Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '10

 
Kategori
Tiyatro
 

Hizmetçiler

Hizmetçiler
 

Birçoğumuz statüleri bakımından üstümüzde yer alan insanların yerinde olmak isteriz. Bu kişiler, kâh işyerindeki patronumuz olur, kâh da evlerini temizlediğimiz, alışverişlerini yaptığımız, çamaşırlarını yıkadığımız evlerin sahipleri... Toplumun yüksek yaşam seviyesine sahip kesimlerinde efendiler ile hizmetçileri arasındaki ilişkiler; hizmetçilerin günün birinde efendilerinin servetlerine sahip olma hayalleriyle sürüp, gider.

Fransız oyun yazarı ve aktivist Jean Genet (1910-1986)'nin ünlü oyunu Hizmetçiler, bu kez Müge Gürman'ın yorumuyla sahnedeki yerini aldı. 1933 yılında işlenen Papin Kardeşler Cinayeti'nden uyarlanarak kaleme alınan Hizmetçiler; iki hizmetçi kız kardeşin, efendilerini öldürmenin planlarını yaparken yaşadığı olayları konu alıyor. Aynı köşkte hizmetçi olarak çalışan Claire ve Solange, kendilerine boyuna eziyet eden hanımefendilerinden kurtulmanın planlarını yapmaktadır. Köşkün sahibi bayanın eşi, yine hizmetçilerin yazdığı imzasız bir ihbar mektubuyla hapse atılmıştır. Efendilerini de boğarak, yıllardır hizmetçi olarak içinde yaşadıkları tatlı hayatın, bu kez sefasını sürmeyi hayal ederler. İki kardeşin bu yöndeki planları, zaman içinde bilinçaltlarına dek yansır.

Oyunun iki perdesinde sahnelenen farklı kişilikler, zaman zaman gündelik hayatımızda da kendini gösteren karakter gelgitlerine atıfta bulunuyor. Günümüz insan ilişkilerinin en onulmaz yaraları olan ikiyüzlülük ve ihtiras, oyunda en komik halleriyle izleyicilerin yüzlerinde bir nebze de olsa tebessümler bırakıyor.

Tiyatroseverler için devlet tiyatroları ile özel sahneler, birbirlerinden çok farklı fiyat politikalarına sahip kültürel mekânlar olmaktadır. Hiç şüphesiz her seyirci ödediği ücretin karşılığını, sahnelenen güzel bir oyunda görmek ister. Hizmetçiler'in oyuncu kadrosunda, profesyonel olmamalarına karşın rollerinin hakkını fazlasıyla veren genç isimler vardı: Sezin Bozacı, Sanem Öge ve Alper Saldıran. Acaba İstanbul'un diğer sahnelerinde de, izleyenlerde aynı tat ve duyguları bırakan daha henüz keşfedilmemiş renkler var mı?

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..