Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '12

 
Kategori
İnançlar
 

Hocayla Cuma sohbeti....

Hocayla Cuma sohbeti....
 

forumacil.com


 

"Selamünaleyküm hocam"
 
"Aleykümselam evladım. Bu gün Cuma namazında seni göremedim."
 
"Evet hocam ben bugün Cuma namazını bir köy camiinde kıldım."
 
"Allah kabul etsin evladım. Bana bugün soracağın bir şeyler var mı?"
 
"Olmaz mı hocam?. Bugün size haram aylar ve nesî hakkında sorularım olacak."
 
"Haram aylar Kuran şeriati inmeden de kutsal kabul edilen aylardı.. Fakat uygulamada keyfilikler vardı. Haram aylarda kan dökmemek ,hac ve kabeyi tavafa izin vermek, seyahat serbestisi tanımak gerekirken birçok ihlallerle bu aylarda hurmette kusurlar işleniyordu. Bu ihlallere cevap Rabbimizden şu sözlerle gelmişti…
 
"Sana haram ayı, yani onda savaşmayı soruyorlar.
De ki: "O ayda savaşmak büyük bir günahtır..."
 
"Haram aylar hangileriydi hocam?"
 
"Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarında savaş yapmak yasak olduğu için bu aylar haram aylar = el-eşhuru’l-hurum olarak adlandırılmıştır. Cahiliye devrinde Araplar arasında iç savaşlar eksik olmazdı. Yalnız haram aylarda savaş yapılmazdı."
 
"Tamam ama bu islamiyetten önceydi değil mi hocam? İslamiyet bunu değiştirmedi mi?"
 
"İslam dini prensip olarak ulaştığı toplumlarda var olan iyi ve güzel uygulamalara dokunmaz. Aslı Hz. İbrahim(A.S.)`e dayanan temel amacından uzaklaştırılmış olsa da bu aylarda savaşmamak gibi güzel uygulamaları İslam dini sürdürmüş, bu aylarda kendilerine savaş açılmadığı sürece Müslümanlar müşriklerle savaşa girmemişlerdir. Kur`an-ı Kerim`de “Haram Aylara saygı gösterilmesi emredilmektedir. (Maide, 5: 2; 97)"
 
"Yani Arap kültürüne uygun olarak ayetler inmiş oluyor. Değil mi hocam?"
 
"Evet evladım."
 
"Ama Araplar Nesî denilen uygulamalarla bu haram ayların yerlerini değiştiriyor veya haram ayların arasına helal ayları sokuyorlarmış."
 
"Evet, maalesef öyle evladım. Kuranda bahsedilen Nesi fesadıyla Araplar ve/veya Yahudiler  hedef alınmaktadır. Araplar ve/veya Yahudiler bazı "güneş yılına isabet eden 13. ayları bir sonraki seneye devrederek bir sene bazı aylarda kendilerine haram kılınan davranışları helal, diğer sene helalleri haram yapmışlardır. Arapların yaptığı ise çok daha büyük bir günah olup mevsimlerin gözetilmesi toptan kaldırılmıştır.
 
Örfî anlamda, özel bir ayı te­hir etmek demek olduğu gibi er­telenen ayın ismi de olur. Araplar ayları ertelemek için bu kelimeyi kullanırlar. Ertelenen aylara "nesi ayı" denir. "Ennesîy" yani "nas'y" ismi, hesap yapan, ayları er­teleyen kişi demektir."
 
"Peki Kuran'da bununla ilgili ayet var mı hocam?"
 
"Evet, bu uygulamalar üzerine Tevbe suresinin 36. ve 37. ayetleri inmiştir evladım. Ve o ayetlerle Nesî yasaklanmıştır."
 
"O ayetlerde ne diyor hocam?"
 
"36.
Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin. Fakat Allah’a ortak koşanlar sizinle nasıl topyekûn savaşıyorlarsa, siz de onlarla topyekûn savaşın. Bilin ki Allah, kendine karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir.
 
37.
Haram ayları ertelemek, ancak inkarda daha da ileri gitmektir ki bununla inkar edenler saptırılır. Allah’ın haram kıldığı ayların sayısına uygun getirip böylece Allah’ın haram kıldığını helal kılmak için Haram ayı bir yıl helâl, bir yıl haram sayıyorlar. Onların bu çirkin işleri, kendilerine süslenip güzel gösterildi. Allah inkarcı toplumu doğru yola iletmez"
 
"Bu ayetten sonra bu işler düzelmiş mi hocam?"
 
"Evet, Hz. Peygamber veda haccında yaptığı bir konuşmada ganimet toplamak amacıyla haram ayların yerlerini değiştiren ve bu aylarda savaş yapanları yukarıdaki ayetlerden sonra uyarmış ve şu sözü söylemiştir.
 
"Zaman, dönüp dolaşıp Allah Teala'nın gökleri ve yeri yarattığı günkü (ilk) hey'etine kavuştu."
 
"Ondan sonra ayların yerleri değişmiş olamaz mı hocam?"
 
"Hayır, o ayetten sonra herşey normale girmiş. O bakımdan merak etme."
 
"Peki hocam teşekkürler. İyi Cuma'lar"
 
"Sana da evladım. Allah emanet ol."
 
 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..