Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Histeroskopi

Histeroskopi
 

Histeroskopi


Histeroskopi endoskop ile rahim ağzından girilerek rahim içinin gözlendiği işlemdir. Kullanım durumuna göre diagnostik ya da operatif olarak sınıflandırılabilir. İşlem sırasında rahim içi CO2 gazı ya da özelleşmiş solüsyonlar ile doldurularak rahimin duvarlarının birbirinden ayrılması ve var olan lezyonların görünür hale gelmesi sağlanır.

Tanısal histeroskopide, rahim ağzı, servikal kanal kaynaklı polip ya da diğer lezyonların gözlenmesi, endometriyum yapısının ve patolojilerinin tanınması, adezyon varlığının belirlenmesi sağlanabilir. Operatif histeroskopide ise, submuköz yerleşim gösteren kaviteye uzanan myomların rezeksiyonu, rahim içi adezyonların açılması, rahime yakın tubal tıkanıklıkların açılması, rahim içi septumun rezeksiyonu, endometrium dokusunun ablasyonu gibi işlemler yapılabilir.

Histeroskopi komplikasyonları

Nadir olmasına rağmen histeroskopi bazı riskler taşıyabilir. Rahim duvarının zedelenmesi, damar yaralanmaları, post operatif enfeksiyon gözlenebilir. Rahim içini doldurarak görüntü sağlamaya yönelik kullanılan sıvının damar sistemine aşırı geçişi durumunda akciğer ödemi, elektrolit dengesizliği gibi durumlar meydana gelebilir.

Histeroskopi kontrendikasyonları

Aktif pelvik inflamatuvar hastalık, anormal uterin kanama, gebelik durumu, servikal kanser varlığı histeroskopi yapılmasından kaçınılan durumlardır.

 

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..