Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '12

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Hırsızlığa kılıf uydurmak

Hırsızlığa kılıf uydurmak
 

Yılanların deri çanta için üretildikleri yer.


Hürriyet gazetesinin haberine göre artık deriden yapılmış süs eşyaları ya da diğer hayvan ya da bitki kökenli malzemeler yurt dışından CİTES belgesi olmadan geçirilemeyecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hatta bu konu üzerinde o kadar hassasmış ki toplamda 1,5 milyon liralık bir harcama yaparak bu işe baş koymuş. Bakanlığın yapmış olduğu bu çalışma bazı çevrelerce takdir edilebilir, ancak benim için son derece yetersiz.

Öncelikle nedir CİTES belgesi? CITES Sözleşmesi, nesli tehlikedeki yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretine ilişkin bir sözleşmedir.  Bu konuda izin alacak kuruluşların öncelikli olarak tarım köy işleri başkanlığı, milli parklar kuruluşlarından izin alıp daha sonra TÜBİTAK dan ilgili belgeyi alabilir. Tabi bu ülkemiz için söz konusu olan belge. Ancak bu belgeyi ülkemiz dışında üçüncü planda kalmış, geri dönüşüm kutusu biçiminde görev verilmiş ülkelerde bu belgeyi almak çok da zor değil. Aslında bir yaban hayvanın kimyanın bu kadar ilerlediği, polimer sanayinin zirve yaptığı bir durumda insanı ihtiyaçlar açısından kullanılması ne kadar mantıklı olabilir ki? Yani timsah derisi çanta, yılan derisi kemer takmak artık belgelerle değil de tamamen yasaklansa ne olur sanki?

Ayrıca Cites belgesi almış kuruluşları bir araştırdım da zaten Nişantaşı gibi ünlü yerlerde hatırı sayılır miktarda satış yapan gösteriş mağaza zincirlerinin bu belgelere sahip olduklarını gördüm. Yani belgesi olan istediğini geçirmekte özgür oluyor ve bir takım kuruluşların sırf timsah derisi çanta diye, tavuk yetiştirir gibi timsah yetiştirmesi ve onların katledilmesi serbest oluyor böylelikle. Yani bu uygulama ile resmen Doğa Hırsızlığına Kılıf Uydurulmuş Oluyor. Özellikle koyduğum bu fotoğraf yılanların bir çanta için katledilirken bir fotoğrafı. Umarım yüreğinizde bir şeyler hissedersinizde duyarlı olursunuz. Çünkü gerçektende burada geriye bir tek vicdan kalıyor maalesef. Eğer alıcı olmazsa satıcıda olmaz. Bunu unutmayalım.

Ayrıca bir önemli konuda, gümrüklerde kimlerin bu kontrollerde görev aldığıdır. Ülkemizde bu konuda tek yetkili kişilerin biyologlar olduğu bir gerçektir. Ancak gümrük bakanlığının en son sadece 1 biyolog aldığını görürken 15 veteriner, ve 15 ziraat mezunu ile acaba hangisinin yılan derisinden yapılmış bir çanta olduklarını kavramaları umarım olumlu sonuçlanır. Yıllardır herkesin kendi alanı, bilgisi dışında işler yaptığı ülkemizde 2023 de şunlar bunlar olucak derken, 2012’lerde yaşanan şu mantık dışı uygulamaya bakın.

Doğa kendine yapılana tepki gösterir, Darwin’in bu müthiş sözünü unutmayalım. Yoksa yarın gerçekten çok yakın….

 
Toplam blog
: 2
: 745
Kayıt tarihi
: 24.02.12
 
 

Biyolojik görüşümüz olsan ne olur olmasa ne olur demeyin... 192o li yıllarda büyük bir savaşın iç..