Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '07

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Holiday Inn Cıty İstanbul Topkapı atakta...

Holiday Inn Cıty İstanbul Topkapı atakta...
 

Bir kentin nasıl bir gelişme içinde olduğu, otelleriyle belli olur. Çok seyahat edenler bunu daha iyi bilirler. Gerçi uluslararası dev otel zincirleri, hangi ülkeye gitseler aynı standartlarda aynı otelleri kuruyorlar.

Standartta yerel özellikler oluyor tabii ki, McDonald’s’ın bizim köfteyi portföyüne koyduğu gibi. Turizm sektöründe bulunan birçok otel işletmeci iş adamlarımız İstanbul’un, Anadolu’nun yüzlerce otel kaldıracağına inanıyor. Bence de haksız sayılmazlar. Ancak sektördekileri de koruyucu şekilde ve sayıda da olmalılar.

Yerel oteller, kendilerini geliştirip, birleşerek zincir halinde standart yaratamadıkları için yabancı zincirler karşısında batma noktasına doğru koşuyorlar. Beyaz ve temiz bir havlu sunamayan öyle çok otel var ki... Hijyen ve güvenlik otellerin en vazgeçilmez kuralları.

Accor gibi zincirler, Türkiye’ye iştahla bakıyorlar. Biz Türklerin pahalı olduğu için korktuğumuz beş yıldızlı otellerin dışında yapılacak makul fiyatlı “orta direk” otellerinin çok ilgi göreceğini düşünüyorum. 50–65 Euro arasında bir fiyata 3–4 kişilik bir ailenin gecelemesi, çok yaratıcı bir fikir. Cumhuriyet, Huzur, Anayurt ve Dilaver otellerine veda zamanı geliyor.

Geçenlerde bir toplantı için Topkapı’daki bir oteldeydim. Eskiden adı Olcay Otel’di, şimdi Holiday Inn olmuş. Patron Mazhar Olcay’ın ailesiyle yönettiği otel, Holiday Inn olunca daha fazla müşteri çekmeye başlamış. Gidiş o gidiş. Uluslararası network için zincire gerek var. İstanbul’da 34 yıllık geçmişe sahip Olcay Hotels, üç yıl önce İntercontinental Hotels zincirine katılarak Hotels Inn İstanbul Cıty Topkapı adıyla hizmet vermeye başladı. Son yenilikleri öğrenmek üzere Otelin Genel Müdürü Musa Olcay’ı Holiday Inn’de ziyaret ettik. Ve yaptığımız görüşme sonucunda aldığımız görüşleri beğeni ile okuyacağınız inancındayım.

İntercontinental groups hoteller zinciri Türkiye’de büyüyor..
Uluslararası oteller zinciri The Intercontinental Hotels Groups, İstanbul’daki 4. otelleri Holiday Inn İstanbul City’i “franchise” sistemi ile hizmete soktu. Grup, Bursa ve İzmir’de açacağı yeni otellerle Türkiye’deki otel sayısını 6’ya çıkaracak. The Intercontinental Hotels Groups bünyesinde yer alan Holiday Inn İstanbul Cıty, Topkapı’daki eski “Olcay Otel”in yeniden düzenlenmesiyle hizmete girdi.

Otelin açılışı dolayısıyla kendisinin görüşlerine başvurduğumuz Holiday Inn İstanbul Cıty Genel Müdürü Musa Olcay, Olcay Otel ile 30 senelik otelcilik tecrübesinden sonra turizm sektörüne daha faydalı olabilmek amacıyla uluslararası bir otel zincirine katılmaya karar verdiklerini ve Holiday Inn zinciriyle anlaşma yaptıklarını söyledi.

Uluslararası otel zinciriyle “franchise” sistemi ile anlaşma yaptıklarını, otelin işletme ve yönetiminin kendilerinde olacağını dile getiren Olcay, anlaşma yaptıkları grubun özellikle güvenliğe ve hijyene önem verdiğini, bu alanlardaki kriterlerin sağlanıp sağlanmadığı konusunda yılda en az 2 kez denetimden geçeceklerini bildirdi.
En önemli unsurun zincir otellerin uyguladığı kalite standartlarını yakalayabilmek olduğunu belirten Olcay, bu nedenle firmanın istekleri doğrultusunda yatırımlarını gerçekleştirdiklerini anlattı.

Olcay, müşterilere güler yüzlü hizmet vererek İstanbul’u daha iyi tanıtmayı amaçladıklarını bildirdi. Musa Olcay, bir soru üzerine, eski Olcay Otel’in neredeyse baştan aşağı yenilendiğini söyledi, ancak yatırım tutarı hakkında bilgi vermedi.

OTEL SAYISI 6’YA ÇIKIYOR
Olcay, İntercontinental Hotels ‘in dünya çapındaki 3 bin 200 otel zincirine Holiday Inn İstanbul City’nin de katılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “İstanbul günden güne artan cazibesi, turistik hizmetlerdeki kalitesi, tarihsel ve kültürel değerleriyle önem kazanan metropol bir şehir oluyor” dedi.

