Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hırs ve sağduyu

Hırs ve sağduyu
 

Hırs ilerlemenin olmazsa olmazı elbet...

Hırsla sarılmadığımız hiçbirşey başarıya ulaşmaz. Hırsla sarılmadığımız hiçbirşey bizim olmaz. Zaten hırsın temelinde yatan şey de bu:
'Benim olsun'
'ben olayım' duygusu...
Öyle geliyor ki, bu temel insani duyguyu süslemek, işlemek lazım...

Akıl???.. Hırsın cerrahı, süsleyip işleyeni, bir çeşit elmas ustası...

Akılca süslenmeyen, yarar yönünde kullanılmayan hiçbir hırs mutlu sonla bitmez, bitmemiştir. Tarih bunu yazar sayfalarca, kare kare fimler vardır seyrettiğimiz, kare kare hayatlar yaşadığımız... Kaybedilen savaşlarda, iflas eden şirketlerde, evliliklerde...Hırsla örülmüş bir ağ, aklın perdesi olmuştur hep. Sağduyuyu karanlığa mahkum etmiştir.

Düşününce,
Hepimiz saygın olmak arzusu vardır,
hepimiz kabul görme arzusu,
hepimiz zengin olmak,
hepimiz kendi yaşam alanımızda moda deyimiyle muktedir olmak, iktidarımızı korumak isteriz...
Bu noktada akıl mı hırsa hizmet eder, hırs mı aklın hizmetkarıdır? İnsanlık hali, hırs pek bir dayanılmazdır...Zaten arzuların ufuklarını hırslar, sınırlarını ise akıl ve sağduyu belirler...


Geçen, mesleki camiamızda yıllardır olmazsa olmaz diye tanımladığım bir hocamız emekli oldu. Törenini izledim, koca bir yaşamın gözden geçirilişiydi sanki...Onun aklına hizmet eden hırsı sayesinde, meslek grubu olarak büyük kazanımlar elde edilmişti, yaşamı boyunca bizlere bilmediğini öğrenmek, bildiğini öğretmekle ilgili hırsını heyecanını yansıtmıştı. En bilinen hırslardan uzak durmuştu, hiçbir yerde patron, başkan olmamıştı, höt deyince yer gök inletmemişti, somut iktidarların peşinde olmamıştı yani. Eğer derinlerde, öyle bir hırsı vardıysa, onu aklının hizmetine sunduğundan belki, kendisi ve herkes kazanmış, kimse kaybetmemişti... Muktedir miydi?
Emeklilik töreninde muktedir olduğu şeyi gördüm, güzel işlenmiş hırsın canlı bir örneğiydi.

Yani diyeceğim o ki;

kafaların hizmetkarı-efendisi durumlara göre değişebilir, insanlık hali hırsın büyüsüne kapılmak işten değildir amaaaa,

aklın hırsa hükmü en özenilesidir, en peşinde gidilmesi gerekendir...Bu nedenledir ki, sık sık kendimizi dinlemek; durumları, durumlarda aldığımız edayı gözden geçirmek her zaman iyidir.

Aklın hırsa hükmü alışverişte, aşk ve evlilikte, kişisel kariyerde herkese hedef olsa, ülkeyi yönetenler de bundan bir nebze nasiplenmiş olsa...

Fena mı olur?

 
Toplam blog
: 146
: 1061
Kayıt tarihi
: 05.12.06
 
 

Hep yazmak istedim. İnsan düşüncelerini yazıya dökünce kendi başınadır çünkü, kaygısız, katıksız ..