğün yenmemesi önerilir.

    7.Hipotiroidi hastalarında troid bezi az çalıştığı için vücudun da çalışma hızı düşmekte ve kilo almaya yatkınlık başlamaktadır. Bu nedenle düzenli beslenme düzeni oturtmak şarttır. 3 ana 3 ara öğün yapmak vücudun çalışma hızını arttıracaktır.

    8.Haftada en az 2 kez balık tüketin, tüketemiyorsanız omega 3 desteği alınız.

    Sevgiyle Kalın..

    DYT.AYŞE NUR CEYHAN

     
    Toplam blog
    : 1
    : 214
    Kayıt tarihi
    : 06.10.18
     
     

        İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden..