Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Hırsıza vergi affı!

Hırsıza vergi affı!
 

Keyifler iyi!


Bu günlerde Maliye Bakanlığının gündeminde yeni bir vergi affı var. Bilindiği gibi son vergi affı “vergi barışı” adı altında 2003 yılında uygulanmış, beklenen sonuç alınamayınca da kapsamı genişletilmişti.

Bakanlık şimdi de naylon fatura kullananlara kesilen, hesaplanmış verginin üç katı tutarında olan cezanın anlaşma yoluyla tahsilini, usulsüzlük sonucu ceza uygulananların cezalarında ise %50 oranında indirim öngören “Bazı kamu alacaklarının uzlaşma yolu ile tahsili" adı altında bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.

Burada benim asıl dikkatimi çeken konu naylon fatura düzenleyerek devleti dolandıranların aldıkları cezaların tahsili konusunda devletin zorlanması. Yapılması düşünülen düzenlemenin bir amacı da yargılanan bu kişilerin vergilerini ödemelerinde kolaylık sağlamak.

Naylon fatura kullanarak dolandırıcılık yapmak mali değil, adli bir suçtur!

Yasa tasarısında da zaten bu düşünülmüş ve çıkarılması düşünülen vergi ödeme kolaylığının naylon fatura kullananların adli durumunu etkilemeyeceği söylenmiş. Özetle, kişi dolandırıcılık yaparken yakalanıyor, dolandırıcılık suçundan, belki de tutuklu olarak, yargılanıyor ama devlet o kişiden alacağını tahsil edemiyor.

Bu ne acayip iştir?

Kişi dolandırıcılık yapmış ise tutuklu yargılarsınız, devleti uğrattığı zararı da cebren(zorla) tahsil edersiniz. Yasa tasarısında vergilerin 18 ayda, 18 eşit taksitte, faiz konulmadan ödenebileceği söyleniyormuş. Eğer dolandırıcılık yapan kişi ceza alıp hapse koyulursa 18 değil 50 ayda bile borcunu ödeyemez.

Bu af, şu an devlet ile vergi konusunda mahkemelik olanlardan vergi tahsil etmek amaçlı düşünülüyor. Bu sadece mali konuları kapsayan, ekonomik açıdan vergi ödeme güçlüğü çeken kişi ve işletmelere yönelik bir af olacaksa faydalı olabilir. Ancak, hırsızı, dolandırıcıyı affederek elinize hiç bir şey geçmez.

 
Toplam blog
: 85
: 540
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

İlk, orta ve lise öğrenimimi Karabük TED Kolejinde tamamladıktan sonra İngiliz Dil Bilimi okumak ..