Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '07

 
Kategori
Otomobil
 

Hızlanmak ve durmak..!

Hızlanmak ve durmak..!
 

Sevdiğim eski bir çalışma arkadaşımın GTI sınıfı bir aracı vardı. Aracı nasıl kullandığını da tahmin ettiniz herhalde. Bu arkadaşımın çok güzel bir sözü vardı. Hep şöyle derdi:

"Beşir Bey, bu araba hızlandığı gibi durmuyor..!"

:)))

Gerçekten de öyle. İş hızlanmak olunca 100km' ye 3sn bile çıkan araçlar var. Mevcut araçların hızlanma eğrileri çok farklı. Bugün en yavaş araç için 100km' ye çıkma süresi 17-18sn iken en hızlı bunun neredeyse 6' da biri. Peki ya iş durmaya gelince neler oluyor?

Ortalama bir binek otomobilin 100km' de giderken durma mesafesi 40m civarında. Peki en hızlı otomobillerin durma mesafesi nedir? Lastikleri ne kadar geniş, fren diskleri ne denli büyük bile olsa max 32-33m civarı. Sadece %25 daha iyi. Hızlanmadaki gibi 5, 6 kat bir fark yok.

Yani gerçekten arabalar hızlandıkları gibi durmuyor, aslında duramıyor. Çünkü durma işlemi tamamen fizik kurallarına göre oluyor. En fazla ABS gibi ilave teknolojilerle frenleme esnasında aracın kontrolünü elinizde tutarsınız hepsi bu. Daha fizik kurallarını değiştirebilen bir otomobil yapılamadı:) Peki bu gerçeği idrak eden arkadaşımın araba kullanma şekli değişti mi?

Üzgünüm..! Bilmek her zaman yetmiyor maalesef..!

Hoşcakalın..!

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..