Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '17

 
Kategori
Tiyatro
 

Hisse-i şayia (bir evlilik komedisi)

Hisse-i şayia (bir evlilik komedisi)
 

Cumhuriyet'in ilk oynanan tiyatro oyunu!

Bu bile yetiyor oyunu özellikli kılmaya.

Oyun kadrosunun bir yıldızlar geçidi olması ise seyirciye kendini özel hissettiriyor.

 

Bu ay seyrettiğimiz oyununun adı 'Hisse-i Şayia (Bir Evlilik Komedisi)'

Yazarı: Ahmet Nuri Sekizinci

Yöneten: Tarık Şerbetçioğlu

Oyuncular: Zihni Göktay, Hikmet Körmükçü, Selam Kutluğ, Sezai aydın, Zeynep Göktay Dilbaz, Uğur Dilbaz, Aybar Taştekin, Yağmur Damcıoğlu Namak

 

Harbiye Muhsin Ertuğrul sahnesinde izledik. Kadromuz eksikti bu sefer. Yol uzun ve hava soğuk olunca böyle fireler veriliyor. Kalabalık arkadaş kadrosuna alışınca kendimi pek bir öksüz hissettim.

 

Meşrutiyet Tiyatrosu'nun öncü ismi İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci'nin yazdığı oyun ilk kez 1916 yılında Şehir Tiyatroları Dar'ül Bedai'de oynanmış. Cumhuriyet kurulduktan sonra da ilk 1923 yılında sahnelenmiş. Atatürk, 16 Temmuz 1923 yılında bu oyunu işgalden yeni kurtarılmış İzmir'de seyretmiş.

Vasfi Rıza Zobu ve Bedia Muvahhit'i hatırlayanınız vardır elbette; işte bu iki usta oyuncu hayatlarının sonuna kadar değişen kadrolarla bu oyunda başrol oynamışlar.

 

100 yıllık bir oyun yani Hisse-i Şayia. Fakat konusu o kadar güncel ki, 1916 yılında bir Osmanlı konağında yaşanan olaylar ve sorunlar bugün de güncelliğini koruyor.

 

Modern yaşam tarzına sahip Tahir beyle (Zihni Göktay) geleneksel yaşam tarzı içindeki Faika hanım (Hikmet Körmükçü) beş yıl evli kalıp on dört yıl önce boşanmışlardır. Geçen on dört yılda, evliliklerinden doğan kızları Mahmure'yi paylaşamamaktan dolayı durmadan didişmektedirler. Bir hafta annesinin bir hafta babasının evinde kalan genç kızın hayatı cehennem azabına dönmüştür. Sevdiği genç adamla evlenme durumu işleri iyice çıkmaza sokar. Tahir beyle Faika hanım o kadar inatçıdır ki birinin ak dediğine diğeri mutlaka kara der. Gençlerin evlenebilmeleri için oyunun sahnesi olan Mahmure'nin halasının konağında bir düzen tertip edilir. Sonuçta Mahmure ile Necmi evlenir ama sorunlar hiç bitmez. Yeni evliler Tahir bey ve Faika hanım yüzünden neredeyse boşanmanın eşiğine gelirler. Sonunda çok radikal bir çözüm bulurlar. Herkes rahat eder, mutlu mesut yaşarlar.

 

Çözümü merak eden varsa oyuna gitsin efendim. Belki bir daha bu kadar usta oyuncuyu birarada görme fırsatı bulamazlar.

 

Küçük bir Not:

Oyunda Mahmure rolünü oynayan genç kız Zihni Göktay'ın gerçek hayattaki kızı ve damadı rolünü oynayan genç adam da gerçek hayattaki damadı. Bu da bize sürpriz oldu.

 
Toplam blog
: 314
: 1210
Kayıt tarihi
: 07.08.11
 
 

Üsküdar İstanbul doğumluyum ve halen burada yaşıyorum. Okumak, yazmak ve seyahat etmeyi çok seviyor..