Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '17

 
Kategori
Deneme
 

Hitler mi? Şarlo mu?

Hitler mi? Şarlo mu?
 

Charles Chaplin


Dünya tarihine not düşen iki karakter, Birincisi Hitler arkasından binlerce ölü, kin nefret bırakan dünyanın en megaloman ve en nefret edilen adamı, İkincisi ise binlerce hayran, hikaye ve insanları gülerken düşündüren filmler bırakmış, en ünlü, en popüler, en sevilen komedyeni.

İkisi de (1889) aynı yıl, (Nisan) aynı ay dünya ya gelmiş iki adam, öyle zıt karakterler ki bir ak iken öbürü karanlık. Gerçi ben de Nisan ayında dünya ya geldim ama ikisine de benzemem. Londra'nın yoksul mahallerinde doğmuş, Annesi ve Babası müzikal oyuncusu olan Şarlo, kulislerde büyüdü.

Hitleri unutalım, dünyayı savaşa sürükleyen bir karakter zaten karakter de olamaz.

Modern dünyanın meddahı, Şarlo’nun hayatı ve eserleri gerçekten takdire şayan. Herhalde, Amerika’da yaşayıp da onlarca film yapmasına rağmen Amerikan vatandaşı olmayı istemeyen tek kişi Şarlo'dur.

1913 yılında Amerika’ya giden Şarlo popüler olması için iki sene yetti. 1915'te Amerika’nın en popüler komedyeni idi. Charles Chaplin'in sinema dünyasına getirdiği en büyük olay magazin yapma fikri idi. Yani günümüzde magazin programlarında gördüğümüz starların ilki Şarlo idi, bu fikri topluma aşılayan da Şarlo idi. Kısaca önce toplum içinde gerçek hayatta popüler oldu, sonra filmleri için gişelerde kuyruklar oluştu. Yarattığı karakter Şarlo / Charlot ile dünyada ün kazandı. Yoksul, küçük serseri Hitler'in stili ve bıyıklarını  (gerçi Hitler mi ondan aldı, yoksa o mu Hitlerden aldı, bunun doğrusuna ulaşamadım), buruşuk melon şapka, büyük ayakkabılar, ayak uçları dışarı doğru yürüyüş, dar frak ceketi, bol pantolonu, iktidarı mı yoksa sefaletimi temsil ettiğini anlayamadığım bastonu oluşturduğu bu karakter sadece o yıllar değil tüm zamanların sessiz komedyeni olarak tarihe not düştü.

I. Dünya Savaşı yıllarında dünya da en çok tanınan insan Şarlo idi.1978 yılında çektiği Shoulder Arms

/ Şarlo Askerde filmi ile siyasi kişiliğini öne çıkardı. O güldüğümüz filmlerin çoğu sosyal içerikli filmler, bir tür kara mizah diyebiliriz. Modern Times/ Modern zamanlar (1936)  filmi bir sosyal eleştiri filmi idi, Amerika'da özellikle sermaye sahibi kişiler tarafından büyük tepkiler aldı. Modern zamanlar filmi ile Hitler yanlısı, Yahudi düşmanı iş adamı Henry Ford'u eleştirdi.

II. Dünya Savaşı’nın başlamasından altı gün sonra Hollywood'da gizlice (1940) The Great Dictator filminin çekimine başladı.

Mükemmeliyetçi Şarlo'nun film çekimi 559 gün sürdü, beğenmediği sahneleri tekrar tekrar çekerdi. Filmin sonunda seyirci karşısına Şarlo olarak çıkarak son noktayı koydu ve seslendi ;

"İmparator olmak istemiyorum. Bu dünyada herkese yer var. Yaşam özgür ve güzel olmalı. Yahudi, Katolik, siyahi, beyaz herkese yardım etmek istiyorum. Açgözlülük, erk hırsı insanların ruhlarını zehirledi, bilgimizi saygısız ve yobaz yaptı. İnsanlığa, iyiliğe gereksinimimiz var. Güç halkın elindedir. Diktatörler ölür, özgürlük ölmez."

Charlie Chaplin'in Amerika rüyası 1952  yılında bitti, İsviçre'ye yerleşti..Sadece 1972 yılında Özel Oscar ödülünü almak için Amerika’ya giden Şarlo 1975 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalye unvanını aldı. 1977 yılında İsviçre'nin Coirser-sur-Vevey kentinde hayata gözlerini yumdu.                                                                                        

Hayatı, filmleri kadar hareketliydi, dört evlilik geçiren Şarlo, eşlerinden üçü başrol oyuncusuydu. Son evliliği 53 yaşında Paulette Gıddard ile  gerçekleştirdi.                                    

Sinema kimi insanları sonsuza kadar unutulmaz kılar. 1889 yılında Londra'da dünyaya gelen bu adamın 2017 yılında dünya coğrafyasında adını bilmeyen yok. Kırk yıllık sanat hayatında 79 film yaptı. Evet, İnsanlar öldükten sonra sadece eserleri ile iyi ya da kötü anılar, Hitler'e herkes beddua ederken, Bu neşeli kalender söylediklerini bilen adam, sonsuza kadar anılacak. Teşekkürler Sir Charlie Spencer Chaplin bize insanlara güler yüzle, kalp kırmadan bir şeyler anlatılabileceğini gösterdiğin için.

İyi seyirler…

 

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..