Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '17

 
Kategori
İnançlar
 

Hocayla Ramazan sohbeti...

Hocayla Ramazan sohbeti...
 

“Hayırlı Ramazanlar hocam”

“Oo evladım hoş geldin. Senin de Ramazan-ı Şerif’in hayırlı olsun.”

“Sağ olun hocam. Yarın gireceğimiz Ramazan ayıyla ilgili olarak sizden icazet almaya geldim.”

“Allah razı olsun evladım. Dilimin döndüğü kadarıyla anlatayım. İslamiyette mübarek aylar, günler ve geceler vardır. Bunlardan biri de üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayıdır. Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: ''Recep Allah'ın ayı, şaban benim ayım ve ramazan da ümmetimin ayıdır.''  Bu ay Arabî ayların dokuzuncusudur ve kıymeti bakımından bütün zaman dilimlerinin en başında yer alır. Zira oruç nimeti bu aya has olarak farz kılınmıştır. Kur'an -ı Kerim bu ayda indirilmiştir. Bin aydan daha hayırlı olduğu haber verilen Kadir Gecesi yine bu ayın içinde gizlidir.”

“Peki hocam, bu ayda yapılan ibadetler, diğer aylara göre yapılan ibadetlerden daha mı değerlidir?”

“Bu ayda ifa edilen bir farzın, diğer aylarda yerine getirilen yetmiş farza bedel olduğu bildirilir. Kim bu ayda hayırlı bir amel ile Rabb'ine yaklaşırsa, diğer aylarda bir farzı yapmış gibi sevap kazanır. Yine bu ayda bir farzı yerine getiren kimse, diğer aylarda yetmiş farzı yerine getirmiş gibi sevap kazanır.” 

“Peki hocam, bu ayı nasıl değerlendirmeliyiz?”

“Nisa suresinin 35. Ayeti şöyle der:

“Allah’a ibadet edin. O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, sorumluluğunuz altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.”

“Peygamber efendimizin bu konuda bir hadisi var mı hocam?”

“ Olmaz mı evladım? Peygamber efendimiz bir hadisinde;

“Üzerinde nefsinin hakkı vardır. Rabbinin hakkı vardır. Misafirinin hakkı vardır. Ailenin hakkı vardır. Her hak sahibine hakkını ver!” buyurmuşlardır.

“Hak konusunu biraz açar mısınız hocam?”

“Üzerimizde anne-babamızın hakkı vardır. Zira onlar, bizleri türlü meşakkatle dünyaya getirmişlerdir. Nice zorluğa göğüs gererek büyütüp hayata hazırlamışlardır. Üzerimizde eşimizin, evladımızın hakkı vardır. Zira onlar, bizlere Allah’ın birer emanetidir. Hayatın yükünü beraberce paylaştığımız değerlerimizdir. Öyleyse annemiz, babamıza merhamet ve hürmetle, eşimiz ve evladımıza da sevgi, şefkat, ülfet ve muhabbetle davranalım. Üzerimizde akraba ve komşularımızın hakkı vardır. Zira onlar bizim için birer bereket vesilesidir. Öyleyse akraba ve komşularımızdan ilgiyi kesmeyelim. Onların sevinç ve üzüntülerini paylaşalım. Üzerimizde yetimlerin hakkı vardır. Zira onlar, bizim için birer imtihan vesilesidir. Öyleyse yetimlere sahip çıkalım. Ellerinden tutup onları hayata hazırlayalım.”

“Anladım hocam, bunlar çok önemli konular. Bunlar dışında Ramazan ayında başka neler yapmamız gerekir?”

“Öncelikle böyle zamanlarda kulluğumuzu gözden geçirerek, eksik ve hatalarımızı ele almalı ve bunları düzeltebilmenin yollarını aramalıyız. Yani hesaba çekilmeden önce burada kendimizi hesaba çekmeliyiz.

Ramazan ayını günahlarımızın affı için bir fırsat bilmeli ve bol bol tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Özellikle müslümanların içinde bulunduğu sıkıntıları düşünerek dua edip Allah'a yalvarmalıyız.

İmkânımız nispetinde çokça Kur'an okumalıyız. Eğer bir günlük gazeteye göz atmak için ayırdığımız zaman kadar Yüce Kur'an'ı okumaya ve televizyondaki bir eğlence programı kadar Allah'ın kelamını dinlemeye vakit ayıramıyorsak, kalbimizde ciddi bir manevi hastalığın var olduğunu kabul edelim.

Daha önce söylediğim gibi, akrabalarla, komşularla ve dostlarımızla olan yakınlığımızı bir kat daha artırmalı ve yapacağımız ziyaretlerle onların gönlünü almalıyız.

Etrafımızdaki fakir fukaraya yardım etmeli, imkânımız ölçüsünde sadaka vermeli, fakir öğrencilerin okuması için onların elinden tutmalıyız. Çünkü bu zaman dilimlerinde vereceğimiz sadakalar veya zekâtlar bize kat kat sevap getirecektir.”

Anladım hocam. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Size tekrar hayırlı Ramazanlar diliyorum. Sağ olun.”

“Sen de Allah’a emanet ol evladım.”

 

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..