Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Histeroskopi ve uygulama şekli

Histeroskopi ve uygulama şekli
 

Histeroskopi


Histeroskopi işlemi nedir?

Rahim boşluğunun ve rahim ağzının optik bir cihazla vajinal yoldan izlenmesi ve takip edilmesi işlemine histeroskopi işlemi denir. Histeroskop ise bu işlemin yapıldığı alettir. Sıra dışı kanamaların nedenlerinin incelenmesi, infertilite nedenlerinin araştırılması, doğumsal sorunların incelenmesi ve teşhis ve tanı koyulması ya da önceden tespit edilmiş polip veya myomların alınması ile doğuştan var olan şekil bozukluklarını gidermede, tedavi etmedehisteroskopi yöntemi uygulanmaktadır.

Histeroskopi yönteminin en sık kullanıldığı uygulamalar

Tüp bebek yönteminde başarısızlık oluşumunun nedenlerini araştırırken
Polip veya miyom alınmasında,
Rahim içi yapışıklıkların giderilmesinde
Rahim içerisinde herhangi bir bölgenin çıkarılmasında
Rahim içi hastalıkların tanı ve teşhisinde

histeroskopi yöntemi kullanılmaktadır.

Histeroskopi yöntemi ile tanı nasıl yapılır?

Tanısal yöntemlerde hastaya anestezi uygulamaya gerek yoktur. Hasta doğum masası dediğimiz masaya uzanır. Antiseptik sıvılarla temizlenen vajina ve rahim ağzına lokal anestezi yapılır. Daha sonra optik cihaz yavaşça rahime yerleştirilir. Optik cihaz ortalama olarak 5 cm çapındadır.

Hafif bir gaz; karbondioksit gazı ve yeterli sıvı sayesinde rahim içerisini daha net görmek mümkündür. Hastalık belirtileri olan dokulardan parça alınarak tanı için patolojik araştırmaya gönderilir. Hastalar histeroskopik tanı işleminde çok ağrı duymazlar ve bu işlem takriben 5 dk sürmektedir.

Rahim içi yapışıklıklarda histeroskopi yönteminin ne gibi faydası vardır?

Bu yöntem ile rahim içerisinde ki yapışıklıklar açılır ve geciken adetler, gebelikteki düşüklerin önlenmesine yardımcı olur.

Operatif (cerrahi) histeroskopi;

Tıpkı laparoskopi ameliyatları gibi benzer bir yöntemdir. Laparoskopi den farklı olarak daha kalın bir alettir. Bu yöntem 45 dk veya 1 saat sürmektedir.

Histeroskopinin riskleri var mıdır?

Teşhis ve tanı için yapılan histeroskopinin riskleri yok denecek kadar azdır.  Operasyon yöntemi ile yapılan histeroskopi öyle kolay değildir. Uzun ve zor süren bir işlem olduğundan bu işlem içerisinde bir iki komplikasyon çıkması mümkündür. En sık karşılaşılan “uterin perforasyon” yani rahim delinmesidir.  Rahim delinmesi; Rahmin içerisinde çaprazlı bir şekilde oluşur. Önemli bir şey değildir. Açılan yaralar bir müddet sonra iyileşir.

Komplikasyonlar:
Rahmi genişletmek için yapılan ilaçlar sebebi ile ciddi alerji, kişinin hassasiyetine göre alerjinin seyri değişir
Kanda pıhtılaşma
Nefes almada zorluk
Akciğerde sıvı birikimi
Hipotermi yani vücut ısısının düşmesi gibi

komplikasyonlar oluşmaktadır.

Histeroskopi işlemi sonrasın da hastaya neler olur?

Histeroskopi sonrasında vajina bölgesinde biraz leke, akıntı olabilir, kramplar hissedilebilir. Bu durum bir kaç gün sürmektedir. Mikrop kapılmaması için cinsel ilişkiden bir süre uzak durmalısınız.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu 

http://www.cemficicioglu.com.tr 

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..