İstanbul’da, Holiday Inn, Crown Plaza İstanbul Ataköy ve Ceylan Intercontinental Taksim otellerinin kendi katıldıkları zincire bağlı olduğunu anımsatan Olcay, Holiday ınn’ de kentin tarihi ve turistik bir bölgesinde hizmet vereceğini dile getirdi. Olcay, İntercontinental groups olarak ; Bursa’da bir Holiday Inn oteli ile 1 Ağustos’tan itibaren İzmir’de Crown Plaza otellerinin açılacağını, bu şekilde İntercontinental groups ‘un Türkiye’deki otel sayısını 6’ya çıkaracaklarını ifade ederek, “Intercontinental Hotels Groups sayesinde üye otellerin dünya çapındaki en büyük rezervasyon sistemine erişimi kendi uydu bağlantıları ile sağlanıyor. Yaklaşık 1 milyon seyahat acentesine ve internet kullanıcılarının İntercontinental Groups’a üye otellerine erişimleri bu sayede gerçekleşiyor” diye konuştu.

İSTANBUL’UN ZAMANA İHTİYACI VAR
Olcay, İstanbul’un turizmde bir marka haline gelmesiyle ilgili bir soru üzerine de şehirleri başka şehirlerle karşılaştırmanın doğru olmadığını belirterek, “İstanbul’un zamana ihtiyacı var” dedi.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) , Kültür ve Turizm Bakanlığı birlikte, uzun zamandır İstanbul’u bir marka yapmaya çalışıyorlar.Bu yolda ilerleyebilmek için uluslararası otel zincirlerinin İstanbul’a yatırım yapmalarına önem veriyorlar. İstanbul Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (TUROB) de İstanbul’un tarihi ve kültürel yapısıyla dünyanın en önde gelen şehirlerinden biri olduğunun farkında olarak kenti Roma, Londra ve Paris gibi turist çeken bir yer haline getirmek için İstanbul destinasyonunun mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğinin bilincindeler. Olcay, İstanbul’un değerini fark eden yabancı yatırımcıların yavaş yavaş gelmeye başladığını dile getirerek, başka uluslararası otel zincirlerinin de kente yatırım yapmalarını beklediklerini kaydetti.

Holiday Inn İstanbul City’de, 143 oda ve 5 suit ile 250 kişilik toplantı ve 450 kişilik balo salonları bulunuyor. Business çenter, fitnesi çenter, kapalı yüzme havuzu ve saunanın da yer aldığı otelde, müşterileri rahat ettirmek için 5 çeşit yastık servisi sunuluyor.

İstanbul’un son zamanlarda iyi bir ivme yakaladığını hatırlatan Olcay, kentin en büyük sorununun ulaşım olduğuna dikkat çekti. Olcay, İstanbul’un otel ihtiyacının yanı sıra , uçağa da ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, ’’Antalya’da olduğu gibi, İstanbul’a tarifeli seferlerle charter seferlerinin arttırılması gerekiyor. İstanbul’daki kongre ve fuar merkezleri Avrupa’dakilere göre daha küçük . Büyük kongre merkezlerine de ihtiyacımız var.’’dedi.

Kıyı oteli ile şehir otellerinin farklı olduklarını hatırlatan Olcay, otellerinin iş insanlarına yönelik olduğunu, otelde uyku ve kahvaltıya özel önem verdiklerini vurgulayarak, ’’iş insanları oteli uyumak için kullandığı için uykuya ve istirahata önem veriyorlar. Bizde iş insanları için yastık menüsü oluşturduk. Yatak seçimlerimize de önem veriyoruz ve yatakları yedi yılda bir değiştiriyoruz.Türk mutfağına da önem veriyoruz. Otelin mutfağı tam menü olarak 24 saat açık’’ diye belirtti.

Günümüzde SPA merkezlerinin 5 yıldızlı oteller için vazgeçilmez olduğuna işaret eden Olcay, ‘’Sağlık turizmi bizim için çok önemli. Biz SPA merkezimizde minimum makine kullanarak, insan eliyle masaj yapıyoruz. SPA ‘da suyla gelen sağlık anlayışını benimsiyoruz.’’ Dedi. Ayrıca Türk motiflerine ağırlık vererek Türk hamamını da hijyeni ön planda tutarak , yabancı turistlerin ve iş adamlarının aradığı hizmet haline getirdiklerini sözlerine ekledi..

Musa Olcay: ‘’Yerli turist krizin sigortası’’
Musa Olcay, yerli turistin kriz dönemlerinde oteller için bir sigorta olduğunu ve yerli turisti önemsediklerini söyledi. Olcay, hedeflerinin yüzde 50 yabancı yüzde 50 yerli misafir ağırlamak olduğunu belirterek, ’’Ancak gerçekleşen yüzde 40 otelimize gelen yerli turist bir daha geliyor.10–12 yıldır devamlı gelen müşterilerimiz var:’’ diye sözlerini bitirdi.

Yeni bir otel açacak mısınız? Sorumuza da: Ankara’da bir otel açmayı düşünüyorduk. İntercontinental grubu başkentte bir otel açmak isteyince olmadı. İstanbul dışında yeni bir otel açmak için arayıştayız. Ancak, fizibilite çalışmaları kolay değil. Grup ise Bursa ve İzmir’de oteller açmak istiyor.

 
Toplam blog
: 41
: 2866
Kayıt tarihi
: 25.04.07
 
 

Hayatım boyunca insan ve insan psikolojisi üzerine her türlü yazı ve bilgi içerikli yayınları tak..