Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '09

 
Kategori
Güncel
 

Hocalı katliamını anmak!

Hocalı katliamını anmak!
 

Timetürk'ten..


26 Şubat 1992 günü Ermenistan askerleri Azerbeycan'ın Hocalı bölgesine girerek sivil katliamı yaptı.

Binin üzerinde sivil insan, kadın, çocuk kurşunlarla ya da yakılarak öldürüldü.

Ruslar kabul etmeseler de, katliamda Rus askerlerinin de Ermenistan askerlerine yardımcı oldukları, sonradan yapılan itiraflarla ortaya çıktı.

Yapılanın, tarihteki tüm örnekleri gibi, "Haçlı seferi" ruhuyla yapıldığını, Hocalı katliamında bulunduktan sonra, hatıralarını Beyrut'ta kaleme alan Ermeni gazeteci Daud Kheriyan, 'For the sake of cross' (Haçın Hatırı İçin) isimli kitabında (sayfa: 62-63) şu satırlarla ifade ediliyor:

"...Gaflan denen ve ölülerin yakılmasıyla görevli Ermeni grup, Hocalı'nın 1 kilometre batısında bir yere 2 mart günü 100 azeri ölüsünü getirip yığdı. Son kamyonda 10 yaşında bir kız çocuğu gördüm. Başından ve elinden yaralıydı. Yüzü morarmıştı. Soğuğa, açlığa ve yaralarına rağmen hala yaşıyordu. Çok az nefes alabiliyordu. Gözlerini ölüm korkusu sarmıştı. O sırada Tigranyan isimli bir asker onu tuttuğu gibi öteki cesetlerin üstüne fırlattı. Sonra tüm cesetleri yaktılar. Bana sanki yanmakta olan ölü bedenler arasından bir çığlık işittim gibi geldi. Yapabileceğim bir şey yoktu. Ben Şuşa'ya döndüm. Onlar haç'ın hatırı için savaşa devam ettiler.." (Timetürk'ten)

17 Yıl sonra bugün, Hocalı da şehit edilen Azeri kardeşlerimizi rahmetle anarken, zalimlere karşı her daim onların yanında olacağımızı da vurgulamalıyız..

Kötülük ve kital kimden gelirse gelsin, insanlık suçudur..Ne 1915 yılında Osmanlı coğrafyasında yaşananlar ne 1992 de Hocalı da yaşananlar sahiplenilecek şeyler değildir.

Haksız yere insan öldürmenin, Haç için olanı da Hilal için olanı da Allah'ın lanetine müstehaktır. Esasen, bu tür katilamlarda Haç da Hilal de bahaneden ibarettir.. Asıl neden, insanların hiç bitmeyen iktidar ve güç hırsıdır ki, çoğu zaman Şeytanın dürtüklemesiyle ortaya çıkar..

Bugün Türkiyenin bölgesinde barışı tesis için çalışan, insiyatif alan bir ülke olması, bu tür acılarının dindirilmesi açısından çok önemlidir.

Bu anlamda Azerbeycan ve Ermenistan arasındaki sorunların çözümünde de Türkiye önderlik yapacaktır.. Doğrusu, her ülke insanının kendi topraklarında huzur ve barış içerisinde yaşamasıdır.

Kıbrıs sorunu gibi Karabağ sorunu da, bölgenin huzursuzluğundan nemalanan emperyalist güçlerin işine gelir..

Ermenistan da artık, bölge dışı güçlere güvenmek yerine, kendi yaşadığı bölgeye entegre olma yolunu tutmalıdır..

Yurtta sulh, bölgede sulh, cihanda sulh...

Hocalı'da can veren Azeri kardeşlerimizi bir kere daha rahmetle anıyorum!..

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..