Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hızlı ve anlayarak okumak

Hızlı ve anlayarak okumak
 

Hızlı okuma bazıları için arkadaşlarını yada ailelerini etkilemenin bir yolu, bir ihtiyaç değil. Bu yüzden kıymeti tam olarak anlaşılamamış durumda. Aslında zamanın ve bilginin bu kadar kıymetli olduğu bir dönemde bence çok önemli bir konu.

Bu konuda çeşitli eğitim setleri vb. pazarlanıyor. Ben hiç bu tip bir set kullanmadım ama gerçekten hızlı okuyor ve işin enteresan tarafı hatırlayabiliyorum. Zamanında kendi kendime uydurduğum ve daha sonra benzerlerini internetten okuduğum bazı yöntemler ve yaptığım bazı pratikler işime yaramıştı.

Öncelikle 35 sayfalık bir yazı alacaksınız önünüze ve okumaya başlamadan önce birde saat alacaksınız yanınıza. Çok hızlı bir şekilde okumaya çalışacaksınız ama amacınız okuduğunuzşeydeki temel noktaları, genel içeriği hatırlamak olacak şekilde konsantre olmanız gerekiyor. Eğer bu şekilde egzersiz yaparsanız öncelikle zaman kazanma tarafını çözmüş olacaksınız.

Daha sonra geliştirilmesi gereken kısım aynı zaman zarfında daha fazla anlayabilme kapasitesine ulaşmak. Daha fazla anlamak demek daha fazla kelimeyi daha hızlı okumak anlamına geliyor. İlk denemeleriniz size çok saçma gelip canınızı sıkabilir ama pes etmemenizi öneririm. Çünkü hızlı okuma becerisi bisiklet sürmek gibi öğrenirken zor ama sonrasında unutulmuyor.

Bizlere ilkokulda önce alfabeyi sonrada harflerin nasıl söylendiği öğretilmişti. (Sanırım şimdi hece önce öğretiliyor. Heceler yanyana getirilerek kelimeler oluşturuluyor. Yani eğitim şekli değişmiş durumda) Biz harfleri doğru telafuz ederek anlamlı bir şekilde yanyana getirdiğimizde kelimeler ortaya çıkıyordu. Hatta yanımızda taşıdığımız fasulyelerle masaya yazıyorduk kelimeleri. Bize harf harf yazmak öğretildiği için harf harf okumayı öğrendik.

İşte sıkıntı burada başlıyor. Biz harf harf okumaya çalıştığımız için farkında olmadan zaman kaybediyoruz. Ama kelime okumayı öğrenebilirsek ve bunu beynimize öğretebilirsek o zaman göz-beyin koordinasyonu o şekilde sağlayacak ve çok hızlı okuyabileceğiz. Ortalama bir okuyucu ile hızlı okuyan arasındaki fark gözleri ile bir anda gördükleri kelime sayısı. Ne kadar çok kelimeyi görebiliyorsanız o kadar hızlı okuyorsunuz.

Bildiğim kadarı ile okuma seviyenize göre farklı şekillerde hızlı okuma öğretiliyormuş. Örneğin yüksek sesle okutma, çok yakından bakma vb.

Eğer okurken bir şeylerle ilgileniyor, kalem çeviriyor, bir şey dinliyor, hatta birileri ile konuşuyoranız bu ciddi anlamda okumayı yavaşlatıyor.

Konuştuğunuzdan 2-3 kat fazlası hızda okuyabiliyor olmanız gerekiyor.

Her ne kadar kelime kelime okumayı öğrenme konusunda şaşırıyorsamda şu anda çocuklarımızın hızlı okuma konusunda doğru yolda olduğunu biliyorum.

Bir yandanda hızlı okumanın bir çok yerde faydasını görürüsünüz. Çabuk kitap bitirme, işyerinde raporları herkesden önce okuma, daha hızlı araştırma yapabilme vb.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..