Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Hisar'a kazıklı yol

Hisar'a kazıklı yol
 

Fotoğraf yeterince açıklayıcı aslında ama yine de kısaca anlatayım.

Boğaz’da kazıklı yol yapmak, liberalizm dalgalarının icadı.

Rumelihisarı, 1977’de neredeyse tek şeritli denebilecek darlıkta bir yola sahipti. Takism ve Eminönü’nün Sarıyer hattının körüklü belediye otobüsleri geçtiği için trafik çok sıkışık olurdu.

Deniz ise yolun hemen dibindeydi. Hele bir yer vardı, eğimi çok azdı, yürüyerek denize ulaşabileceğiniz, küçücük bir kumsal alan vardı.

Sonra ilk kazıklı yol yapıldı. Hem yol genişledi, hem de kaldırım çok genişledi. Bu işten, Hisar’ın akşamcıları ve balık tutanlar karlı çıktı. O zaman banklar da boldu, yayıldıkça yayılırdık.

Şimdi, karar vermişler, yeri bir sıra daha kazık çakıyorlar. Ancak bu, oradaki yolu yine de, gidiş geliş çift şerit yapamayacak. Çünkü, sahibi bir belediye başkanının akrabası olan, kafenin otopark kahyaları, trafiğin canına okuyorlar: Çift sıra parketmeler, iki tane birden arabaya u dönüşü yaptırmalar. Onlara yıllardır kimse karışmıyor, trafik polisleri de... Nedeni belli ama yazamıyoruz. Sahildeki banklar da o kafenin sahibi rahatsız olduğu için sökülmüştü, şimdi betona oturup bira içiyoruz.

İşin en acaip yanı şu: Bebek-Aşiyan arasının kaldırım döşenmesi 3, 5 yıl sürmüştü. Bu arada yol da tek şeride düşmüştü. Yok müteahhit kaçtı, yok malzeme gelecekti, şu bu, uzadıkça uzadı.

Şimdi de bu kazıklı yolun tamamlanması ne kadar sürecek? Çünkü oranın kaldırım taşlarının bilmem kaçıncı kez değiştirilmesi de 1, 5 yıl sürmüştü, 150 (yüz elli) metre karelik bir alandan söz ediyorum.

2007 yazı boyunca da, kanalizasyon borusu değişecek diye, trafik 4 ay tek şeride düşmüştü.

İlk kazıkların çakılmasına, Aşiyan-Hisar arasında bir yerlerden 7-8 ay önce başladılar. Fotoğraftaki enstantane Aralık 2007’de alındı. Daha kar yağacak, falan filan.

Tüm bunlara karşın, kış olsa da, herhangi bir pazar günü oraya gidin tıklım tıklım doludur her yer. Bir yaz günü kaleci Rüştü’yü Rolles Royce benzeri bir arabayla, sucuklu yumurta yemeye gelmişken gördüm. Biz biracılar çok gülmüştük.

Bir kere de biz demlenirken, Mustafa Sarıgül birden ortalıkta peydahlanıp, ellerimizi birer birer sıkmıştı. Belirteyim: Hisar, Sarıyer belediyesine dahildir. Sarıgül, Şişli belediye başkanlığı yapmıştır.

Tabii, kazıklı yolun para kazığının, yeni yılda biz garibanlara ek fatura ve vergi olarak ödetileceğini söylememe hiç gerek yok sanırım.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..